Twentse klimmers winnen drie medailles op NJK Lead

In de hal van Mountain Network in Amsterdam vonden afgelopen zaterdag de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Lead klimmen plaats. In drie van de acht categorieën hadden zeven klimmers van Top Climbing Twente en ES OnSight zich na vier kwalificatiewedstrijden eerder dit  jaar geplaatst voor het finale evenement in de goed gevulde hal. Lucas Robijn (ES OnSight) werd door blessures bij enkele andere klimmers alsnog opgetrommeld om deel te nemen aan het NJK, waardoor hij David Klos (TCT) mocht
vergezellen in de categorie Jongens B.

Onbevangen klom hij de kwalificatieroute en dat bleek de juiste insteek om verrassend genoeg ook nog eens als bonus de finale te behalen waarin hij knap zesde werd. Ook Klos (foto onder) behaalde eenvoudig (gedeeld derde) de finale, maar wist daarin zijn draai niet zodanig te vinden dat hij in de buurt van het podium wist te eindigen, waarop hij van te voren wellicht wel gehoopt had.

  Bij de meisjes A kwam maar liefst een derde deel van de deelneemsters uit Twente, wat best bijzonder genoemd mag worden gezien de vele klimhallen en teams die er ondertussen in de rest van Nederland zijn. Van de vier zijn Manon Knops en Sam Swalue (beiden TCT) al sinds jaar en dag vaste finaleklanten. Zaterdag was dat niet anders, al was het wel spannend. In de kwalificatieronde zat de top 5 binnen vijf grepen van elkaar, een teken dat de routebouwer van dienst in Mountain Network goed werk geleverd had.

In de finaleroute vielen Knops (onder) en Swalue (boven) er op precies dezelfde greep, net onder de top, uit de wand. Op basis van het resultaat in de eerste route was het Knops die op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Swalue moest genoegen nemen met zilver. De andere twee Twentse deelneemsters, Nina Schilderman en Li San Boorsma (beiden ES OnSight) eindigden op een gedeelde negende plek.

Dat het bij het leadklimmen heel spannend kan zijn in de strijd om de medailles bleek ook wel bij de Jongens C. Van te voren wist Joep Voogsgerd (TCT) dat een podiumplek er in zou kunnen zitten als alles op zijn plek zou vallen. En dat gebeurde. Zowel in de kwalificatie- als in de finaleroute liet Voogsgerd (onder) zien een echte strijder aan de wand te zijn. Zo vocht hij zich uiteindelijk naar een knappe derde plek. Het veld zat zo dicht op elkaar dat de jury de netto klimtijd moest gaan gebruiken om te beslissen wie er zilver en brons mocht ontvangen.

Helaas voor Joep had hij zeven seconden meer nodig dan zijn concurrent om tot greep 30 te komen. Maar aangezien het zijn eerste seizoen lead is (tot afgelopen seizoen boulderde hij alleen) kan hij niet anders dan tevreden zijn met deze derde plek. Voogsgerds’ teamgenoot van TCT Finn van der Elst eindigde als 11e.

Uitslagen
NJK Lead 2019

Meisjes A: Manon Knops (Delden) 1e, Sam Swalue (Enschede) 2e, Nina Schilderman (Borne) 9e en Li San Boorsma (Enschede) 9e.

Jongens B: Lucas Robijn (Deventer) 6e en David Klos (Enschede) 8e.

Jongens C: Joep
Voogsgerd (Enschede) 3e en Finn van der Elst (Enschede) 11e.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer