Goud voor De Dinkelzwemster Madelijne Schothans op 200 m. school

Ook op de laatste dag van de Nederlandse kampioenschappen kortebaan hebben de Twentse zwemmers in Tilburg goed gepresteerd. Op haar specialiteit, 200 m. school, won Madelijne Schothans van De Dinkel het goud bij de dames. In de series was ze al de snelste in 2.29,21 en in een spannende finale, met 4 dames onder de 2.30, wist ze de concurrentie in 2.28,96 net af te troeven. Yvon Versteeg (ZPV de Veene) en Anouk Knippers (De Dinkel) konden zich op deze afstand plaatsen voor de B-finale en zwommen in 2.37,09 en 2.40,63 mooie tijden.

(Erepodium 200 school dames vlnr Rosey Metz, Madelijne Schothans en Zanthe Janssen)

Een bronzen medaille was er op de 200 m. rug heren voor Dennis Kamps (OC-De Dinkel). Hij verbeterde zich tijdens dit kampioenschap goed tot 1.58,63 en werd daarmee fraai 3e van Nederland achter Maarten Brzoskowski (PSV) en Thomas Jansen (WVZ).

(Erepodium 200 rug heren met vlnr Thomas Jansen, Maarten Brzoskowski en Dennis Kamps)

Tenslotte was er een onverwachte bronzen medaille op de 4 x 100 m. wissel dames voor De Dinkel (Laura Rolink, Madelijne Schothans, Eefje Slootweg en Lonne Dijkhuis). In de samenstelling Schothans, Dijkhuis, Slootweg en Anouk Knippers hadden ze zich in 4.24,91 als 6e geplaatst voor de finale. Mede door de diskwalificatie van de ploegen van ZPC Amersfoort en PSV Eindhoven werden ze in de finale uiteindelijk fraai derde in 4.20,26, achter De Dolfijn Amsterdam en The Hague Swimming.

(Volledige De Dinkelploeg 4 x 100 wissel dames met Anouk Knippers, Laura Rolink, Madelijne Schothans, Lonne Dijkhuis en Eefje Slootweg)

Lieke Oude Lenferink (OC-WS Twente) zwom in de finale 50 m. rug dames een uitstekende race en verbeterde zich tot 28,59. Met deze tijd kwam ze maar 0,02 tekort voor een podiumplaats en eindigde als 4e. Trainingsmaatje Ismay Lichtendonk (OC-Dedemsvaart AC) werd in de finale 8e in 29,08 en kon daarmee niet aansluiten bij haar tijd uit de series (28,78). Het brons ging in 28,57 naar Sterre Mooiweer, die nu uitkomt voor ZPC Amersfoort, maar ook vele jaren voor ZPC De Hof en De Dinkel heeft gezwommen.

Finaleplaatsen waren er verder voor Thomas de Lange (OC-De Dinkel) en Karst Boersma (De Dinkel). Thomas werd in 1.01,17 goede 5e op de 100 m. school heren, waarop Kasper Leeuw (nu ZPC Amersfoort, daarvoor EZC en De Dinkel) in een uitstekende 59,75 een zilveren medaille won. Op de 400 m. vrij heren zat er voor Karst niet meer in dan de 8e plaats in 4.07,34.

(Erepodium 4 x 100 wissel dames: vlnr The Hague Swimming, De Dolfijn en De Dinkel)

Hoogtepunt van de laatste dag was het wereldjuniorenrecord, dat Kenzo Simons (OC-De Dolfijn) zwom op 50 m. vrij in 20,98. Hiermee is hij de eerste Nederlander, die onder de 21 seconden zwemt.

Foto’s: Alfred van der Kraats