De ‘Hel van Twente’

Bij de oprichting van Jolly Jumpers kon er worden getraind in de plaatselijk gymzaal van de gemeente Tubbergen. Deze gymzaal moest gedeeld worden met alle scholen uit de omgeving waardoor er alleen nog ’s morgens vroeg voor schooltijd (vanaf 07.00 uur) ruimte was om te trainen. Voor wedstrijden was de gymzaal niet geschikt en moest er worden uitgeweken naar geschikte sportaccommodaties buiten de gemeente Tubbergen. Zo hebben de dames en heren van het eerste uur menig wedstrijd in hun voordeel beslist in de sporthallen in Almelo (Rembrandt en Schelfhorst), Weerselo (’t Trefpunt) en Ootmarsum (De Schalm). De gemeente Tubbergen was het succes van Jolly Jumpers niet ontgaan en kon niet achterblijven bij het aanbieden van passende sportfaciliteiten. Nadat Gé Westgeest, namens Jolly Jumpers zitting hebbend in de Sportraad, had gepleit om de zaalsportverenigingen vergelijkbare faciliteiten te bieden als de buitensportverenigingen (lees: voetbal), ging de gemeente Tubbergen overstag om een nieuw sporthal, de Burgemeester Verdegaalhal, te bouwen.

In 1978 ondergaat de nieuwe sporthal de vuurdoop met de organisatie door Jolly Jumpers van het 4-landentoernooi voor meisjes junioren t/m 18 jaar. Jolly Jumpers voelt zich als snel baas in eigen huis en daarmee wordt de sporthal de ‘Hel van Twente’ voor menig basketbalteam uit West-Nederland. Tevens biedt het de mogelijkheid voor het hebben van een eigen honk van voor en na de wedstrijden. Nadat Frans en Jan Kroeze de eerste jaren de scepter hebben gezwaaid, nemen Truus en Harrie Wissink begin jaren ’80 het kantine beheer over. Truus is ondertussen bestuurslid geworden en ook de beide dochters spelen bij Jolly Jumpers. Uiteindelijk vervult Truus ruim 20 jaar de rol van secretaris en ontwikkelen Chantal en Fabiane zich tot verdienstelijke speelsters van Jolly Jumpers. Door Truus en Harrie wordt de kantine een echt thuis voor Jolly Jumpers, voor- en na de wedstrijden, voor het houden van vergaderingen en het vieren van kampioenschappen.

Begin jaren ‘90 wordt de kantine door de gemeente verhuurt aan Francis en Harrie Weijerink. Francis heeft een horeca achtergrond en Harrie is degene die zorgt voor de nodige ‘reuring’ in de door hen tot sportcafé omgetoverde kantine. De gehele inrichting wordt aangepast en er komen nieuwe meubels. Het café wort veel groter en hierdoor meer één geheel met de sporthal zelf. Harrie en Francis gaan er vol voor en vele activiteiten worden door hen georganiseerd (mosselavond, bokbieravond). Door hun betrokkenheid met alle binnensporten voelde iedereen zich hier echt thuis.

In 2018 wordt het nieuwe sportcentrum De Vlaskoel in gebruik genomen en afscheid genomen van onze geliefde Verdegaalhal. De geweldige herinneringen en prachtige sport momenten blijven voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Het eerste seizoen in de Vlaskoel zit erop en we hebben onze draai er al aardig gevonden. Hopelijk kunnen we over 25 jaar terug kijken dat ook deze sporthal voor menig tegenstander de ‘Hel van Twente’ is geweest en er even zo ontelbare keren het “We are de Champions” is op gezet als in de Verdegaalhal.

Lees hier gratis:

Jubileummagazine Jolly Jumpers 50 jaar

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer