Zaalvoetballers Excelsior’31 in gevarenzone na verlies tegen Scagha’66

De zaalvoetballers van Excelsior’31 speelden vrijdagavond een prima wedstrijd tegen Scagha’66. Het leek op weg naar de eerste overwinning in de tweede seizoenshelft, maar in de slotfase van de wedstrijd ging het alsnog mis en moest het wederom een nederlaag incasseren: 4-5. Excelsior’31 zakt door deze nederlaag af naar de negende plaats, waardoor het alle zeilen bij moet gaan zetten wil het zich rechtsreeks handhaven in de eerste divisie.

Tegen Scagha’66 werd voor de winterstop met 2-5 gewonnen. Een fase in het seizoen waarin het goed liep bij de Rijssenaren, maar in de tweede seizoenshelft zit de klad er flink in. Voetballend gezien is het geen schim meer van de ploeg van voor de winterstop. Excelsior’31 lijkt hier patent op te hebben, want ook in voorgaande jaren was dit het geval. Thuis tegen de directe concurrent om lijfsbehoud een mooi moment om het tij te laten keren, al moest Excelsior’31 dit wel zien te bewerkstelligen zonder Gert-Jan Schultink, Rik Harbers (beiden geblesseerd) en Henk Lankamp (vakantie).

Excelsior’31 deed hierdoor weer een beroep op Cor Pongers, een speler die overduidelijk laat zien ook op dit niveau thuis te horen en een vaste plek in de eerste selectie verdiend. Hij was er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat Excelsior’31 de 0-1 achterstand omboog naar een 2-1 voorsprong. Koud in het veld tekende Pongers de 1-1 aan. Niet veel later bediende hij Farhad Mahbobi, die Excelsior’31 op een 2-1 voorsprong schoot. Maar Excelsior’31 heeft het dit seizoen lastig in de omschakeling en via een counter was Schaga’66 dodelijk effectief, stand 2-2. Vervolgens twee uitgelezen kansen voor Excelsior’31 om met een voorsprong de rust in te gaan, maar de keeper van de uitploeg redde bekwaam.

In de tweede helft bleef Excelsior’31 goed voetballen en het was wachten op een nieuwe voorsprong. De Rijssenaren domineerden de wedstrijd, maar het duurde tot acht minuten voor tijd toen het 3-2 werd. Nikzad Mahbobi wist met een weergaloze actie Lucas Aydin te bereiken. De spits ronde koelbloedig af. Dezelfde Mahbobi had tot tweemaal toe de aangever moeten zijn op de 4-2, maar draafde beide keren zijn acties te ver door, waardoor de juiste eindpass ontbrak. Wanneer de stylist uit Enschede op deze momenten slimmer wordt, kan het uitgroeien tot een dragende speler bij Excelsior’31 en één van de betere spelers worden uit de eerste divisie.

Hierna geeft Excelsior’31 op onverklaarbare wijze de wedstrijd uit handen. De smalle selectie zorgt voor vermoeidheid en in de breedte geeft het dan net niet thuis. Tot tweemaal toe laten medespelers verdediger Serhat Sakru in de steek, door het niet of nauwelijks ingrijpen in duels op momenten waar nodig. Excelsior’31 kijkt dan met nog vier minuten speeltijd plotsklaps tegen een 3-4 achterstand aan. In een alles of niets poging wisselt Excelsior’31 haar keeper in voor een vijfde veldspeler. Bij een spelhervatting van de bezoekers staan twee spelers bij Excelsior’31 lucht te dekken, waardoor het in de laatste minuut zelfs 3-5 wordt. Jan Borghuis scoort twintig seconden voor tijd nog wel de 4-5, maar de uitploeg houdt vervolgens de bal eenvoudig in het spel waardoor Excelsior’31 weer met een nederlaag afdruipt.

Het vertoonde spel biedt overigens wel weer perspectief voor in de laatste zeven wedstrijden van het seizoen, maar het is nu wel vijf voor twaalf voor de Rijssenaren. Het staat nu op de negende plaats, waardoor het sowieso een plaatsje moeten stijgen op de ranglijst om zich rechtstreeks te handhaven. De verschillen zijn klein, maar de volgende wedstrijd (vrijdag 6 maart) zullen er zeker punten gepakt moeten gaan worden. Dit zal wel een lastige opgave worden, want dan wacht de clash met Zeemacht. De degradant uit de eredivisie staat momenteel op de derde plaats, maar zit momenteel ook in een dipje en lijkt de titelaspiraties in de kast te moeten zetten.