Oranje moet Belgen achterhalen

Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om zich alsnog te verzekeren van een ticket voor de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Na de dressuur in de Military Boekelo-Enschede moet TeamNL tegen de zuiderburen een nadelige marge van precies 2,5 strafpunt wegwerken. Op de tweede concurrent Zwitserland heeft Oranje voorlopig een voorsprong van 8,7 strafpunt. Met 100,8 punt bezet Nederland de negende plaats in de finale van de strijd om de FEI Nations Cup en heeft het drie landen achter zich.

Als tweede starter van vijftig deelnemers op de eerste dag kwam Andrew Heffernan als eerste teamruiter in de ring. De in Engeland gevestigde ruiter reed zijn pas achtjarige schimmel Gideon. De combinatie reed een degelijke proef met hier en daar wat foutjes, die werd gehonoreerd met een score van 38,10 strafpunt. Heffernan: effernan: “Mijn paard is pas acht jaar en dit voor hem de eerste wedstrijd op dit niveau. Ik merkte dat Gideon iets last kreeg van spanning waardoor hij een tikkeltje nerveus werd. Dat drukte de score jammer genoeg behoorlijk.”

Merel Blom (foto) reed vervolgens met Ceda voor TeamNL een knappe proef, waarmee ze maar net onder de 70 procent bleef, met 30,40 strafpunt goed voor de beste teamscore. Merel Blom staat na de eerste dag keurig twaalfde in het individuele klassement.

Raf Kooremans was met Dimitri de slotruiter voor Nederland. Kooremans tekende voor een net optreden, maar hield aan zijn met 32,30 strafpunt gewaardeerde proef een dubbel gevoel over. “Ik was tevreden met de manier waarop Dimitri zich liet zien, maar de punten vielen me wat tegen. Het zag er blijkbaar minder goed uit dan zoals ik het voelde.” Kooremans deelt de 27ste plek met zijn verdienstelijk rijdende landgenote Janneke Boonzaaijer op ASCI Champ de Tailleur.

Bondscoach Bettina Hoy kon zich wel vinden in de reactie van Kooremans: “Raf reed echt een goede proef en heeft te weinig punten gekregen, vind ik. Merel deed het prima en dat blijkt ook uit haar score. Het paard van Andrew Heffernan is pas acht en was wat overdonderd door de hele atmosfeer. Mijn ruiters hebben gedaan wat ze kunnen, meer kan ik nu niet verwachten. Maar we hebben nog twee onderdelen te gaan en alles is nog mogelijk.”

Nadat vijftig van de 98 deelnemers, onder wie ruiters van de twaalf teams, gaat de Duitse Sandra Auffarth, in 2014 zowel individueel als met het team Europees kampioene, met haar paard Let’s Dance 73 met 24,90 strafpunt aan de leiding in het individuele klassement. Hij wordt gevolgd door de Japanner Yoshiaki Owia met zijn door fokker A.H. Litjens uit Afferden gefokte KWPN’er Bart L JRA (25,60), de Australiër Christopher Burton met Clever Louis (26,00) en Olympisch kampioen Michael Jung met FioscherRocana (26,10).

Duitsland voert met 78,10 strafpunt soeverein de rangschikking bij de landen aan, voor de Verenigde Staten(89,70) en Japan (90,20).

Foto © Willem Pfeiffer/Hippisch Twente.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer