Drie streekderbys in Twenterand

In het weekend van 15 en 16 februari staan er maar liefst drie streekderby’s op de agenda voor het Twenterands voetbal. Twee op zaterdag en ook één op zondag. Volop genieten dus voor de voetballiefhebbers. In de 2e klasse H staat zaterdag a.s., zoals beide clubs het graag verwoorden, de moeder aller derby’s op de rol : Vroomshoopse Boys – Den Ham.

De Boys wisten de laatste jaren maar moeizaam te presteren tegen buurman Den Ham, één gelijkspel en drie verliespartijen, waarbij de 1-3 thuisnederlaag in de beslissingswedstrijd tegen Den Ham de meest pijnlijke was. De Boys degradeerde hierdoor naar de 2e klasse. Des te zoeter smaakte de 0-2 overwinning op zaterdag 9 november j.l., waarbij Vroomshoopse Boys gedurende de gehele wedstrijd de ‘scherpere’ partij was. Via doelpunten van Rutger Schrijver en Jordy Harms was de overwinning al met al verdiend.

Vroomshoopse Boys staat na 15 gespeelde wedstrijden op een gedeelde 3e plaats met Enter Vooruit, terwijl Den Ham met 22 uit 15 slechts drie puntjes minder heeft. Het is de Hammer formatie er dan ook alles aan gelegen om op gelijke hoogte te komen, al was het maar om de gevoelige 0-2 weg te spoelen. Echter de Vroomshoopse formatie van trainer Jan-Peter Jonkman zal haar huid zo duur mogelijk verkopen, daar men ook nog eens sterk staat in de strijd om de tweede periodetitel. Zaterdag 15 februari 2020, om 14:30 uur op Sportpark De Bosrand, Vroomshoopse Boys-Den Ham.

Voorwaarts gaat zaterdag op bezoek bij buurman Kloosterhaar.

In de 3e klasse D is er zaterdag a.s. ook een rasechte streekderby te aanschouwen. Voorwaarts moet een kleine 7 km fietsen, om op sportpark De Polderhoek aan te treden tegen buurman Kloosterhaar. Twee voetbalburen, waarvan beider sportparken zo dicht bij elkaar liggen, doch de onderlinge historie is niet bijzonder lang. Kloosterhaar, opgericht in 1922, moest wachten tot 1958 op de eerste onderlinge ontmoeting in de 4e klasse KNVB, waarin Kloosterhaar ook nog eens degradeerde naar de onderbond, de TVB. Voorwaarts maakte medio jaren zestig furore in Nederland, door op één van de hoogste amateurniveaus te voetballen en in 1966 zelfs landskampioen te worden.

Kloosterhaar speelde in deze periode afwisselend in de laagste KNVB-klasse en de onderbond. Het duurde dan ook maar liefst dertig jaar voor de eerstvolgende derby weer op het programma stond. In 1989 was de derby weer hersteld en nu was het meteen Voorwaarts die het hoofd niet boven water kon houden in de 4e klasse en afzakte naar de TVB. In de jaren negentig stond de derby zes keer op het programma, waarbij men in het seizoen 1996-1997 acteerden in de 2e klasse KNVB. Alle klassen werden een niveau opgewaardeerd, door het ontstaan van de Hoofdklasse, vandaar de derby in de 2e klasse KNVB. Echter konden beide teams zich niet handhaven in deze gedevalueerde 2e klasse, zodat Voorwaarts en Kloosterhaar de twee volgende seizoenen in de 3e klasse elkaar weer troffen. De laatste twintig seizoenen stond de derby negen keer op de rol, telkens in de 3e klasse KNVB, behoudens het seizoen 2007-2008. Voorwaarts werd toen kampioen in de 4e klasse KNVB, ten koste van de nummer 2…………..Kloosterhaar!

(foto : www.vvvoorwaarts.nl)

De heenwedstrijd van dit seizoen leverde een doelpuntrijk treffen op, waarbij het Kloosterhaar van de vertrekkende oefenmeester Erik Drenthen op een vlotte 0-3 voorsprong kwam, door een loepzuivere hattrick van Mark Boshove. Door enkele tactische omzettingen van Voorwaartstrainer Tim Nijzink, kwam Voorwaarts knap terug op 3-3, door een doelpunt van Gert Dogger en twee van Mauro Slatius. Voorwaarts en Kloosterhaar delen de tweenalaatste plaats, ieder met 14 punten, welke aan het eind van de competitie veroordeelt tot nacompetitie voor handhaving. Zaterdag 15 februari 2020, om 14:30 uur op Sportpark De Polderhoek, Kloosterhaar-Voorwaarts.

Sportlust ontvangt zondag Juventa’12.

In de 4e klasse A staat zondag a.s. de regioderby tussen Sportlust en Juventa’12 op het programma. Saillant detail is, dat de Wierdense formatie wordt getraind door oud-Sportlusttrainer Gerard Kocks, die in het seizoen 2017-2018 Sportlust ternauwernood in de 4e klasse wist te behouden. De Vroomshoopse ploeg speelt dit seizoen pas voor de tweede keer tegen het in 2012 opgerichte Juventa, welke in het oprichtingsjaar meteen promoveerde naar de 3e klasse en na vijf jaar degradeerde naar de huidige 4e klasse. Vorig seizoen wist Sportlust twee keer de volle buit te behalen tegen haar Wierdense voetbalbuur (4-1 op de Bosrand en 0-1 op Het Lageveld). Dit seizoen kwam Sportlust maar moeizaam op gang en ook op zondag 27 oktober j.l. wisten de Vroomshopers ondanks een sterke wedstrijd geen overwinning te behalen. Sportlust stond het grootste gedeelte van de wedstrijd op voorsprong maar wist in de slotminuten de overwinning niet over de streep te trekken. Uit bij Juventa werd het 2-2, door doelpunten van Toon van Dam en Dennis Jozic aan Sportlustzijde en Niek Blankestijn en Joost van Brouwershaven waren verantwoordelijk voor de Juventa-doelpunten. Zondag kan het Sportlust van de naar Bruchterveld vertrekkende coach Job Lamberink, bij winst het gat van 6 punten op Juventa’12 dichten tot 3 punten en zichzelf wat lucht verschaffen t.a.v. de degradatiestreep.

(foto : www.rksvneo.nl)

Zondag 16 februari 2020, om 14:00 uur op Sportpark De Bosrand, Sportlust-Juventa’12.

Foto Den Ham-Vroomshoopse Boys: (foto : www.vvvroomshoopseboys.nl)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer