Bram Dwars: “Ik ben geen lijnkeeper, meer een all round keeper denk ik”

In de beker staat Bram Dwars in het doel bij SVZW. Hij kreeg de kans zich te onderscheiden. Hij wist namelijk twee strafschoppen van Go Ahead Kampen te stoppen. De vierde en de achtste strafschop waren een prooi voor Bram. Ben je zo’n strafschop killer Bram?

Nee dat valt reuze mee haha, normaal is het niet echt mijn beste kant. Dit seizoen was het de tweede keer dat er penals moesten worden genomen om te bepalen wie er door ging in de beker (eerder in het toernooi tegen HSC’21 werden er ook al penals genomen). Dus ik had het geluk dat ik dit seizoen twee keer in actie mocht komen tijdens de penalty series en dus meer kans had om ze te stoppen.

Hoeveel heb je er ondertussen al gestopt?

Ik heb echt geen idee haha, ik heb sinds ik keeper ben zeker wel een aantal penals gestopt, maar hoeveel weet ik echt niet meer. Ik keep al vanaf dat ik 4 ben. Welke penalty ik me zeker nog herinner was mijn debuutwedstrijd in Tubantia 1 waarbij we een penalty tegen kregen en ik deze heb gestopt.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je zoal doet.

Bram Dwars, 23 jaar oud, geboren en getogen in Hengelo. De oudste van de drie kinderen (twee jongere zusjes) en inmiddels samenwonend met mijn vriendin in Hengelo. Daarnaast ben ik derdejaars student aan het Saxion in Deventer, daar volg ik de opleiding commerciële economie waarbij ik me specialiseer in de sportmarketing. Voor de rest probeer ik naast de voetbal af en toe te gaan kickboksen en anders gewoon de sportschool in. De weekenden breng ik met mijn vrienden of vriendin door.

Je bent pas 23 jaar. Hoe lang sta je al onder de lat?

Eigenlijk vanaf het moment dat ik ben gaan begonnen met voetbal, toen was ik 4 jaar. Dus al nu inmiddels al ruim 19 jaar. Tussendoor, toen ik een jaar of 9 was, twijfelde ik wel om te gaan spelen maar ik werd toen gewaarschuwd dat ik dan bij mijn vrienden uit het selectieteam moest en dat wilde ik niet en daarom ben ik blijven keepen, achteraf heel blij mee.

Je komt over van het Hengelose Tubantia. Een bewuste keus?

Ja zeker. Voor mijn gevoel was ik toe aan een nieuwe uitdaging en die vond ik bij SVZW. Het is zeker een stap hogerop en dat merk je aan alles. Ik hoop mij hier verder te kunnen ontwikkelen. Het bevalt me tot op heden super goed, we hebben een leuk team en halen een hoog niveau. Helaas op dit moment nog niet met de gewenste speelminuten.

Stond je bij Tubantia al in het eerste team onder de lat?

Ja de afgelopen twee seizoenen.

Ups en downs meegemaakt bij Tubantia?

Ik heb met Tubantia niet echt grote ups of downs meegemaakt. In de tijd dat ik er speelde zijn we nooit gedegradeerd of gepromoveerd. Misschien wel de grootste ups zijn dat we afgelopen seizoen niet zijn gedegradeerd, want in de winterstop stonden we er niet best voor.

Na de winterstop hebben we een inhaalslag gemaakt en stond er elke wedstrijd wel iets op het spel. En op het moment dat je dan de laatste wedstrijd wint die ertoe doet, dat geeft wel een gevoel van opluchting.

Daarnaast waren de mooiste wedstrijden die ik heb gespeeld tot nu toe wel tegen BWO, een derby in Hengelo met veel publiek. Daarvoor zit je natuurlijk ook op voetbal.

Je bent geen vaste keeper van het tweede team, maar wel vaste keeper bij de bekerwedstrijden. Is dit niet lastig met steeds andere spelers voor je?

Ik ben geen vaste keeper van het tweede team, daar speelt een andere keeper in. Ik had gehoopt het afgelopen seizoen wel wat vaker mee te doen met het tweede, maar dat zat er helaas niet in. Ik moet het doen met de bekerwedstrijden en oefenwedstrijden. Tijdens competitiewedstrijden moet ik helaas genoegen nemen met een plekje op de bank. Dit is lastig want ik wil natuurlijk het liefst gewoon voetballen maar ik weet ook dat het niet altijd kan.

Wat ben je eigenlijk voor keeper. Lijn of heerser in de zestien?

Ik ben geen lijnkeeper, meer een all round keeper denk ik. Wil graag meevoetballen, durf uit te komen, wel goede reflexen, 1 op 1 ook wel prima alleen hoge ballen wil ik nog meer heersen, ook buiten de 5 meter. Met name het meevoetballen en uit durven komen is iets wat ik heb mogen ontwikkelen in het afgelopen seizoen bij SVZW.

De nieuw regel van de doeltrap, een voor of een nadeel?

Ik vind het wel een voordeel, vooral als je in team speelt die graag willen opbouwen (zoals mijn huidige team bij SVZW). Dan stimuleert deze nieuwe regel de opbouw zeker.

Afgelopen weekend gingen twee geroutineerde keepers in de fout door verkeerd uitlopen. Jouw al eens overkomen?

Dat is mij zeker wel eens overgekomen. Maar dat is het ook het nadeel aan keeper zijn, een inschattingsfout wordt gelijk afgestraft. Maar dat vind ik ook juiste het leuke eraan. Je moet een gehele wedstrijd geconcentreerd blijven want één foutje kan al fataal zijn. Aan de andere kant kan je ook weer de held van de wedstrijd worden als je de juiste ballen op het juiste moment pakt.

Maak je een bepaalde studie van je tegenstander bij het nemen van een strafschop, bv. kies je pas op het laatste moment voor een hoek?

Vooraf heb je altijd wel een voorkeur voor een hoek, maar daarnaast kijk ik meestal ook wel na de aanloop en naar welke hoek de betreffende speler kijkt.

 

Bespeel je je tegenstander ook?

Nee ik ben niet iemand die vooraf op spelers in gaat praten. Ik probeer altijd mezelf groot te maken, veel te bewegen op de lijn. Zodat de speler het gevoel heeft dat het doel best wel klein wordt, waardoor ze gaan twijfelen.

Altijd aan voetballen gedaan of ook ander sporten beoefent?

Voordat ik begon met zwemles heb ik heel eventjes gekorfbald, kom namelijk uit een korfbalfamilie. Maar toen ik klaar was met mijn zwemlessen wou ik toch liever voetballen. Sindsdien nooit meer wat anders gedaan en altijd onder de lat gestaan. Als ik in mijn vrije tijd ga zaalvoetballen dan speel ik liever in het veld.

Hoe vaak train je en is dit te combineren met je werk/school?

Ik train op maandag, dinsdag en donderdag waarvan de maandag keeperstraining. Het is lastig te combineren met werk, vooral omdat ik overdag naar school ga. Wel vind ik dat ik nu op het punt in mijn leven zit waarin ik nog vol voor de voetbal kan gaan en dat over een aantal jaar natuurlijk veranderd. Ik probeer de combinatie dus zo goed mogelijk te maken.

Is er bij SVZW een speciale keepertrainer?

Ja. SVZW beschikt over een keeperstrainer. Het is echt een training op niveau, waarbij ik iedere maandag weer wordt uitgedaagd. Ik merk dat ik mezelf hierdoor echt verder ben gaan ontwikkelen.

Hoe vind je de organisatie bij SVZW?

Prima, ik zit er natuurlijk pas een half jaar. Maar je merkt wel dat alles qua randzaken er bij SVZW heel goed uitziet. Grote spelersgroep, grote staf en alles wordt prima geregeld. Daarnaast beschikt de club ook over een krachthonk, waar we als selectie zijnde gebruik van mogen maken.

Als keeper kun je in principe langer doorgaan dan als veldspeler. Hoe lang denk jij nog door te gaan?

Als je er geen plezier meer in hebt en het je veel tijd en moeite gaat kosten. Als dat moment er komt, dan vind ik het wel welletjes. Maar ik hoop zeker nog wel 10 jaar in een prestatiegericht elftal te gaan spelen en hoop dat ik mijn plafond nog niet bereikt hebt.

Wat is uiteindelijk jouw ambitie?

Ik wil alles eruit halen wat erin zit. Dat wil zeggen dat ik zo hoog mogelijk in het amateurvoetbal wil gaan spelen. En waar dat plafond is? Ik heb geen idee. Afgelopen zomer heb ik de eerste stap hoger gezet, tot op heden is het nog niet gelukt om daar te laten zien wat ik kan, wie weet kan ik dat het komende jaar wel laten zien.

Afgelopen jaar heb je ook meegedaan aan “24 uur voor Alzheimer”. Ben je sociaal/maatschappelijk betrokken persoon?

Afgelopen zomer heb ik samen met een aantal medestudenten en vrijwilligers van HVV Tubantia het 24 uur voor Alzheimer georganiseerd. Vanuit school moesten wij een evenement organiseren en Tubantia wou als vereniging zijnde zich graag een keer inzetten voor een goed doel. En zo is het balletje gaan rollen. Na meer dan een half jaar voorbereiding hebben we echt een fantastische 24 uur meegemaakt. Met een totale opbrengst van ruim €4.000.

Ik ben zeker een sociaal persoon en vind het organiseren van zulke toernooien echt heel leuk. Ik heb het met zoveel plezier gedaan.

Hoe voelt het dan nu om “sporter van de week te zijn”?

Ja super leuk natuurlijk!!! Altijd leuk als je prestaties worden opgemerkt, dus dankjewel!!

In de achtste finale van de districtsbeker moet SVZW aantreden tegen RKZVC uit Zieuwent. De wedstrijd tegen zondag hoofdklasser RKZVC is vast gesteld op woensdag 4 maart. De aftrap op sportpark “Het Lage Veld” in Wierden is om 19:30 uur.

Foto’s: Henk Steen en Bram Dwars/Facebook

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer