Luuk Zanderink: “Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je wint al hoop je het wel”

Hij werd in 2019 kampioen van Nederland allround, veld, straat en zetten bij het klootschieten en werd uitgeroepen tot sporter van het jaar van de gemeente Dinkelland. Een verrassing Luuk Zanderink?

Zeker, je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je wint al hoop je het wel. Er stonden goede sporters naast me die het net zo goed hadden kunnen winnen. Uiteindelijk heb ik ook gehoord dat het verschil erg klein was.

Wie waren jouw grootste  concurrenten?

Jelle Johannink. Een goede wielrenner die veel mooie prijzen heeft mogen behalen. Daarnaast ook Robin Veldboer. Een hardloper die ook veel prijzen binnen wist te halen.

Al vaker genomineerd?

Ik ben 1x vaker genomineerd geweest voor sportman van Dinkelland en 1x als sporttalent van Dinkelland maar beide keren helaas niet kunnen winnen.

Maar vertel eerst eens even wie je bent, wat je in het dagelijks leven zoal doet en met wie.

Ik ben Luuk Zanderink. Ik kom uit Denekamp. Ik ben een klootschieter bij KV Beuningen en ben naast het klootschieten werkzaam bij MK Houtbouw in Oldenzaal.

Kun je in het kort aangeven wat veld, straat en zetten inhoudt?

Het onderdeel veld voer je uit op een lange grasbaan die speciaal voor het klootschieten geprepareerd is. Niet elke vereniging doet mee aan het onderdeel veld maar hier in Twente heeft elke vereniging zijn eigen veldbaan. Straat is een onderdeel dat overal gespeeld kan worden. Vaak worden hier de rustige straten voor uitgekozen zodat de spelers lekker door kunnen gooien en weinig hinder hebben van het verkeer. Bij nationale kampioenschappen en selecties kan de straat ook worden afgezet. Het onderdeel zetten wordt vaak gespeeld in een weiland. Hierbij is de bedoeling dat je ze hoog en ver mogelijk gooit. Het punt waar de kloot het eerst de grond raakt is de afstand die telt. Dit onderdeel wordt in Nederland niet veel gespeeld.

Is er tussen deze disciplines nog een verschil van techniek/tactiek?

Op straat is het belangrijk dat je goed rechtuit gooit. Straat is een erg secuur onderdeel en is snelheid en kracht minder belangrijk als bijvoorbeeld de richting en eventueel effect. Veld daarentegen is meer een onderdeel van de kracht. Veel veldbanen zijn breder als een straat en daardoor hoef je net iets minder op de richting te letten.

Schept het kampioen van Nederland zijn nog internationale verplichtingen, zoals een EK of WK deelname?

Nederlands kampioen neemt geen verplichtingen mee. Hiervoor hebben we aparte selecties. Hier kun je je selecteren voor de kernploeg waar alleen de beste spelers van Nederland in komen. Hier heb ik mij ook voor weten te plaatsen en ga in mei dit jaar naar het Duitse Meldorf voor het EK klootschieten. Ik zal hier dan ook aan alle onderdelen deelnemen.

En, bij ja, nog successen geboekt internationaal?

Ik ga uiteraard mijn best doen om hier in de prijzen te vallen. Je moet op het EK natuurlijk je dag hebben en het moet allemaal een beetje meezitten dus is het van te voren moeilijk om te zeggen of je in de prijzen valt maar we zullen zien.

Hoe lang beoefen je al deze sport?

Ik ben op mijn 7e door mijn vader meegenomen naar een wedstrijd en daarna een aantal trainingen. Ik was vrijwel direct verkocht en heb aan bijna alle wedstrijden deel genomen waar ik aan mee had kunnen doen. 

Zijn er bij het klootschieten ook speciale trainers?

Echt speciale trainers heb ik niet. Ik heb wel veel getraind met mijn vader waar het klootschieten ook door het bloed stroomt. Op het moment dat je in de kernploeg komt, krijg je wel te maken met coaches die je gaan helpen om de verbeteringen te vinden en te gebruiken in elk voordeel.

Hoe vaak train je in de week?

Normaal gesproken train ik ongeveer 3x per week.

En voorafgaand aan een kampioenschap iets extra’s?

Voor een grote wedstrijd zoals een NK of EK wordt er natuurlijk wel iets meer getraind.

Is de sport te combineren met privé?

De sport is goed te combineren met privé zolang je maar afspraken maakt met elkaar. Je kunt uiteraard niet elk vrije uurtje in het klootschieten stoppen.

Altijd bij kv Beuningen?

Ik heb altijd al bij K.V. Beuningen gegooid en zal hier ook niet zomaar weg gaan. Hier ben ik begonnen en ben ik geworden zoals ik nu ben. K.V. Beuningen is een vereniging waarbij de jeugd erg belangrijk is. De vereniging staat altijd voor iedereen klaar en zet niemand apart.

Hoeveel banen heeft kv Beuningen zelf of misschien samen. 

K.V. Beuningen is met bijna 170 actieve leden de grootste vereniging in Nederland. 13 senioren teams, 5 junioren teams en 3 dames teams. Dit alles mag spelen op 1 baan van bijna 1000 meter lang.

Als jullie spelen moeten er dan nog speciale verkeerstechnische maatregelingen getroffen worden?

Zoals hierboven al gezegd is hebben we wel eens dat een weg wordt afgezet voor een straatwedstrijd. Voor de rest hebben we niets met de openbare weg te maken dus hoeven we geen maatregelen te treffen.

Hoe is het klootschieten georganiseerd zowel nationaal als internationaal.

Op Internationaal niveau heb je de IBA (International Bowling Association) waar de vier landen Nederland, Duitsland, Ierland en Italië zijn aangesloten. In Nederland heb je de overkoepelende Nederlandse Klootschiet Bond met daaronder de afdelingen. Er zijn competities op landelijk en afdelingsniveau. Elk jaar heb je de NK’s en elke vier jaar een EK, waarvoor andere spelregels worden gehanteerd.

In hoeveel landen wordt deze sport beoefend?

Klootschieten is bekend in 4 landen binnen Europa. In Ierland is het straatschieten erg bekend. In Duitsland schieten ze ook veel op straat maar is het onderdeel zetten ook een bekend onderdeel. In Italië schieten ze vooral op straat en in Nederland is veld het bekende onderdeel maar wordt straat ook erg veel bespeeld.

En in Nederland, alleen in Twente e.o. of ook elders?

In Nederland is het klootschieten vooral in het oosten veel gespeeld. Hieronder vallen dan Drente, Twente en de Achterhoek.

Hoe kom je zo bij het klootschieten, lekker in de buitenlucht zijn?

Mijn opa was vroeger al lid van K.V. Beuningen. Hij gaf de genen door aan mijn vader. Ook mijn moeder doet aan klootschieten dus van beide ouders heb ik het meegekregen. Nu is het mij gelukt mijn vriendin ook met dit virus te besmetten.

Nooit aan andere sporten gedaan?

Ik heb nooit aan andere sporten gedaan. Klootschieten is altijd een sport geweest die me goed is bevallen.

Wat is je doel voor 2020?

Voor 2020 hoop ik dat ik 1 of meer prijzen mag behalen op het EK. Ook de nationale en regionale wedstrijden ga ik ervoor om nog een paar prijzen te kunnen pakken.

Sport valt en staat met sponsors en publiciteit. Hoe kijk jij hier tegen aan?

Sport kost geld en daar heb je Sponsors voor nodig. Ook de publiciteit is voor het klootschieten erg belangrijk. We merken dat het klootschieten aan het krimpen is en dat steeds meer verenigingen moeite krijgen om de jeugd aan het klootschieten te krijgen. Er worden weleens dagen georganiseerd om de aanwas van jeugd iets te verhogen maar de jeugd gaat toch snel voor het voetballen, tennis of volleybal.

Ultieme wens voor 2020?

Mijn ultieme wens voor 2020 is natuurlijk iets kunnen behalen op het EK.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer