DETO verliest van avv Swift in wedstrijd met twee gezichten

DETO speelde afgelopen zaterdag in onze hoofdstad tegen avv Swift. Op het mooie sportpark “Olympiaplein” dichtbij het Olympisch Stadion leek het een waterballet te worden, maar de hemelsluizen gingen net voor 14.30 uur dicht waardoor de eerste helft toch nog onder droge omstandigheden kon worden afgewerkt. Wel stond er een erg straffe wind over het veld wat goed voetbal niet makkelijker maakte. De eerste helft was voor DETO en in de tweede helft was het met name Swift wat de klok sloeg. De thuisploeg scoorde na een achterstand bij rust uiteindelijk toch één doelpunt meer en hield zo de punten in Amsterdam.

DETO begon met de wind in de rug in vrijwel dezelfde opstelling waarmee Urk twee weken geleden werd verslagen. Alleen Muhammed Kaya moest wegens griep verstek laten gaan. Zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Hoeseb Yakob. In het eerste kwartier was het met name aftasten en waren er weinig echte kansen te noteren voor beide ploegen. Maarten Jansen probeerde in de 5e minuut met rugwind de keeper, die ver voor z’n doel stond, te verschalken, echter de bal vloog hoog over het doel. Ferdi ter Avest kreeg de eerste goede mogelijkheid na een kwartier toen hij hard kon uithalen, maar de bal via de voet van de keeper tot hoekschop werd verwerkt. In de 29e minuut kwam DETO op voorsprong. Een indraaiende hoekschop van Kai Wesselink werd bij de tweede paal fraai binnengekopt door Louis Vijfhuizen: 0-1.

Dit was direct het laatste wapenfeit van Wesselink die zich moest laten vervangen vanwege griepachtige klachten. Zijn vervanger was Jeroen Visscher die eindelijk na lang blessureleed zijn competitiedebuut voor DETO kon maken. In de fase richting de theepauze golfde het spel op en neer, was Swift slordig in de aanval maar was DETO opnieuw een aantal keren echt gevaarlijk. Een schot van Jansen werd geblokt door de doelman en in de 34e minuut werd een inzet van Vijfhuizen, uit opnieuw een hoekschop, van de lijn gehaald door Swift. Ook de rebound van Jeroen Visscher kon door de doelman onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor werd slechts met een 0-1 voorsprong gerust waar DETO gezien de kansenverhouding minimaal een doelpuntje meer had moeten en kunnen maken.

Na de thee had Swift de harde wind in de rug en werd direct de DETO zestien belegerd door de blauw-witte brigade die ongetwijfeld na een zwakke eerste helft een duidelijke boodschap had meegekregen van de trainer tijdens de rust. Dit leverde al na drie minuten de gelijkmaker op toen Noa Benninga aan het eind van een aanval helemaal vogelvrij de bal in kon koppen: 1-1. Zes minuten daarna was het weer raak voor de thuisploeg toen DETO de bal onvoldoende kon wegwerken en deze door de wind in de zestien min of meer bleef hangen. Mallqui Cabezas Narvaez wist wel raad met een dwarrelende bal en schoot deze fraai gedrukt hard en strak in de verre hoek: 2-1. Uiteraard ging DETO op zoek naar de gelijkmaker maar in de tweede helft werden beduidend minder kansen gecreëerd dan in het eerste bedrijf.

Ferdi ter Avest had in de 63e minuut de gelijkmaker op de schoen toen hij alleen voor doelman Anthony van de Eerenbeemt opdook, maar de Swift doelman kon ook deze keer met de voet redding brengen. In het laatste kwartier, toen de regen inmiddels weer met bakken uit de hemel viel, kwam Swift op een 3-1 voorsprong toen een inzet van Fidel Yilmaz zomaar tot doelpunt werd gepromoveerd en letterlijk in de verre hoek waaide, waar heel DETO, inclusief doelman Van Zaltbommel, dacht dat de bal naast zou gaan. De tegentreffer van Maarten Jansen die in de 90e minuut hard kon binnenkoppen en zo de stand een iets dragelijker aanzien gaf deed uiteindelijk niet meer ter zake. DETO verloor na een goede eerste helft en een zwakke tweede helft met 3-2 van een goed voetballende tegenstander. Volgende week zaterdag staat een thuiswedstrijd op de agenda tegen NSC uit Nijkerk. DETO heeft tegen NSC nog iets recht te zetten na de eerdere nederlaag dit seizoen in Nijkerk. Aftrap in Vriezenveen zaterdag om 14.45 uur.