Zaalvoetballers Excelsior’31 weer met beide benen op de grond

De zaalvoetballers van Excelsior’31 hebben niet heel lang kunnen genieten van hun koppositie in de eerste divisie. Als koploper ging het vrijdagavond op bezoek bij rode lantaarn IFC Zwolle, maar het ging ondanks een 1-2 voorsprong bij rust met 8-5 onderuit.

Excelsior’31, bezig aan een goed seizoen in de eerste divisie, heeft het traditioneel gezien altijd lastig tegen de Zwollenaren. Alle voorgaande onderlinge duels gingen verloren, maar statistieken zeggen niet heel veel in de voetballerij. De Rijssenaren begonnen goed aan het duel en via een ingestudeerde corner kwam het al snel op een 0-1 voorsprong. Het meeste balbezit was voor Excelsior’31 tegen een compact spelend IFC Zwolle. Excelsior’31 had een licht veldoverwicht, maar zagen de gastheren, dankzij half ingrijpen bij de rood-witten langszij komen: 1-1.

Excelsior’31 ging hierna weer nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong, met twee grote kansen als gevolg. Eerst was het Nikzad Mahbobi die de paal raakte. Niet veel later Jayden Sapulete met een schot in de kruising, maar de doelman van de thuisploeg reageerde fantastisch en voorkwam een voorsprong van Excelsior’31. Hierna IFC Zwolle dat een aantal keren dreigend werd in de counter, maar het was toch Excelsior’31 dat weer op voorsprong kwam. Met een mooie punter, via de onderkant van de lat, zorgde Jan Borghuis voor een 1-2 ruststand.

In de tweede helft een onherkenbaar én onthutsend zwak Excelsior’31, dat de wedstrijd in een paar minuten volledig uit handen geeft. Onoplettendheid, dom balverlies en niet in de taken spelen kosten Excelsior’31 de wedstrijd. De thuisploeg buigt de 1-2 achterstand om naar een 6-2 voorsprong. Niet als excuus, maar ook de arbitrage deelde mee in de malaise en hier irriteerde de ploeg uit Rijssen zich sterk aan. Daar waar het niveau van de scheidsrechters in voorgaande wedstrijden hoog was, was dit helaas deze avond niet het geval. De cumulatieve fouten stapelden zich snel op, door veelal foutieve beslissingen. Ook een handsbal voorafgaand aan de 3-2 werd over het hoofd gezien. Met daarnaast een tijdwaarnemer die moeite had om de klok stil te zetten, werden de irritaties alleen maar groter. Toch horen de Rijssenaren hier beter mee om te gaan, want het arbitrale trio zijn ook mensen die fouten kunnen maken.

Met nog acht minuten zuivere speeltijd op de klok besluit Excelsior’31, bij een 6-2 achterstand, haar keeper in te wisselen voor een vijfde veldspeler. Dit lijkt in eerste instantie goed uit te pakken. Binnen een kort tijdsbestek is het tweemaal Jayden Sapulete die bij de tweede paal het net vind. Met nog zes minuten te spelen lijkt Excelsior’31 er bij een 6-4 stand weer in te geloven. IFC Zwolle heeft het lastig met de vijfde veldspeler van Excelsior’31, maar een verkeerde inspeelpass wordt Excelsior’31 fataal. Van afstand wordt de bal in een leeg doel geschoten: 7-4. Daarna wederom een soortgelijke situatie en het wordt 8-4. Lucas Aydin scoort in de dying seconds nog de 8-5, maar deze is voor de statistieken.

Hoewel verschillende concurrenten om de bovenste plaatsen ook punten morsten, gaat Excelsior’31 niet meer alleen aan kop. Daarnaast heeft het in de volgende speelronde het behalen van de eerste periodetitel niet meer in eigen hand. Op basis van het doelsaldo staat het nu op de derde plaats en is de stand aan kop is als volgt: 1. Leekster Eagles (7-15), 2. Texel’94 (7-15), 3. Excelsior’31 (7-15), 4. Zeemacht (7-14) en 5. LTC Assen (7-13).