Meeste Twentse clubs consolideren positie in landelijke zwemcompetitie

In het afgelopen weekend werd in heel Nederland de derde ronde van de Nationale Zwemcompetitie afgewerkt. De Dinkel Denekamp en WS Twente (Borne/Hengelo) komen uit in de landelijke hoofdklasse, die bestaat uit totaal 18 ploegen. In deze competitieronde wisten beide ploegen hun plaats in de middenmoot vast te houden.

De Dinkel, dat al vanaf de start van de landelijke zwemcompetitie uitkomt in de hoogste klasse, ging in Hoogeveen de strijd aan met ZPC Hoogeveen en Orca Leeuwarden. Bij de senioren en jeugd wisten Madelijne Schothans (200 m. school in 2.33,65), Thomas de Lange (200 m. school in 2.20,33), Dennis Kamps (200 m. rug in 2.01,41) en Maquinho Vorst (200 m. vlinder in 2.10,82 en 200 m. wissel in 2.07,29) individuele afstanden te winnen. Ook was er fraaie winst op de 4 x 200 m. vrij estafette heren door Dennis Kamps, Maquinho Vorst, Karst Boersma en Leon van der Geest in 7.40,83. Tiede Groener boekte bij de junioren een afstandszege op de 200 m. school in een goede 2.46,60.

In Hengelo zwom WS Twente een thuiswedstrijd tegen Aqua-Novio ’94 uit Arnhem en SG Albion WSS uit Rotterdam. Individuele overwinningen bij de senioren noteerden Niels Hofmeijer (100 m. vrij in een uitstekende 50,02) en Lieke Oude Lenferink (200 m. rug in 2.18,55). Bij de junioren waren er afstandsoverwinningen voor Hannah Markovinovic, Wout Koops, Jesper Bos en Niek Hamans. Neomi Koetsier en Puck Kuipers zwommen bij de junioren goede tijden op de 400 m. wissel.

WS Twente scoorde, net als in de 2e competitieronde, beter dan De Dinkel (6542,85 sec. tegen 6594,09 sec.), maar in de totaalstand blijft De Dinkel (10e) nog net vóór de ploeg uit Borne/Hengelo (11e). Beide ploegen hebben geen kans meer om zich te plaatsen voor de finalewedstrijd (beste 8), maar kunnen zich wel handhaven in de hoofdklasse.

Na deze competitieronde staat ZPC De Hof in de A-klasse op de 14e plaats en het zal voor de ploeg uit Goor/Markelo moeilijk worden om nog aan degradatie te ontkomen. Tijdens de wedstrijd in Markelo was er individuele winst voor Elisa Haverkate, Hannah ter Maat, Sarah ten Dam, Pieter Pickhardt, Lars Meijer, Jacco Nijland en Quinten Tuitert.

In de B-klasse heeft De Dinkel 2, door een goed optreden van de ploeg in Markelo, haar plek in de middenmoot kunnen vasthouden. Bart Kooiker wist individueel 2 afstanden te winnen, terwijl Jurre Hanstede, Anouk Olde Dubbelink, Lynn Wennink, Tess Wolbert, Laurien Gliese-Slooijer, Daan van Peet en Tjakko Ruinemans allemaal één afstandszege boekten.

In de C-klasse lijkt Z&PV De Veene uit Almelo/Wierden zich door een goede score van 5687,21 sec. te kunnen handhaven. Yvon Versteeg scoorde in Markelo weer belangrijke punten voor haar ploeg met overwinningen bij de dames op 50 m. vlinder (in 30,91), 200 m. rug (in 2.29,69) en 200 m. school (in 2.42,13). Voor jeugdtalent Rolf ter Keurs was er winst bij de junioren op de 200 m. wissel (in 2.19,57) en 100 m. vrij (in 54,50). Ook Noa Berends boekte een afstandszege.

WS Twente 2 moest in Almere aantreden tegen Berkelduikers Lochem, Oceanus Aalsmeer en het organiserende ZV De Aalscholver. De enigste individuele zege kwam op naam van Johan Nijeboer (200 m. wissel bij de junioren). Marcel Reefhuis, Patrick Groeneweg, Deborah Wilms en Iris Lok scoorden belangrijke punten voor hun ploeg, die zich met een score van 5759,80 sec. handhaaft in de middenmoot.

In de 1e klasse Regio Oost kwamen in Hardenberg de ploegen van OZ&PC Oldenzaal, Het Ravijn Nijverdal en De Grunte Hardenberg tegen elkaar uit. OZ&PC doet het dit seizoen uitstekend en blijft met een score van 4373,98 sec. op de 2e plaats in deze klasse. Ook blijft de ploeg uit Oldenzaal hiermee in de race voor promotie naar de landelijke zwemcompetitie. Het Ravijn en De Grunte scoorden 4444,74 sec. en 4701,00 sec. en staan na de 3e competitieronde respectievelijk 6e en 12e. Lynn Joor (Het Ravijn) wist bij de dames alle afstanden te winnen in goede tijden: 200 m. school in 2.39,36, 100 m. rug in 1.08,54 en 50 m. vlinder in 29,42. Jelle Dekker (de Grunte) won bij de heren de 100 m. rug in 59,90 en 50 m. vlinder in 26,73. Twee afstandszeges waren er ook voor Bart Oude Egbrink, Wout Kogelman, Marieke Lenderink en India Segerink (allen OZ&PC).

SG EZCL blijft 15e en laatste in deze klasse. De ploeg uit Enschede/Losser kan degradatie naar de 2e klasse niet meer ontlopen. In Lichtenvoorde wist Niek Vreeling de 200 m. wissel bij de junioren te winnen.

VZ&PC Vriezenveen doet het nog steeds goed in de 3e klasse Regio Oost en met een score van 2003,04 sec. blijft de ploeg op de 2e plaats in deze klasse, achter de 2e ploeg van ZV 44 uit Zwolle. VZ&PC houdt daarmee uitzicht op promotie naar de 2e klasse. Tilita Knol won beide afstanden in haar leeftijdsgroep en ook Maudé Lesscher, Valerie Beuker en Job Sportel wisten een afstand te winnen.

De 4e en laatste competitieronde staat gepland voor het weekend van 14/15 maart 2020.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer