Het succesverhaal van Jolly Jumpers

Dit weekend staat het jubileumweekend van basketbalvereniging de Jolly Jumpers uit Tubbergen voor de deur. Ze bestaan dit jaar 50 jaar. De komende 3 dagen volgen er nog enkele artikelen uit het jubileummagzine op SportinTwente.nl. Bij deze het eerste artikel over oprichter Gé Westgeest.

Gé Westgeest, naar eigen zeggen komende uit een dorp in West-Nederland (Wassenaar), was al op jonge leeftijd onder de indruk van de schoonheid en gastvrijheid van Twente. Het gezin Westgeest verbleef gedurende vele zomervakanties in een Saksische boerderij op het Springendal nabij Ootmarsum. Toen al werd het Gé duidelijk dat hij, nadat hij het ouderlijk huis zou hebben verlaten, zich in deze omgeving wilde gaan vestigen. Na zijn opleiding aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en twee jaar militaire dienst, ging hij in basketbalstad Haarlem aan de slag als docent. Om op schooltoernooien mee te kunnen doen werden talentvolle leerlingen ondergebracht bij een plaatselijke basketbalvereniging, waaruit vervolgens een sterk schoolteam samengesteld kon worden.

Eind jaren zestig maakten Gé en zijn vrouw Anne de overstap naar Twente. In het buitengebied van Vasse werd intrek genomen in een boerderij, nu bewoond door onze burgemeester Haverkamp. Hij ging aan de slag als docent bij de Dr. Schaepman MAVO, later opgegaan in het Canisius, in Tubbergen. Hij wilde zijn passie voor basketbal voortzetten op basis van het samenwerkingsmodel in Haarlem, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat er in Tubbergen geen basketbalverenigingen waren. Een voetbalvereniging was er in elk kerkdorp, maar mogelijkheden voor andere sporten, in het bijzonder voor meisjes, waren zeer dun bezaaid. Daarom werd er een eigen schoolteam onder de naam MAVO samengesteld. In het begin vervulde Gé de rol van trainer, coach en chauffeur. ‘In onze Citroën 2CV Eend pasten wel 7 speelsters, al was het wel wat stapelen’. Voor de organisatie werd een beroep gedaan op de ouders alhoewel die in het begin wat aarzelend waren om dat ze niet of nauwelijks bekend waren met basketbal. Later kwamen er sponsoren (Jan Hulshof en Gerard Engbers) die busjes voor het vervoer beschikbaar stelden en had het team zelfs de beschikking over een eigen fysiotherapeut in de persoon van Maria Demmer. Gerard Engbers ging een belangrijke organisatorische rol spelen binnen de club.

De naam was inmiddels veranderd van MAVO in Jolly Jumpers, afgeleid van naam van het paard van Lucky Luck, gestolen door Jan Olde Meule uit een strip in de Twentsche Courant. De combinatie van de gelouterde coach en de hongerige meiden uit Tubbergen bleek een gouden greep. Sportief gezien verbaasde de Jolly Jumpers vriend en vijand door in 5 jaar tijd door te stoten naar het hoogste basketbalwalhalla, de eredivisie. Waar Nederland eerder ‘luidruchtig’ kennis had gemaakt met Tubbergen via de motorraces en de ‘Boerenopstand’, werd de basketbalwereld opgeschrikt door de snelheid en kracht van de ‘powervrouwen’ uit Tubbergen. Verenigingen uit West-Nederland zagen niet alleen op tegen de lange reistijd voor de uitwedstrijd, tegenstanders kregen het vooral benauwd van het hoge speltempo en het altijd massaal aanwezige en luidruchtige publiek.

Volgens Gé is er, ondanks dat Jolly Jumpers bekend staat als een damesvereniging, wel degelijk aandacht geweest voor de heren. Door de concurrentie met andere sporten zijn er echter altijd veel minder spelers geweest. Bovendien staat het herenbasketbal landelijk gezien op een hoger niveau waardoor het ook moeilijker is om hogerop te komen. Ook is er altijd veel aandacht geweest om het basketbal in de overige kerkdorpen te promoten. Zo zijn er regelmatig door leden van Jolly Jumpers trainingen verzorgd voor de jeugd in de lokale gymzalen, die er inmiddels gelukkig gekomen waren.

Uiteindelijk is Gé Westgeest ruim 10 jaar zeer intensief actief geweest voor Jolly Jumpers. Terugkijkend ziet hij het als een enerverende en prachtige tijd. Inmiddels wonen Gé en Anne in een monumentaal pand in het centrum van Ootmarsum. Nu trimt hij (‘wij noemen het hardlopen’) nog dagelijks met vrienden in de bossen rondom Vasse en Ootmarsum. Gezien hetgeen hij als oprichter, trainer, coach en al wat meer heeft betekend voor de vereniging is het succesverhaal van Jolly Jumpers vooral ook het verhaal van Gé Westgeest.

Lees hier gratis:

Jubileummagazine Jolly Jumpers 50 jaar

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer