Olympische droom vervlogen voor eventingteam

Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de Military Boekelo-Enschede een forse domper te verwerken toen Andrew Heffernan met zijn paard Gideon na drie weigeringen de strijd moest staken. Na hem kwam Merel Blom met Ceda wel met wat tijdfouten maar verder ongeschonden door de finish, waarmee ze de nationale titel voor het grijpen lijkt te hebben.

Het derde teamlid Raf Kooremans liep met Dimitri behalve tien strafpunten wegens het overschrijden van de toegestane tijd er ook nog eens twintig op als gevolg van een weigering op hindernis 23. Nederland moest in Boekelo de Belgen en de Zwitsers voorblijven, maar heeft een regelrecht wonder en forse tegenslag bij de concurrenten nodig om dat nog te kunnen realiseren.

In de landenwedstrijd staat België na de crosscountry derde met 117,5 en Zwitserland vijfde met 125,90 strafpunt. Nederland is elfde met liefst 342,50 strafpunt. De Duitse amazone Sandra Auffahrt (foto intro)gaat ook na de crosscountry als koploper van het klassement beginnen aan de afsluitende springproef. Ze kwam met haar twaalf jaar oude Holsteiner bruine ruin Let’s Dance (v. Lancer II) na de 28 hindernissen foutloos binnen de maximaal toegestane tijd door de finish.

Nadat ruim tachtig van de 97 combinaties die de dressuur reden de terreinrit achter de rug hebben, wordt Auffahrt met haar tussenscore van 24,90 minuspunt het dichtst op de hielen gezeten door de Engelse Laura Collett met London 52 en de Australiër Christopher Burton met Clever Louis (beiden 26,00) en regerend Olympisch kampioen Michael Jung met FischerRocana FST (26,10). Collett, vorig jaar tweede in Boekelo, benaderde de optimale tijd in de cross op een seconde na en bezet daarom de tweede plek voor Burton.

Zestien van de 95 in de crosscountry gestarte combinaties haalden zaterdag de eindstreep foutloos binnen de tijd. Elf bereikten er de finish niet. Onder hen behalve Andrew Heffernan ook Ilona Kluijtmans, die onderweg onder haar paard terechtkwam, maar net als haar viervoeter geen averij aan de val overhield. Drie ruiters trokken hun paard voor het tweede onderdeel terug.

In de strijd om de nationale titel is Merel Blom vrijwel zeker van het goud. Jordy Wilken rukte met Burry Spirit op naar de tweede plaats, maar heeft twintig punten achterstand op de amazone uit Aalten. Wilken bouwde op zijn beurt een voordelige marge van 12,3 punt op ten opzichte van nummer drie Raf Kooremans met Dimitri. Merel Blom nam conform de teamorders niet overal de kortste lijn, maar kon wel terugzien op een geslaagd optreden dat haar veel plezier bezorgde. Duitsland lijkt superieur af te steven op de zege in de landenwedstrijd. Het heeft een straatlengte voorsprong op Australië en België.

Individueel klassement na crosscountry
1. Sandra Auffarth (Dui) – Let’s Dance 73 24,90 strafpunt
2. Laura Collett (Eng) – London 52 26,00
3. Christopher Burton (Aus) – Clever Louis 26,00
30. Merel Blom – Ceda 36,00 (eerste in NK)
58. Jordy Wilken – Burry Spirit 56,00 (tweede NK)
63. Raf Kooremans – Dimitri 68,30 (derde NK)
64.  Nina de Haas – Divine H.E. 72,80
74.  Nina de Haas – Cocu 87,40
75. Janneke Boonzaaijer – ASCI Champ de Tailleur 87,50
–.  Ilona Kluijtmans – Image of Roses uitgevallen na val
–.  Andrew Heffernan – Gideon uitgevallen

Landenklassement 
1. Duitsland 78,10 strafpunt
2. Australië 114,30
3. België 117,50
5. Zwitserland 125,90
11. Nederland 342,40

Foto’s © Ashley Claus

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer