Laura Steggink: “Ik ben eigenlijk een center maar ik kan ook een driepunter schieten”

Het is een wereld van verschil in vergelijking met het afgelopen seizoen voor de dames van Jolly Jumpers. Toen won de Tubbergse formatie slechts drie duels en nu staat de teller na negen gespeelde wedstrijden al op vijf. Voor jouw ook een verrassing Laura Steggink, aanvoerder van het team?

We begonnen het seizoen zonder verwachtingen, dit had ook met name te maken met de coach wissel die vlak voor de eerst competitie wedstrijd plaatsvond. Maar ik had alle vertrouwen in de nieuwe coach en het team. Het team is grotendeels hetzelfde waarmee we in de U20 2de van Nederland werden een paar jaar geleden. Dus iedereen kent elkaar goed. Ik weet wat we kunnen als team en we hebben veel potentie, helemaal als verrassing kwam het voor mij niet.

En dat allemaal ondanks dat jullie ook nog dragende speelsters missen door blessures?

We hebben op dit moment 4 speelsters die niet fit zijn, waarvan twee spelverdeelsters. Op het veld mis je dit wel. De verwachting is dat deze week twee meiden weer kunnen aansluiten.

Nieuwe sporthal nieuw elan?

Het is een mooie sporthal, alleen er moet natuurlijk nog een beetje sfeer in komen. De oude sporthal had zoveel historie en dat heeft de nieuwe sporthal natuurlijk nog niet. We hopen dat we, als Jolly Jumpers, mooie dingen kunnen neerzetten in de nieuwe sporthal.

Maar vertel eerst eens even iets over jezelf. Wie ben je, wat doe je?

Ik ben Laura Steggink, 22 jaar en woon in Tubbergen bij mijn ouders. Op dit moment werk ik als planner op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie. Daarnaast speel ik al vanaf mijn 8e basketbal, ik ben begonnen bij Jolly Jumpers en ben in 2016 naar Apeldoorn vertrokken om te basketballen. Dit heb ik twee seizoenen gedaan en ben sinds vorig seizoen weer terug bij Jolly Jumpers.

Is er een reden aan te geven dat het nu opeens wel zo goed gaat?

Ik denk doordat iedereen elkaar zo goed kent en dat iedereen weet waar elkaars krachten liggen. We hebben een stabiele basis waaraan we nu verder willen werken. En we hebben allemaal ontzettend veel plezier, dit is denk ik het belangrijkste.

Als ik na de ranglijst kijk mag er in de “defense” nog wel iets veranderen met een -20, toch?

Klopt, defense is op dit moment zeker niet ons sterkste punt. Op de trainingen besteden we hier momenteel veel aandacht aan.

Wat is de rol van trainer Mart Kieftenbeld?

Mart’s rol is vooral energie en vertrouwen geven aan ons. Maar ook tactische beslissingen maken tijdens de wedstrijd.

Heeft hij de leegte die Annelies Bussink plotseling achterliet goed opgevangen?

Ja, dit komt met name ook door het feit dat (bijna) iedereen hem al kende als coach. Hierdoor voelde het vrij snel vertrouwd.

Waar ligt het zwaartepunt bij Kieftenbeld, techniek of tactiek?

Op dit moment tactiek. Dat is op dit moment het belangrijkste om als team te groeien. Alle aanvallen zijn nieuw en ook aan de defense moet nog het een en ander gebeuren.

Wat zijn jouw sterkste punten?

Ik ben eigenlijk een center maar ik kan ook een driepunter schieten. Dit maakt mij denk ik een diverse speelster.

Vier maal tien minuten of toch liever tweemaal twintig minuten?

Vier maal tien minuten.

Zijn jullie als team in staat om de seconden regels goed toe te passen, zowel aanvallend als verdedigend?

Wij hebben als team geen moeite met de seconde regels. Wij spelen hier al heel lang mee.

Hoe vaak train je in de week?

4x per week.

Altijd gebasketbald of ook aan andere sporten gedaan?

Ik heb altijd gebasketbald. Mijn ouders en broer basketbalden ook dus het was voor mij duidelijk dat ik ook graag wilde basketballen.

Scouten jullie de nieuwe tegenstander?

Mijn vader, Richard Steggink, verzorgd de videoanalyse van tegenstanders en van ons zelf. Op vrijdag bekijken we deze video en op de training bespreken we dan het wedstrijdplan.

Als ik zelf aan Jolly Jumpers denk, dan moet ik denken aan de tijd van Gé Westgeest met de Lansinkjes, de Drostes en ook de Stegginkjes? Jij ook of ligt dat meer bij Perik Jumpers?

Dat is inderdaad voor mijn tijd. Ik hoor wel veel dingen uit die tijd, door mijn vader Richard Steggink. Als ik kijk naar vroeger dan denk ik meer aan Perik Jumpers en aan de familie Beld. Ook speelden er toen Amerikanen bij Jolly Jumpers. Je leefde als jonge basketbalster altijd uit naar elke thuiswedstrijd van Dames 1, dat waren mooie tijden.

Hoe zit het organisatorisch bij Jolly Jumpers? Is er voldoende doorstroming van onderuit?

Er is op dit moment geen u20 team meer, alleen een u18. Dit zijn dan ook de meiden die uiteindelijk moeten doorstromen. Je merkt alleen wel dat het verschil redelijk groot is.

Doe je zelf nog iets binnen de vereniging?

Ik ben lid van de sponsorcommissie.

Wat is het doel dit seizoen. Handhaven of graag iets meer?

Ons doel is om dit jaar van top teams te gaan winnen. We willen eigenlijk van iedereen een keer winnen. Een paar weken geleden hebben we laten zien dat dit mogelijk is door te winnen van regerend landskampioen Grasshoppers.

En een volle hal zoals vroeger?

Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Ik denk alleen wel dat basketbal een stuk minder leeft in Tubbergen op dit moment. De hal zit een stuk minder vol als toen. Maar misschien dat dit in toekomst wel weer gaat komen, ik hoop het in ieder geval wel.

Foto’s: Herman Zandhuis/sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer