Twaalf op twaalf voor Therese Klompenhouwer op NK in Mariënberg

Wereldkampioene en Europees kampioene driebanden, Therese Klompenhouwer  wint ook haar twaalfde titel op twaalf NK’s. Therese: ,,Ik ben blij dat er weer wat nieuwe tegenstand op komst is, want het podium ziet er heel anders uit dan vorig jaar.”  De vier podiumplaatsen zijn belangrijk voor plaatsingen voor de Europese en de wereldkampioenschappen.

De missie kon eigenlijk niet mislukken voor Therese Klompenhouwer, want in al haar Nederlandse kampioenschappen driebanden tot nu toe is ze nog nooit verslagen. Drie tikjes in de lucht met de keu begeleidden zondagmiddag de twaalfde titel op twaalf NK’s  na een overwinning in de finale tegen Karina Jetten: 30-19 in 31 beurten. De jarenlange suprematie had ze maar één keer echt laten zien, in de halve finale tegen Daisy Werdekker: 30-13 in 17, 1.765 gemiddeld. Voor de rest van het toernooi in het Overijsselse Mariënberg schommelde de wereld en Europees kampioene net onder en net boven de één gemiddeld, voldoende om al haar partijen met overmacht te winnen. ,,Hoe mooi is dat om de triple te winnen in één jaar: beste van de wereld, van Europa en van Nederland.”

De motivatie is niet meer zoals in haar eerste jaren op het Nederlands kampioenschap. De focus ligt meer dan ooit op World Cup optredens en WK’s, waar ze de laatste tijd schitterde tegen Orie Hida, Sruong Pheavy en in de World Cups tegen spelers die niet zo ver van de wereldtop aanzitten. ,,Ik blijf wel op titels jagen, ook in Nederland, maar als ik me nog verder wil ontwikkelen, zijn de grote toernooien bij de mannen mijn doel.” Dat levert in de eerste plaats ook mooie invitaties op, zoals onlangs de Survival Masters in Seoul en de Lausanne Billard Masters.

De veelvoudige kampioene denkt ook in Nederlandse belangen. ,,We krijgen misschien wel een extra plaats voor het Europees kampioenschap, dat 10, 11 en 12 februari in Turkije wordt gespeeld. Maar nog belangrijker is het WK van volgend jaar in Nederland. Daarom was het ook zo goed om nu in de top te eindigen. Ik verwacht dat we op dat volgende WK met vier Nederlandse meiden mogen spelen.’’ Zelf slaat ze aan het eind van dit jaar de World Cup in Egypte over. ,,Mijn volgende toernooi is het EK in Turkije.’’

De 48-jarige Limburgse Karina Jetten vormde hooguit in de aanloop naar de finale weer eens een bedreiging, zo leek het. De vriendin van Roland Forthomme had een uitzonderlijk sterke start met partijen net over de één moyenne, was twee ronden lang zelfs iets beter dan Klompenhouwer, maar jammer genoeg voor het toernooi kon ze dat niveau niet vasthouden. De kwartfinales waren al een eerste signaal: Therese won met 30-9 in 25 beurten van Anja Verbogt, Karina met 30-15 in 38 van Jetty Beersma. De halve finales waren nog duidelijker: Therese in 17 beurten van Daisy Werdekker, Karina in 41 beurten van Joke Martijn.

De finale kende een moeizame start: Klompenhouwer leidde met 4-3 in 10, 11-6 in 19 en 12-6 in 23, Jetten maakte geen moment de indruk nog terug te kunnen vechten. De serie van 7 van Therese in de 26e beurt, naar een score van 24-8, was de definitieve kloof, die leidde naar 30-19 in 31 (0.967/0.612).

Foto’s: @ Ton Smilde.

Newsoutside Sportverlichting