Sandra Auffahrt behoudt leiding

De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het klassement. De top drie van donderdag onder aanvoering van de Duitse Sandra Auffahrt met Let’s Dance, hield stand. Zij het dat Laura Collett zich met London 52 op een gedeelde derde plaats tussen de favorieten voor de eindzege wurmde. De Engelse eindigde vorig jaar als tweede in Boekelo achter winnares Julia Krajewski uit Duitsland. Haar landgenote Sarah Bullimore deelt op Corouet de zesde plaats met Olympisch kampioen Michael Jung, die net als zij 26,50 strafpunt kreeg toebedeeld. Jung staat ook vierde met FischerRocana en dertiende met zijn derde troef Highlighter.

Lager in de rangschikking moest Merel Blom met Ceda acht plaatsen prijsgeven. De beste Nederlandse combinatie zakte van de twaalfde naar de twintigste stek. De amazone uit Aalten besloot haar tweede paard Chiccolino op stal ta laten om zich volledig te kunnen concentreren op een goed resultaat met Ceda. Dat betekende dat vrijdag slechts twee deelnemers uit eigen land in de ring kwamen. Maar Ilona de Haas met Divine H.E. (81ste) en Jordy Wilken met Burry Spirit (93) konden niet bepaald imponeren en eindigden in de achterhoede. In de strijd om het nationaal kampioenschap leidt uiteraard Merel Blom, terwijl Janneke Boonzaaijer en Raf Jooremans gelijk op gaan in de jacht op het zilver.

In de race om het laatste Olympisch ticket voor landen staat Nederland op gelijke hoogte met Zwitserland en moet het ten opzichte van de Belgen vijf punten goedmaken in de crosscountry en het springen. De crosscountry, voor het eerst onder eindverantwoordelijkheid van de Engelsman Adrian Ditcham, begint zaterdag om 9.30 uur. De Brit is de opvolger van Sue Benson, die in Boekelo negentien jaar lang de crosscountry vorm gaf.

Individueel klassement na dressuur

1. Sandra Auffarth (Dui) – Let’s Dance 73 24,90 strafpunt
2. Yoshiaki Oiwa (Jap) – Bart L JRA 25,60
3. Christopher Burton (Aus) – Clever Louis 26,00
Laura Collett (Eng) – London 52 26,00
20. Merel Blom – Ceda 30,40 (eerste in NK)
44. Janneke Boonzaaijer – ASCI Champ de Tailleur 32,30
Raf Kooremans – Dimitri 32,30 (beiden ex aequo tweede in NK)
55.  Ilona Kluijtmans – Image of Roses 33,10
84.  Nina de Haas – Divine 36,80
86.  Andrew Heffernan – Gideon 38,20
95. Jordi Wilken Burry Spirit 40,80
96.  Nina de Haas – Cocu 41,50

Landenklassement na dressuur
1. Duitsland 78,10 strafpunt
2. Verenigde Staten 89,70
3. Japan 90,20
7. België 98,30
9. Nederland 100,80
12. Zwitserland 109,50

Foto’s © Willem Pfeiffer/Hippisch Twente

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer