Priscilla ter Elst: “Mijn vriend zei; “ ga weer lekker handballen dat is jouw ding!”

Vier weken na de geboorte van haar dochter Yara meldde ze zich alweer op de training en bij de start van de handbalcompetitie, uitgerekend tegen DSVD, stond ze gewoon in de basis bij Borhave. Priscilla ter Elst zo eenvoudig neergeschreven, maar was het ook zo eenvoudig?

Natuurlijk heb je wel een flinke achterstand opgelopen tijdens de zwangerschap, maar mijn lichaam voelde goed en ik had weer enorm zin om te handballen.

Wanneer begon het weer te kriebelen?

Tijdens de zwangerschap heb ik gelukkig niet veel moeite gehad dat ik niet mee mocht doen. Er ging een knop om dat handballen er even niet meer inzat en dat was oké. Vanaf het moment dat Yara geboren was begon het weer te kriebelen en kon ik niet wachten totdat ik weer op het veld stond.

Een weloverwogen besluit om weer te handballen?

Ja absoluut! Na wat overleg met mijn vriend (Shane) en met de speelsters. Handbal is al jaren mijn passie/uitlaatklep!

Was het medisch wel verantwoord?

Alles voelde goed en ik ben nog naar een bekkenspecialist geweest om te kijken of alles goed zat. Ook van haar kreeg ik groen licht. Ze zei dat het bij iedereen verschillend is wanneer het verantwoord is.

Hoe reageerde je vriend toen je hem jouw voornemen met hem besprak? En Yara…?

Mijn vriend zei; “ ga weer lekker handballen dat is jouw ding!” Hij vindt het tenslotte ook leuk om te zien en de kleine kan zo nu en dan lekker mee. De eerste wedstrijdjes heeft ze al gezien.

Maar vertel eerst maar even wie Priscilla ter Elst is.

Ik ben 24 jaar, ben geboren in Engeland en woon nu in Almelo. Ik werk bij Thuisgenoten en geef handbaltraining bij Handbalschool Twente.

Hoe lang handbal je al?

Ik handbal 20 jaar nu. Ben op m’n 4e begonnen bij BWO en toen ik 14 was vertrokken naar Borhave. Hier een aantal jaar gespeeld en bij DOS Emmer-Compascuum. Nu alweer een aantal jaren terug bij Borhave en het bevalt nog steeds erg goed. 

 

Is handbal jouw sport?

Ja handbal is wel echt mijn ding. Mijn moeder en zus hebben ook altijd gehandbald en het is ons met de paplepel ingegoten. Het is dynamisch, tactisch en fysiek en elke keer zie je weer mooie ontwikkelingen in het handbal.

Je bent oud-jeugdinternational, geeft dat een extra drive om weer te beginnen?

Nee, oud jeugdinternational of niet. Handbal doe ik voor mijn plezier en voor het team! Dat is de voornaamste reden! TEAM en ik kan wel zeggen dat ons team geweldig is!

Het moet vreselijk voor je zijn geweest toen je door de zwangerschap niet meer kon spelen en Borhave formeel zal degraderen.

Dat was inderdaad vreselijk. Ik kon het niet aanzien hoe de meiden zo hard vochten en toch met lege handen stonden. Ondanks dat overheerste wel een heel trots gevoel hoe ze na de blessure van Moud en 2 zwangerschappen het hebben opgepakt.

En dan trekt Dalfsen zich terug. Een hele opluchting toch?

Absoluut en opluchting. Natuurlijk is het op een lelijke manier in de eredivisie blijven, maar goed handhaving is uiteindelijk het enige wat telt!

En dan kom je weer op de training. Moet een fantastische ontvangst zijn geweest.

Het was heerlijk. De meiden waren super enthousiast en geïnteresseerd naar Yara! In de zomervakantie hebben we samen met een aantal dames uit het team nog een extra dag getraind. Wat een toppers.

Kende je Herman Keppels, de nieuw trainer, al?

Nu kan ik zeggen van niet haha, maar ken Herman al jaren. Bij BWO voor het eerst als trainer gehad en hij is een soort van “2e vader” voor mij.

Zijn opvatting over handbal past dat bij Priscilla ter Elst?

We praten veel over handbal, wat er anders moet, wat er goed is en hoe je bepaalde dingen aan moet pakken als speelster. Ik denk wel dat we redelijk op 1 lijn liggen wat betreft het spel wat er gespeeld moet worden. Natuurlijk zijn er soms kleine dingen die je anders ziet, maar dat hoort erbij.

 

Ik heb gehoord dat in tegenstelling tot de overige speelsters, jij twee keer in de week traint.

Ja dat klopt!

Wat zou je gedaan hebben wanneer oppositie van speelsters was gekomen?

Dan was ik waarschijnlijk niet meer aan het handballen. Nu een aantal niveaus lager spelen had ik niet gekund. Op 50% handballen tijdens een wedstrijd zit niet in mij.

Wat is jouw favoriete plaats in het team?

Cirkel is mijn favoriete plaats, als ik echt fit ben opbouw ook wel.

En dan de openingswedstrijd tegen DSVD in een kolkende hal in Deurningen. Zenuwachtig?

Nee zenuwachtig niet. Zin om te spelen, dat zeker! Ik vind het heerlijk als de hal bomvol zit en vind het geweldig dat ons publiek zo fanatiek is! Dan met de 2 punten naar huis! Heerlijk.

Gaf jouw ervaring de doorslag voor de winst of was het een teamoverwinning?

Nee zeker niet. Het was een teamoverwinning na hard werken, want het ging moeizaam. We hadden wel 1 echte uitblinker en dat was Daimy Nijland.

Afgelopen zaterdag de lijn tegen Venlo door kunnen trekken?

Helaas tegen Venlo zat het er niet in. Veel kansen gemist en dat was erg jammer. Volgende keer gaan we er weer voor.

Ik denk niet dat ik naar het doel voor dit seizoen hoef te vragen in dit jubileumjaar?

De doelstelling is de top 6, maar handhaving moet!

Wat betekent “sporter van de week” voor je. Waardering/erkenning?

Ja hartstikke leuk dat ik ben gevraagd voor sporter van de week. Dit geeft inderdaad een stukje waardering na alle tijd en energie wat je in de handbal stopt. Fijn dat mensen dit zien.

Foto’s archief: sportfoto-oost/Herman Zandhuis

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer