Geflatteerde nederlaag voor DETO tegen Staphorst

DETO heeft zaterdagmiddag bij de hervatting van de competitie een geflatteerde nederlaag geleden tegen kampioenskandidaat Staphorst. Op Sportpark “Het Midden” was Staphorst in de eerste helft de bovenliggende partij die terecht op voorsprong kwam. In het tweede bedrijf vocht DETO zich terug in het duel, gaf echter slordig een penalty en een doelpunt weg en verzuimde enkele keren bij 2-3 om de gelijkmaker op het bord te zetten. Toen de ploeg alles of niets speelde kon Staphorst uiteindelijk nog uitlopen naar een geflatteerde 2-5 eindstand.

Na een aftastende beginfase was het Staphorst dat de regie greep in de wedstrijd en in de eerste helft de beste kansen kreeg. DETO stelde er niet veel tegenover en kwam zelden gevaarlijk voor het doel van Staphorst doelman Jorick Maats die stand-in was voor de geblesseerde Rene Oosterhof. Op het half uur was Staphorst heel dichtbij de voorsprong maar door een prima redding van DETO doelman Jens Veldwachter belandde de bal op de lat en niet in het net. Staphorst drong verder aan richting de theepauze en in de 43e minuut was het dan wel raak. Justin Benjamins kon hard binnenschieten en zette zo de gasten op een verdiende 0-1 voorsprong die bleef staan tot aan de rust.

Na de thee een wat aanvallender DETO dat verrassend snel vrijwel uit het niets op gelijke hoogte komt. Coplan Soumaoro zet met een fraaie steekpass Louis Vijfhuizen vrij voor Maats, waarna Vijfhuizen gedecideerd de bal langs de doelman kon schuiven: 1-1. Lang kon DETO niet van de voorsprong genieten want enkele minuten later krijgt Staphorst een terechte penalty na een misverstand tussen doelman en verdediger, waarna Veldwachter de lepe Staphorst aanvaller Martijn Brakke raakt en arbiter Ter Brake niet anders kan dan naar de stip wijzen. Stan Haanstra weet hier wel raad mee en schiet de bal hard door het midden achter Veldwachter: 1-2.

Het wordt allemaal nog erger als weer twee minuten later Wybe Kram de bal ongelukkig raakt waarna deze in het eigen doel belandt: 1-3. Hiermee lijkt de wedstrijd gespeeld na een uur voetballen. Maar het was nog niet gedaan met het doelpuntenfestijn. In de 67e minuut kan Ferdi ter Avest eindelijk zijn eerste goal van het seizoen maken door bij de tweede paal een voorzet binnen te werken waardoor de wedstrijd weer open is: 2-3. Daarna gaat DETO nog meer naar voren spelen en wordt spits Maarten Jansen ook binnen de lijnen gebracht. Het spel golft dan op en neer met kansen voor beide ploegen.

Zo moet Veldwachter weer handelend optreden na een hoekschop en krijgt DETO in de 75e minuut twee opgelegde kansen om weer op gelijke hoogte te komen. Eerst is het Kai Wesselink die van dichtbij kan aanleggen, maar doelman Maats redding kan brengen en vervolgens is Maarten Jansen dichtbij de 3-3 maar Maats kan deze met z’n voet pareren. En zoals zo vaak, valt dan de beslissing aan de andere kant. Zo ook deze wedstrijd als Justin Haanstra twee minuten voor het einde aan alle onzekerheid een einde maakt door van dichtbij de 2-4 binnen te knallen. De 2-5 in blessuretijd van invaller Erik Bakker was voor de statistieken.

Over de hele wedstrijd bekeken stapte Staphorst als de terechte winnaar van het veld in Vriezenveen, waar de wedstrijd, al dan niet tegen de verhouding in, ook zomaar had kunnen kantelen als DETO de kansen beter had benut in het laatste kwartier. Komende zaterdag kan DETO zich revancheren als de ploeg afreist naar Volendam. Aftrap in het palingdorp is om 14.30 uur.