Borhave 50 jaar: “Als je dan onze resultaten ziet, dan kan je alleen maar trots zijn”

Borhave bestaat 16 maart precies 50 jaar. Een mijlpaal in de handbalwereld. Even leek het erop dat het feest in een mineur ging eindigen: verlies voor de beker, maar tegen Quintus werd alsnog de play-off om het kampioenschap bereikt. Opgelucht?

Jazeker, alhoewel de beker in de actuele planning geen prioriteit had, winst was mooi geweest, maar de wedstrijd stond in het teken van de laatste competitiewedstrijd. Winnen van Quintus (en dan zeer waarschijnlijk de zesde plaats bemachtigen) was belangrijker voor het team.

Hoe en waar is het allemaal in Borne begonnen?

Borhave begon als de handbalafdeling van Voetbal vereniging NEO. Deze afdeling was in 1968 opgericht. Vanaf de start was het de doelstelling de vereniging te verzelfstandigen.

Borhave heeft naast de naam ook een andere betekenis.

Borhave staat voor Borne en HAVE= “levend en roeren bezit van Borne”, maar staat ook voor BOrnse HAndbal VEreniging. Naambedenker is John de Vos, tevens Erelid van Borhave.

Maar de start was financieel gezien niet erg rooskleurig.

Als zelfstandige handbal vereniging is het altijd moeilijk om financieel het voortbestaan te garanderen. Het huren van een sporthal gaat per uur (voetbalvelden worden per jaar verhuurd) en tijdens een handbalwedstrijd kunnen slechts twee teams spelen. Dat maakt handbal kostbaar ten opzichte van andere sporten. Als dan ook de kantine-inkomsten ten opzichte van bijvoorbeeld voetbalverenigingen ontbreken, dan is het dilemma voor de hand liggend. Borhave heeft na een moeizame start met name rond de eeuwwisseling een financieel zware periode gekend. De problemen van toen hebben de vereniging echter sterker gemaakt.

Waar werden de eerste wedstrijden gespeeld?

De eerste wedstrijden in de hal konden niet in Borne worden gespeeld, getraind werd er in een “schuur” midden in het dorp. Wel konden er veldwedstrijden gespeeld worden in Borne, achter de velden van BVV Borne en tegenover de huidige sporthal aan de andere kant van de Bornebroeksestraat. Rond 1976 is de huidige sporthal ’t Wooldrik beschikbaar gekomen.

Er kwamen een paar roerige jaren, maar vanaf 2010 gaat het crescendo, of zie ik dat verkeerd?

De periode 1996-2005 was inderdaad zeer roerig, met te weinig kader, terugloop in ledental en financiële problemen. Vanuit een nieuw beleidsplan omstreeks 1999 en de inzet van vele vrijwilligers is er gestaag gewerkt aan de toekomst. We hebben binnen 4 jaar de schulden afgelost, onze structuur verbeterd, onze jeugd gestructureerd opgebouwd en zijn zo stapje voor stapje sterker geworden. Veel waardering voor de vrijwilligers die in die periode opstonden en de club weer hebben opgebouwd. Met een goede structuur, zonder schulden en een stevige verenigingscultuur kwamen ook de resultaten. We hadden het geluk van een geweldige lichting spelers, maar die hadden we zelf opgeleid. Maar ook in de periode tot 2010 werden er door diverse teams wel goede resultaten behaald, promoties van zowel onze dames 1 als heren 1 team naar landelijke divisies.

Hoe ziet de structuur van de vereniging er op dit moment uit?

Borhave is een vereniging, waar zowel heren als dames spelen, en ook jongens en meisjes. We zetten in op een vereniging voor spelers met topsport ambities (niet alleen DS1 maar zeker ook in onze jeugd en zeker en vooral ook de jongens) maar ook als je geen topsporter bent moet je je bij ons thuis voelen. Sport is een middel om samen iets te doen, sport is gezond. Sport rijpt je. Dus wij zijn een vereniging, en werken vanuit de breedtesport naar topsport toe en DS1 maakt daar helemaal deel van uit.

Naast het spelen van wedstrijden hebben leden ook nog andere verplichtingen?

Ja, om een vereniging draaiend te houden ontkom je niet aan het hebben van vrijwilligers, sinds kort heeft het verrichten van vrijwilligers taken een verplichtend karakter (10 uur per jaar).

Alle leden betalen nog steeds contributie om te spelen, inclusief de selectie?

Bij Borhave hebben we spelende leden en niet spelende leden. Iedere speler is dus lid en betaald gewoon contributie.

Is er binnen de gemeente Borne voldoende (zaal) ruimte om verder te groeien?

Op dit moment is de zaalruimte beperkt, maar er is een groot masterplan voor onze sporthal in ontwikkeling, het plan voorziet in een extra hal en dat biedt ons groeimogelijkheden, echter je moet altijd weer de kosten meewegen, onbeperkt uren inkopen is onmogelijk omdat dat veel te veel kost. Nu al gaat globaal 40% van onze begroting richting zaalhuur.

Vanaf het seizoen 2016/2017 speelt dames 1 in de eredivisie, maar wel met ups en downs?

Eredivisie is natuurlijk geweldig en meer het gevolg van het beleid als het doel van dat beleid. We zijn best stabiel, zeker als je in overweging neemt dat we niet in staat zijn spelers te faciliteren in werk, reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding. Onze spelers spelen omdat ze dat fijn vinden! Als je dan onze resultaten ziet, dan kan je alleen maar trots zijn.

Toen verloren jullie van Quintus, maar nu op het beslissende moment is er het zoet van de overwinning. Dit smaakt naar meer in de play-off wedstrijden.

Meer in de play-off wedstrijden is absoluut mooi, maar de eerste horde is de nummer drie uit de competitie, VZV, en dat is een sterke ploeg. Maar elke wedstrijd begint bij 0-0. Kansloos zijn de dames nooit.

Foto: Herman Zandhuis

Spelen op het hoogste niveau, betekent ook veel media aandacht.

Ja, media aandacht is mooi en die koesteren we ook.

Het winnen van het WK heeft dat nog invloed gehad op een aanwas van nieuwe leden?

Het WK effect is niet erg merkbaar, Borhave groeit al jaren gestaag en degelijk. Wij mikken vooral ook op aanwas in de jongste jeugd, die aanwas is gezond.

Hoe staan de overige teams ervoor?

Dames 2 (met BWO) net onder de top, dames 3 idem. Heren middenmoot, Jongens A (Handbal Twente samen met Olympia en Stormvogels) negende, Jongens B (ook handbal Twente) eerste plaats, Dames A eerste plaats, A2 zevende, B1 eerste plaats, B2 zevende, C1 vierde plaats, Jongens C tweede, D1 negende. Jongens etc. We selecteren vooral vanaf de C-jeugd.

Goed voorzien van jeugd?

We hebben een mooie jeugd zowel jongens als meisjes, in alle leeftijdcategorieën.

En financieel gezien beter dan bij de oprichting?

Borhave is stabiel gezond, ook financieel. We zijn volledig schuldenvrij, maar dat is en blijft een hele opgave.

Veel sponsors?

We hebben een sponsor bestand dat het ons mogelijk maakt op onze manier de sport te beoefenen, gelukkig zijn onze sponsoren trouw. Om extra stappen te maken zullen we meer sponsoren moeten werven.

Terug naar het 50 jarig bestaan. Nog bijzondere festiviteiten?

We zijn het jubileumjaar begonnen met een pubquiz op 17 januari. Zaterdag 28 maart zijn alle teams vrij, dan vieren we ons 50 jarig bestaan. De jeugd heeft s’middags een handbalclinic verzorgd door onze damesselectie (integraal deel van de vereniging) en een extra programma naast de clinic. Voor (oud) leden en oudere jeugd is er s’avonds een feestavond met alle mensen die zich bij Borhave betrokken voelen. Alles in onze thuisbasis ‘t Wooldrik.

Een ultieme wens van de jubilaris?

Handbal is een prachtige sport, Twente heeft daarin een solide basis. Het is ook een stoere mannensport. Kom ook eens bij onze A jeugd Handbal Twente kijken!, een goed lopend samenwerkingsverband.

Als we de basis in Twentse gezamenlijkheid ook bij de dames kunnen neerzetten dan hebben we een stabiele eredivisie topper. Dus samenwerking kan veel moois brengen, en het handbal in Twente nog beter op de kaart zetten. Het talent is er.

Foto’s: met dank archief Borhave

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer