Rolf Hofsink: “Doelpunten maken is het mooiste wat er is”

Een paar weken geleden stond hij volgens een persbericht op het punt om zijn tweehonderdste doelpunt voor Mariënberg te scoren. Achteraf bleek hij die mijlpaal al lang gepasseerd te zijn. Maar hoe zit het nu precies Rolf Hofsink?

Het daadwerkelijke aantal doelpunten is door de club zelf niet bijgehouden. We hebben wel een archief maar er is nooit uitgezocht wie wanneer heeft gescoord. Vandaar dat er altijd werd gekeken naar Voetbaloost.nl. Op deze site ontbraken er echter enkele seizoenen en gaf dat een verkeerd beeld.

Totdat een seizoen geleden Klaas Pullen, lid van v.v. Marienberg, het hele archief ging doorspitten om alle doelpuntenmakers van het 1e elftal op papier te zetten. Toen bleek dat ik momenteel op 229 doelpunten sta en dat ik in het seizoen 2016-2017 reeds de mijlpaal van 200 had bereikt. Mooi dat zo’n vrijwilliger het oppakt en dit bijhoudt voor alle 1e elftalspelers. Dit word nu ook netjes bijgehouden op onze eigen site.

Ben je echt zo’n goaltjesdief ?

Ik voel mij niet echt een goaltjesdief. Het is meer een gevoel of proberen te anticiperen waar een bal kan komen. Je loopt vaak voor niets. Maar als de bal komt waar je op hebt gegokt heb je bijna altijd een 100% score mogelijkheid.

Maar vertel eerst eens even wie Rolf Hofsink is en wat hij zoal doet, behalve voetballen.

Ik ben nu 37 jaar. Tot mijn 24e heb ik gestudeerd en ben toen gaan werken bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg bv, een aannemersbedrijf. Momenteel ben ik projectleider op de vestiging Coevorden. Ik ben getrouwd met Riëtte en heb twee zoontjes, Brent (4 jaar oud) en Jorn (2 jaar oud).

Je hele voetballeven bij Mariënberg geweest?

Ja, ik ben begonnen toen ik 7 jaar oud was (eerst zwemdiploma halen natuurlijk).

Doelpunten maken was dat altijd al jouw favoriete doel of heb je ook nog op andere plekken gespeeld?

Doelpunten maken is het mooiste wat er is. Maar ik kan ook genieten van een mooie assist of actie. Ik denk dat ik de eerste 7 a 8 jaar in het 1e elftal als rechtshalf/rechtsbuiten heb gespeeld. Daarna een jaar of 7 a 8 in de spits en de laatste paar jaar sta ik aanvallende middenvelder. En sporadisch verdedigende middenvelder. Ze zeggen wel eens hoe ouder je wordt hoe meer je naar achteren wordt gedrukt. Maar de positie op het middenveld vind ik mooi. Je krijgt meer ballen en je hebt nog steeds voldoende kansen op assists en doelpunten.

Ben je gemakkelijk aanspeelbaar voor je medespelers?

Als middenvelder meer dan spits. Als spits probeerde ik altijd de gaten in te duiken en dan kwam de lange bal. Meeste keren ging het niet goed maar als de lange bal aankomt kon je gelijk door naar de goal. Als middenvelder duik ik iets minder vaak in de diepte maar probeer ik meer aanspeelbaar te zijn op het middenveld.

Wanneer trapte je voor de eerste keer tegen een bal?

Ik denk toen ik net kon lopen. Ik kijk maar naar mijn eigen zoontjes: toen ze amper konden lopen was het eerste balcontact een feest.

Hoe vaak train je in de week?

Nog steeds 2 keer (dinsdag en donderdag). De dinsdagen van november t/m februari kunnen mij niet snel genoeg voorbij zijn. Maar op mijn leeftijd moet je dat ritme wel volhouden. Anders hou je dat zaterdag’s niet vol.

Nooit de ambitie gehad het hoger op te zoeken?

Niet echt fanatiek mee bezig geweest. Ik was 17 en we gingen met de gehele A-selectie, bijna allemaal kameraden, naar het 1e elftal. Daar werden wij binnen 5 jaar 3 keer kampioen. Een supermooie tijd. Het was in die tijd meer nieuwsgierigheid dat ik een keer bij een andere club op gesprek ging. Al die ‘geruchten’ in de wandelgangen over vele euro’s die je kon verdienen wilde ik wel eens checken. Ook heb ik wat testwedstrijden bij Heracles laten lopen.

Achteraf heb ik wel eens gedacht, wat als…. Spijt is een groot woord want die periode bij v.v. Marienberg had ik ook voor geen goud willen missen.

Je hebt ook een bijnaam: “Mister Mariënberg” geloof ik. Waaraan heb je die naam te danken?

Haha bijnamen, ik hoor er wel meer voorbij komen. Diego, oale Hofsink, opa etc. Mister Mariënberg is ook mooi, maar die dicht ik liever toe aan vele andere vrijwilligers binnen de club. Ik oefen gewoon mijn hobby uit omdat ik er schik in heb.

Wat is Mariënberg voor een vereniging. Een echte hechte club?

Een gemoedelijke club waar iedereen welkom is. Een club die bestaat uit 3 dorpen (Beerzerveld, Beerze en Mariënberg) en dat klikt gewoon. ‘Mooi da’j d’r bint’ is de slogan op het eerste bord dat je ziet bij binnenkomst op ons sportpark. Eigenlijk dekt dat helemaal de lading.

Waarin onderscheidt volgens jouw Mariënberg zich ten opzichte van andere verenigingen?

Ik denk zelf dat wij goede commissies hebben die alles prima draaiende houden. Als dat goed staat binnen de vereniging dan scheelt dat enorm! Zodoende heeft het bestuur meer tijd om energie te steken in randzaken van de club en dan met name toekomstige onderdelen. Denk aan: energiezuinigheid van de gebouwen, een gezonde kantine, maatschappelijk meer doen voor de omgeving, bv voor ouderen. Dit alles proberen wij samen met gemeentes op te pakken. Niet alleen de hand ophouden en commentaar geven maar samenwerken met de gemeente om doelstellingen te halen. En volgens mij loopt dat prima. We staan er denk ik wel goed op. Het sportpark is prima verzorgd en de club is financieel gezond.

Hoe is het met de jeugd. Voldoende aanwas of gaan die liever wat anders doen?

Wij hebben volop jeugd! Alleen is de jeugd van 15 t/m 18 jaar een beetje een probleem. Maar dat zal voor meerdere clubs gelden. Binnen het bestuur zijn wij aan het overdenken of we hier wat aan kunnen doen. De aanwas voor het 1e elftal gaat overigens goed. De helft van het 1e elftal is behoorlijk jong. Een goede basis zou daaruit kunnen ontstaan.

Volgens mij kunnen jullie de meeste uitwedstrijden wel op de fiets af, net als vroeger.

Haha, enkele wedstrijden zou dat kunnen. Vroeger deden wij dat inderdaad richting Bergentheim, Kloosterhaar of Sibculo. Momenteel nemen we gewoon de auto. En dat is prima: wind tegen op de fiets langs het kanaal is ook niet echt een lekkere voorbereiding.

Verricht je naast voetballen bij Mariënberg nog andere hand en spandiensten?

Sinds enkele jaren ben ik algemeen bestuurslid. Een mooie groep bestuursleden die elkaar prima aanvullen. Een fanatieke voorzitter die 100% geeft voor de club en die achter de schermen heel veel voor elkaar krijgt. En een penningmeester en secretaris die alles goed onder controle hebben. Het is prettig voor de overige bestuursleden als deze functies goed zijn ingevuld. Daarbij beschikken we over commissies die goed draaien. Dan kunnen wij als bestuur heel aardig de nodige hand- en spandiensten verrichten!

Heb je naast voetballen nog aan andere sporten gedaan?

Ik mocht 2 jaar ‘meedarten’ met ‘de spillers 3’ haha. Dat kwam ook voort uit enkele vrijwilligers die een dartclub in onze kantine wilden beginnen. Momenteel bestaat ‘de spillers’ nog steeds maar spelen ze in de plaatselijke café van Beerzerveld. Het darten was op maandagavond. Een niet echt lekker begin van de week aangezien er geen water werd gedronken die avonden.

Wat is het doel dit seizoen voor Mariënberg. Handhaven of toch graag wat meer?

Ik vindt zelf meer. De afgelopen 2 jaar onder Niels van ’t Hoog hebben we veel jeugdspelers moeten inpassen. We hebben te maken gehad met veel blessures en schorsingen. Toen was handhaven het doel. Maar nu vind ik dat we meer ambitie mogen tonen. De selectie is compleet en wij zijn gegroeid in de breedte. Dus wat mij betreft moeten we kijken naar het linker rijtje.

Dit seizoen werd met veel trompetgeschal de VAR binnen gehaald in het betaalde voetbal, maar soms heb ik het gevoel dat er al snel sprake is van willekeur. Jij ook?

Het is inderdaad nog meer willekeur. Ik vind het alleen maar meer discussies opleveren. Of de regels duidelijker maken (met name handsballen) of weg met de VAR en dan overlaten aan de scheids. Kijk maar naar Chelsea – Ajax: de analisten zijn er nog steeds niet uit.

Tot hoe lang denk je nog door te gaan en hoeveel doelpunten denk je/wil je nog maken?

Momenteel probeer ik er wat langer over na te denken. Het belangrijkste is natuurlijk het thuisfront. Maar het scheelt enorm dat alles op rolletjes loopt qua werk, oppas en dergelijke. Dat geeft gelukkig rust binnen een gezin. Verder moet ik er plezier aan beleven en dat heb ik nog steeds, ook met die jonge gasten die er bij komen. En ik moet mij fysiek natuurlijk wel goed voelen. Ook dat gaat goed, ik heb de volgende dag nauwelijks pijntjes.

Als aanvallende middenvelder moet je toch wel 10 keer scoren in het seizoen. Momenteel sta ik op 5 dus dat gaat de goede kant op. Ik heb voor mijzelf geen target wat betreft het aantal doelpunten. De ruim 200 doelpunten pakken ze mij niet meer af. Al zeg ik het zelf, ik ben er ook wel een beetje trots op!

Hoe ging het afgelopen zaterdag tegen het Losserse AJC’96. Nog gescoord?

Nou ja, om eerlijk te zijn: helaas niet best. Uitgerekend de meest ongelukkige wedstrijd tot nu toe voor mij persoonlijk. Niet gescoord en na enkele minuten een vervelende schouderblessure opgelopen. Dat betekende: in de rust gewisseld. Uiteindelijk is het een 2-4 nederlaag geworden.

Heel jammer, want we zaten in een goede positieve flow als groep. Desondanks blijven wij in het linker rijtje en ik heb echt vertrouwen in de rest van het seizoen. Maar als opsteker kreeg ik na de wedstrijd van het 1e elftal een aandenken voor de 200e goal! Dat maakte een hele hoop goed!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer