DOS’37 als poulewinnaar door naar kwartfinales Protos Weering

In een bomvolle sporthal het Punt in Vroomshoop wist DOS’37 aan haar verplichting te voldoen, om als hoogst spelende veldteam uit de 1e klasse een ronde verder te komen in het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi. Hoewel het een verschil van dag en nacht is, veldvoetbal en zaalvoetbal, haast niet te vergelijken, wisten de geel-zwarten ‘gewoon’ als poulewinnaar de kwartfinale te bereiken.

Dat het klassenverschil op het veld bij zaalvoetbal van weinig invloed is, bleek dan ook wel tijdens de eerste twee wedstrijden van DOS’37 tegen 4e klasser Sportlust Vroomshoop en 3e klasser Mariënberg, waarbij de Vriezenveners twee keer een puntendeling moesten toestaan. Maar gaandeweg de avond groeide men in het toernooi en werden 4e klasser OVC’21 en 5e klasser Buinen vrij eenvoudig aan de zegekar gebonden.

De thuisblijvers hadden deze avond ongelijk, wàt was het een spannende avond in Het Punt, maar de hal was eigenlijk al afgeladen vol, tenminste wanneer Mariënberg moest spelen. Zij hadden een waar legioen meegenomen. Wat een feest bleek dit voor zowel de neutrale als hun eigen toeschouwers, maar vooral ook voor een veldspeler, om mee te kunnen maken. Chapeau!

Het bleek al na vier wedstrijden, met louter gelijke spelen, dat er in deze poule geen beste nummer 3 van de twintig poules zou doorstoten naar de kwartfinales. Het team dat als nummer 2 door zou gaan, moest onderling in de laatste poulewedstrijd worden beslist, tussen Mariënberg en Sportlust Vroomshoop, waarbij laatstgenoemde voldoende had aan een gelijkspel. Mariënberg wist echter met een minimaal verschil van 1-0 als tweede te eindigen en door te stomen naar de kwartfinale. En een beste nummer drie? Die kwam er dus inderdaad niet in Vroomshoop.

De loting heeft DOS’37 voor de kwartfinale gekoppeld aan zondaghoofdklasser MVV Alcides uit Meppel, die eveneens poulewinnaar werd, zondag 2e klasser Dedemsvaart die 2e werd in haar voorrondepoule, zaterdag 3e klasser ZZVV uit Zuidwolde die eveneens 2e werd in de voorrondes en zaterdag 3e klasser Hoogeveen, die als één van de 0 beste nummers 3 doorging. De kwartfinale begint donderdagavond a.s. om 18:00 uur in sporthal De Carrousel in Ommen.

De vijftig kwartfinalisten van de 43e editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi zijn bekend. Van de overige regioclubs wisten Daarlerveen en SVV’56 en MVV’69 de voorronden niet te overleven. Dat lukte Bruchterveld, Bergentheim, Gramsbergen en Hardenberg’85 wel.

Van de topfavorieten maakte eigenlijk niemand een misstap. Hoogeveen zondag maakte haar favorietenrol meteen waar door alle duels overtuigend te winnen en als best presterende club naar de laatste 50 te gaan. Dat deden ook de winnaars van de laatste drie edities: Noordscheschut, SC Elim en MSC Meppel, zonder noemenswaardige problemen.

Overigens werd er in de voorronde van deze editie beduidend minder gescoord dan een jaar geleden. Scoorden de honderd teams vorig jaar nog 959 keer in de 200 duels, dit jaar kwam de teller tot 859. Honderd treffers minder dus.

Hoogeveen zondag overlegde dus de beste cijfers op de eerste avond. De hoofdklasser behaalde 12 punten uit vier duels en had een doelsaldo van 27 voor en 2 tegen. Rolder Boys deed het ook knap en kreeg geen enkele goal tegen (als enige club van alle 100 deelnemers).

De slechtst presterende club was SVBC uit Barger Compascuum. De zondagvijfdeklasser verloor al haar wedstrijden, scoorde niet één keer en kreeg er 29 om de oren. Ook MVV’69 uit Marle wist het net nét niet te vinden.

De grootste mazzelaar werd vv Sweel. De zondagvierdeklasser bereikte als tiende beste nummer 3 de kwartfinale. Sweel eindigde met zes punten uit vier duels en een doelsaldo van plus 2. Grootste schlemiel werd OZC uit Ommen, dat ook zes punten pakte én een doelsaldo van plus twee had, maar minder goals maakte dan Sweel. OZC was de eerste club die buiten de top 50 viel.

De grootste uitslag van de voorronde kwam op naam van vv Emmen, dat SVBC met 13-0 versloeg. De winnaar van de editie 2017/2018, SC Elim, had weinig moeite met SCD ’83 en won met maar liefst 11-0. De andere duels die eindigden in de dubbele cijfers waren Borger-Valther Boys 10-1, Ruinerwold-MSC 2-10 en Hoogeveen zondag-Weerdinge 10-0.

Als topscorers van de voorronde werden oud-HHC Hardenbergspeler Bjorn Zwikker van Hoogeveen zondag en Jarno Prijs van SC Elim uitgeroepen. Beiden troffen elf keer doel.

Foto’s: Martin Vos

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer