Dennis Kamps: “Mijn laatste meters in een race is een sterk punt van mij”

Op de eerste dag van het ONK in Tilburg wisten de Twentse deelnemers een aantal uitstekende prestaties neer te zetten. Verrassend zwom Dennis Kamps (OC-De Dinkel) op de 100 m. rug bij de heren naar het zilver in 54,45, tevens een verbetering van zijn beste tijd.”

Was dit ook voor jou een verrassing, Dennis en dan ook nog brons op 200 m?

Ik wist dat ik goed had getraind en in vorm was. Dus ik moest gewoon mijn ding doen en me op mezelf concentreren, want je weet natuurlijk niet wat anderen doen. Ik was wel verrast dat ik die tijden kon zwemmen, maar ik had tijdens de voorbereiding wel het gevoel dat grote verbetering mogelijk was.

Maar vertel eerst eens even wie Dennis Kamps is en wat hij zoal doet?

Ik ben 19 jaar oud en ik woon in Oldenzaal. Op dit moment volg ik de opleiding trainer-coach op het Johan Cruyff College in Enschede. Ik speel graag FIFA op de PlayStation, ben fan van FC Twente en voetbal graag met vrienden. Ik train veel voor het zwemmen en ben vaak een lang weekend weg voor wedstrijden, waardoor ik minder tijd heb voor andere dingen (hobby ‘s, vrienden en familie).

Altijd aan wedstrijdzwemmen gedaan of ook nog andere sporten?

Ik zit al sinds mijn 7e op zwemmen. Vroeger zat ik op voetbal en zwemmen, maar rond mijn twaalfde jaar kon ik het niet meer combineren. Toen moest ik kiezen wat ik wou doen. Ik vond allebei even leuk en heb toen gekozen voor de sport waar ik het beste in was.

Altijd bij De Dinkel?

Ik ben begonnen bij OZ&PC in Oldenzaal en heb daar gezwommen tot en met mijn 14e. De laatste twee jaar heb ik dat gecombineerd met waterpolo. Daarna wou ik verder in het zwemmen en heb ik besloten naar De Dinkel Denekamp te gaan. Daar ben ik nog altijd lid. In oktober 2018 is de KNZB gestart met een Opleidingscentrum (OC) in Hengelo en ik ben geselecteerd om daar te trainen. Eerst alleen ’s morgens in Hengelo en dan ’s middags bij mijn club De Dinkel, maar vanaf 1 september 2019 train ik fulltime bij het OC onder trainer Jeroen Rademaker.

Welke invloed heeft trainen bij het OC in Hengelo op jouw zwemmen?

Ik kan nu meer trainen en heb daar meer mogelijkheden. In Hengelo hebben we het nieuwe rugslag-startsysteem en daar kunnen we mee oefenen. Dit hadden we bij De Dinkel niet en dus wist ik ook niet precies hoe ik het tijdens belangrijke wedstrijden moest gebruiken. Voor mij als rugslagzwemmer wel belangrijk.

Rugslag lijkt mij één van de moeilijkste disciplines, vind jij dat ook?

Rugslag is wel een moeilijke discipline, maar het is wel snel aan te leren. Het is een technische en krachtige slag, waarbij doorzettingsvermogen heel belangrijk is. Ik heb de basis al wel langer onder de knie, maar ben nu nog bezig om hele specifieke punten te verbeteren.

Hoe weet je dat je tijdens het zwemmen nog goed in je baan ligt?

Je ziet uit je ooghoek wel een beetje waar de lijn is en je moet goed met je hoofd naar achteren liggen. Verder moet je proberen stabiel en stil in het water te liggen en met alle kracht naar achteren duwen en niet naar de zijkant, zodat je in een rechte lijn door je baan gaat.

Wat is je favoriete slag/afstand?

Rugslag heeft mijn voorkeur, omdat dat mijn beste slag is. Mijn favoriete afstand is de 200 m. rugslag.

Naast rugslag kennen we ook nog andere disciplines. Ook geprobeerd?

Bij de zwemcompetitie en andere wedstrijden zwem ik wel regelmatig andere slagen. Ik vind vlinderslag ook wel leuk. Op de 200 m. vlinder heb ik in voorgaande jaren ook in de finale gestaan bij Nederlandse kampioenschappen.

Hoe vaak train je in de week?

Ik doe elke week 9 trainingen van 2 uur, waarvan 5 keer ’s ochtends (meestal 6.30 u. tot 8.30 u.) en 4 keer in de middaguren. Van totaal 18 uur training is 1,5 uur landtraining en 2 uur krachttraining. De rest is zwemtraining.

Ziet de voorbereiding naar een kampioenschap er anders uit?

Je traint natuurlijk naar een kampioenschap toe. Eerst veel aandacht voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen (inhoud) en daarna ga je meer werken aan je snelheid. Vlak voor een belangrijke wedstrijd ga je taperen en dat betekent tijdens de training dan meer rust in en na een set of afstand.

Wat zijn je sterkste en wat zijn je zwakste punten.

Mijn laatste meters in een race is een sterk punt van mij. Daar kan ik altijd nog versnellen en de kracht vinden om concurrenten, die voor liggen, nog in te halen. Ik kan nog werken aan mijn reactiesnelheid bij de start en bij het keerpunt kan ik nog wat tijd winnen door sneller te draaien, zodat ik sneller weg ben van de muur.

Wat zijn tot nu toe je hoogtepunten (en misschien ook wel dieptepunten)?

Mijn hoogtepunt is mijn nationale titel op de 200 m. rug bij de NK 2019 langebaan. Dat is tot nu toe mijn enige nationale titel. Verder ben ik nog 2 keer 2e geworden en totaal 4 keer 3e. Ook ben ik al een keer als 14e geëindigd tijdens een World Cup in Eindhoven en als 8e bij een Swim Cup in Amsterdam.

Een dieptepuntje had ik vorig jaar, toen ik mijn enkelband heb gescheurd. Daardoor heb ik de Swim Cup-wedstrijden in Eindhoven en Dan Haag gemist. Gelukkig was ik net op tijd hersteld om me goed voor te bereiden op de NK Langebaan, waar ik goud won op de 200 m. rug. Ook heb ik als junior wel eens een limiet gemist op 0,01 sec., waardoor ik niet naar de NJJK mocht.

Wat zijn je doelen voor het komende langebaanseizoen?

Mijn doelstelling is om mijn nationale titel op de 200 m. rugslag te verdedigen en veel persoonlijke records te zwemmen. Stiekem hoop ik ook nog wel op een medaille op de 100 m. rugslag. Deze afstand gaat ook steeds beter.

Wat wil je graag bereiken in de zwemsport of meemaken?

Mij zou het heel vet lijken om op een Europees kampioenschap te mogen zwemmen.

Is jouw sport te combineren met de studie?

Ik kan mijn sport goed combineren met school, omdat ik op een “maatwerkschool” zit. Op die manier krijg je voldoende ruimte om je sport te beoefenen. Je krijgt vrij als je door de weeks een wedstrijd hebt en ook voor trainingen tijdens lesuren.

 

Wie zijn je grootste fans?

Mijn vader en moeder natuurlijk, maar ook mijn broertjes en vrienden steunen mij heel erg. De rest van de familie kijkt ook heel vaak naar de resultaten en live-stream van belangrijke wedstrijden.

Wie is je grootste voorbeeld/idool?

Ik heb niet echt een idool, maar ik vind het wel leuk om naar het zwemmen te kijken. Ik kijk vooral naar de Nederlanders als ze bijvoorbeeld in de finale staan van een EK, WK of de Olympische Spelen.

Heb je tips voor beginnende (wedstrijd)zwemmers?

Je moet echt plezier hebben in de sport. Dat is het allerbelangrijkste. Het maakt niet uit op welk niveau je zwemt. Het is ook belangrijk dat je elke training probeert te volgen die je kan volgen en dat je elke training met de juiste inzet traint. Als je trainer je advies geeft of tips, dan is het belangrijk om ze op te volgen en er iets mee te doen.

In 2019 werd je uitgeroepen tot sportman van het jaar in de gemeente Oldenzaal. Een verrassing?

Ik was al 3 keer eerder genomineerd, waarvan 2 keer als sporttalent en 1 keer als sportman van het jaar. Ik ben toen nooit gekozen. Dit keer had ik een nationale titel gewonnen en dacht dat ik toch wel iets meer kans zou maken. Ik hoopte er in ieder geval wel op.

Hoe kijk jij tegen de (regionale) pers aan. Voldoende aandacht of mag het wel een pondje meer zijn en kan www.sportintwente.nl daarin een belangrijke rol in spelen?

Ik vind dat er te weinig aandacht is voor het zwemmen. Sportintwente speelt al een belangrijke rol. Ze is de enige site waar vaker wat op staat over zwemmen. De rest van de media houdt zich daar niet mee bezig. In ieder geval niet met het regionale zwemmen, maar soms wel als er goede resultaten worden gehaald door de Nederlandse topzwemmers.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer