Jan Elshoff van BC Stokkers: “Deze locatie was voor Nederlandse begrippen een unicum”

“Jongelui gamen, maar deze club zal nooit verdwijnen” Het staat er zo eenvoudig geschreven, maar Jan Elshoff, voorzitter van de 50-jarige biljartclub Stokkers is dit ook zo eenvoudig met al die vergrijzing?

Ik ben er van overtuigd dat deze biljart locatie lang zal blijven bestaan en dat er uiteindelijk toch jongeren zullen komen.

BC Stokkers, maar vooral biljartpaleis Stokkers in Enschede is een begrip zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Ja toch?

Wij hebben toernooien met teams uit Duitsland en België gehad. Afgelopen 18 mei hadden wij een toernooi met jeugd uit Duitsland en België. De winnares kwam uit België, dat was Kaylee Emons 9 jaar.

 

Waar en hoe is het ooit begonnen?

Stokkers was al actief met de biljartsport begin jaren 60’ in Boekelo toen nog BV Boekelo. Door interesse in het driebanden groot en daarvoor geen ruimte heeft oprichter Hendrik Stokkers de stap gezet om de eerste steen te leggen voor een nieuwe biljart locatie aan de Oldenzaalsestraat 128, zo half februari 1969. Uiteindelijk is de opening verricht op 1 oktober 1969.

Enschede was toen uniek, want het had het eerste biljartpaleis van Nederland.

Deze locatie was voor Nederlandse begrippen een unicum , een Biljart paleis in Enschede ging nog al snel in de rondte, een zaal met 2 match en 6 kleine tafels. Ook nu nog wordt het gezien als één van de mooiste biljartzaal van Nederland.

Noem eens een paar bekende namen die er in al die jaren gespeeld hebben.

In de begin jaren was toch wel de top van Nederland actief bij BC Stokkers. Namen van toen: Hans Vulting, Jan Brunnekreef, Ben Velthuis, van de Smissen, Hans de Kleine, Theo Willemsen en later Stefan Lenting die nu nog in de top meespeelt van de Nederlandse en Duitse competitie. Ook onder de leden waren bekenden zoals Ton van Dalen (manager van FC Twente) en Epie Drost speler van FC Twente die in de competitie meespeelden.

Wanneer begon je zelf te biljarten?

Ikzelf ben zo rond 1978 begonnen met biljartsport bij Stokkers samen met vriend. Dit was elke donderdagavond op recreatief gebied dus nog niet in competitie verband. Vanaf 1 maart 1980 ben ik lid geworden van de biljartvereniging BC Stokkers en ben begonnen in de Libre klasse.

Hoeveel teams had BC Stokkers toen?

Stokkers had toen ik er bij kwam 24 teams in diverse klasses van Driebanden groot, Kader en Libre competities.

Toen ook al succesvol zowel in het district als landelijk?

In 1981 werd ikzelf districtskampioen in de vijfde klasse libre bij Cafe Ossenvoort te Enschede. Daarna naar Deventer voor de gewestelijke finale, daar werd ik helaas tweede. Later ben ik van het libre naar het driebanden groot overgestapt omdat dit mij toch meer trok. Dit resulteerde uiteindelijk in juni 2005 dat mijn team: Theo Willemsen, Bennie Lenting en ikzelf daar in Nieuwegein Nederlands kampioen werden in de A Klasse. Dit was een groots gebeuren en later in het jaar werden wij gehuldigd door de gemeente en mochten wij een mooi horloge in ontvangst nemen.

Resultaten vereniging:

2001:Nederlands kampioen driebanden groot 2e klas Stefan Lenting; 2004:Nederlands kampioen driebanden groot voor teams, Visscher, van de Molen, Bos, Kamphuis en Lenting; 2005: Nederlands kampioen driebande groot voor teams, zie hier eerder omschreven.

2013: Nederlands kampioen Hoofd klasse libre, Jeroen Moelard; 2014: Nederlands kampioen driebanden groot 3e divisie voor teams, H.Vriendts, R.Teunissen, W.Kuipers, E.van de Loo en 2015: Nederlands kampioen driebanden groot 3e klasse Mike Basoeki.

Had BC Stokkers toen alleen driebandenteams of ook kaderteams?

Biljartvereniging BC Stokkers had toen nog maar alleen Driebanden teams, op zowel groot A klasse als klein de B klasse en een twee libre teams. De jaren ’97 t/m ’99 waren de jaren van het snookeren op TV, Stokkers speelde daarop in en plaatste 2 snookertafels in de zaal.

Dit resulteerde in het behalen van de landstitel in de hoogste klasse van die seizoenen, er werden ook demonstraties gespeeld tussen de snookercoryfeeën Jimmy White en Alex Higgins. Ook was de jeugd druk bezig met het snooker zoals jeugdpupil van Willy Stokkers Theo Moes die Nederlands en Europees jeugdkampioen werd.

Hoeveel leden hadden jullie in de jaren tachtig?

In de jaren 1980 had BC Stokkers zo’n 112 leden.

En nu?

Nu hebben we nog maar 34 leden waarvan de laatste twee nieuwe leden dames zijn. Gemiddelde leeftijd is 66 jaar.

Reden?

Jeugd heeft andere belangen (Games) en gunnen zichzelf niet meer de tijd er voor om heerlijk een potje te biljarten.

Het vrouwen biljarten is in opmars vooral door de successen van Therese Klompenhouwer. Ook bij jullie merkbaar?

Bij ons is het niet het geval dat de twee nieuwe dames door Therese Klompenhouwer bij de biljartsport zijn gekomen. In de jaren ‘90 had BC Stokkers zelfs nog 2 dames teams in de libre klasse.

Foto:Jaap Gönning

Twee jaar geleden zaten jullie op een minimum van zeven teams. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen.

Twee jaar geleden hadden wij nog maar zeven teams in de A klasse. Er werd nog maar alleen gebiljart op groot bij De Haven in Hengelo en bij BC Stokkers te Enschede. Het liep terug met de teams en verenigingen. In de vier jaar ervoor waren er nog 2 poules in de A Klasse.

Doordat wij met ons team in de divisie speelden kregen wij een vriendschap met Theo Peters, spelende te Lichtenvoorde onder het district Berkel en Slinge. Deze vertelde ons dat er bij hun op twee tafels werd gespeeld in de A Klasse met vier spelers, bij ons was dat op één tafel met drie spelers en werd het toch vaak laat. Op twee tafels zou dat dan eerder klaar zijn.

Dit voorstel heb ik toen aangekaart bij Hand Vriendts die bij Stokkers biljartte bij vereniging KMO’74. Samen hebben wij toen dit voorstel voorgelegd bij de Bond KNBB Twente. Deze is toen in overleg gegaan met de Bond Berkel en Slinge en resulteerde in het samen gaan van deze twee bonden in de A Klasse.

Nu dit jaar zitten we zelfs met 19 teams in één poule. We spelen nu uit naar Doetinchem, Lichtenvoorde, Eibergen, Haarlo, Lochem en Hengelo.

 

Met hoeveel teams spelen jullie op dit moment in de landelijke competitie?

Dit jaar spelen wij met 4 teams in de A klasse, en 3 teams in de B klasse.

Belangrijk terugkerend evenement is de strijd om de Stokkers bokaal met elk jaar opnieuw een andere winnaar.

Een belangrijk terug kerend evenement is de Stokkers bokaal op zowel klein als op groot, met toch wel zo’n 70 deelnemers. Het Koppeltoernooi is ook vanaf november tot april met ook wel zo 16 koppels spelende op de zaterdag.

 

 

Zijn de tafels alleen in de avonduren bezet of ook overdag?

Overdag zijn alle 6 de kleine tafels wel bezet met de ouderen competities. Het is dan een drukke bedoening waarop de ouderen onderling met elkaar biljarten wat natuurlijk prachtig is. s ’Avonds is er alleen op de kleine tafels de competitie driebanden klein van onze 3 teams en ook van één team van de Enschedese Biljartbond die ook bij Stokkers is gehuisvestigd.

Op de grote tafels wordt toch wel elke dag door de leden s’ middags getraind. De vier teams die groot spelen, spelen op de volgende dagen thuis: op de dinsdagavond, donderdagavond en de vrijdagavond.

Op 12 oktober was de feestavond. Geslaagd en veel oude anekdotes opgehaald?

Op zaterdagmiddag 12 oktober jl. hebben we een prachtige receptie met live muziek gehad met een grote opkomst, de zaak was afgeladen. De zaterdagavond was het ook vol met een feest met live muziek en een goochelaar en heerlijke hapjes voor de leden en genodigden.

Foto: @ Ton Smilde

Gaat BC Stokkers ooit nog meedraaien op het hoogste landelijke biljartpodium?

Bij BC Stokkers zal denk ik niet in de toekomst op het hoogste landelijke biljartpodium komen te staan. Hier gaat tegenwoordig zoveel geld in om dat wij dit niet los zullen krijgen bij onze sponsoren.

Foto: Jaap Gönning

Wel hebben grootheden, zoals Kobayashi tot Blomdahl en van Raymond Ceulemans tot Dick Jaspers hun kunsten bij ons getoond.

Foto’s: BC Stokkers.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer