DETO laat voorsprong glippen en blijft met lege handen achter

Oud Twente trainer Steve McClaren zei het ooit heel mooi: “If you don’t kill the beast, the beast will come back and bite you”. Wijze woorden die al twee weken van toepassing zijn op DETO. Ook in Amsterdam speelde DETO een prima eerste helft waarin het terecht op voorsprong kwam, maar verzuimde door te drukken en meerdere kansen te verzilveren waardoor ASV De Dijk in de tweede helft kon profiteren en de volle buit kon binnenhalen.

In het mooie Schellingwoude, voormalig dorp aan Het IJ en nu opgeslokt door groot Amsterdam, speelde DETO voor het eerst in haar bestaan tegen ASV De Dijk. Roemruchte club waar o.a. Ruud Krol en Justin Kluivert hun eerste voetbalstappen hebben gezet. Speelde de club twee seizoenen geleden nog tweede divisie, thans is men aanbeland in de hoofdklasse waar het met name na de winterstop erg goed gaat en de afgelopen vier wedstrijden allemaal werden gewonnen. DETO was dus gewaarschuwd. DETO trainer Hennie in ’t Hof moest improviseren deze middag want door de gele kaarten van een week eerder kon hij niet beschikken over zijn vaste centrum achterin met Kram en Fleer. Het centrum bestond deze middag uit Muhammed Kaya samen met de in de basis teruggekeerde Tim Bongers.

DETO begon goed aan de wedstrijd en kreeg al in de 5e minuut de eerste mogelijkheid toen Kai Wesselink kon uithalen in de zestien. Zijn schot werd ternauwernood geblokt en tot hoekschop verwerkt. In de 19e minuut bracht een mooie crosspass van Soumaoro de bal bij de opgekomen Stan Nijhuis. Hij stuurde zijn tegenstander het bos in en leverde de bal op maat af op het hoofd van Maarten Jansen die hard raak kopte: 0-1. Na deze fase golfde het spel wat op en neer en was het bij vlagen meer spannend dan goed. Kort voor de thee appelleerde De Dijk voor een handsbal in de DETO zestien maar de uitstekend leidende scheidsrechter Paarhuis wilde er niets van weten.

In de tweede helft een wat dreigender De Dijk dat op jacht ging naar de gelijkmaker. Hier was men rond het uur een aantal keren dichtbij, maar eerst stond Van Zaltbommel in de weg bij een vrije trap en even later ontsnapte DETO toen een van de voorwaartsen van De Dijk de bal voor open doel over de lat schoot. In de 64e minuut had DETO dé kans om de wedstrijd te beslissen: een mooie aanval over vele schijven bracht de bal uiteindelijk voor het doel bij Ter Avest die kon intikken, maar de bal vloog tegen de lat in plaats van in het doel.

Met nog ruim tien minuten te spelen kwam dan toch de gelijkmaker op het bord toen Mylan Polman heel even ontsnapte aan de aandacht achterin bij DETO en in de verre hoek kon raak schieten: 1-1. Daarna kon het alle kanten op in de wedstrijd en waren er mogelijkheden voor beide doelen. De Dijk profiteerde hier het beste van door van dichtbij in de 86e minuut de 2-1 te maken ondanks dat DETO protesteerde voor vermeend buitenspel. Uiteraard ging DETO vervolgens “alles of niets” op jacht naar de gelijkmaker in de nog resterende schaarse minuten. Dat dit nog een treffer opleverde voor De Dijk was voor de statistieken: 3-1.

Ondanks hard werken en bij vlagen goed voetbal, stond DETO weer eens met lege handen. Het zal moeten proberen om in de komende weken net als De Dijk een serie resultaten te boeken want dan kan het hard gaan, getuige de tegenstander van deze middag die in 2020 al 15 punten haalde uit 5 wedstrijden en nu in de middenmoot bivakkeert. DETO heeft nog 12 wedstrijden om de broodnodige punten te halen. De verschillen onderin zijn nog steeds klein dus alles is nog mogelijk. Volgende week komt Urk op bezoek in Vriezenveen. Aftrap is om 14.45 uur.

Actie foto: John van Mil