Rob Lanting: “Beide stichtingen leveren maatwerk en dat trok mij aan”

Sinds twee weken is hij gestart met een actie voor steun aan Kans voor een Kind en Skik in Twente, want over een half jaar staat hij aan de start voor de triatlon van Kopenhagen een persoonlijke wens die Rob Lanting graag wil volbrengen. Ja toch Rob?

Dat klopt! De hele triatlonafstand is een persoonlijke wens om ooit te volbrengen.

Wat is jouw drijfveer om dit te doen?

Mijn drijfveer om dit te doen omvat meerdere aspecten, oftewel het mes snijdt aan vele kanten. Allereerst is een eerder een wens vervuld vanuit de stichting aan mijn neefje die een aantal jaar geleden een zware operatie gehad heeft. De positieve uitwerking op hem en het gezin was echt fantastisch. Tevens ben ik sinds 2017 zelf vader geworden en besef je dan iets beter dat kleine dingen voor kinderen een enorm goede uitwerking kunnen hebben. Er even uit met het gezin of een ritje in een brandweerauto doet bijvoorbeeld al wonderen waar ze dan nog weken later over praten.

Daarnaast besef ik dat ik nu op mijn 35ste nog steeds heel veel lol aan het sporten beleef, nog fit genoeg ben en nog steeds graag doelen nastreef. Dat is iets dat ik enorm koester en moet waarderen, aangezien alles kan zo snel veranderen op gezondheidsvlak. De quote ‘samen staan we sterker’ is dan echt wel waar je dan op uitkomt, want niet alleen helpen de donaties de stichtingen, maar word ik tevens enorm gemotiveerd om door te blijven gaan deze maanden.

Op welke manier/wijze kwam je in aanraking met deze beide stichtingen?

Zoals ik al aangaf heeft Kans voor een Kind binnen mijn familie hun steentje bijgedragen. Ze vervullen 100 wensen per jaar. Via mijn nevenfunctie bij Brandweer Twente zien we deze kinderen ook regelmatig meegaan met de diverse brandweerwagens. De kracht van Skik in Twente zit hem er in dat ze korte vakanties verzorgen waarbij het hele gezin dat permanente zorg nodig heeft er eindelijk even met zijn allen ‘uit kan’. Die hele entourage en zorg eromheen, daar hoeft het gezin zich dan even niet meer druk om te maken. De beide stichtingen hebben veel gemeen en zetten zich belangeloos in. En leveren maatwerk! Dat is precies wat mij aantrok in deze stichtingen.

Heb je in je directe omgeving te maken met deze kinderen met een beperking en de gezinnen?

In mijn familie en op mijn werk heb ik kunnen zien wat het (tijdelijk) oplevert voor kind en het gezin. Door het zien van dat positieve effect is mijn keuze om deze stichtingen te steunen toen alleen maar groter geworden!

Om deze kinderen een hart onder de riem te steken ga je geld inzamelen door de triatlon in Kopenhagen te lopen en te volbrengen. Waarom Kopenhagen?

Kopenhagen heb ik gekozen omdat daar omstandigheden zijn die mij het meest liggen. Het IronMan evenement wordt daar jaarlijks gehouden en over het algemeen zijn de temperaturen in augustus gunstiger. Eerder dacht ik aan Nice in zuid-Frankrijk vanwege het mooie parcours, maar de temperaturen kunnen daar zo enorm oplopen en presteren in warmte ligt sowieso niet heel goed.

Welke onderdelen moet je daar volbrengen?

In Kopenhagen leggen we met heel veel sporters tegelijk 1 ronde van 3,8 kilometer in zee af, vervolgens fietsen we 2 rondes van 90 kilometer en tot slot lopen we 4 rondes van ruim 10 kilometer door het centrum van Kopenhagen.

Je hebt nog een half jaar. Hoe ziet jouw agenda er de komende tijd uit?

Op dit moment ben ik vooral nog de basis aan het uitbreiden op alle 3 de disciplines. In de komende maanden zal ik steeds meer focussen op details, techniek en meer combinatie-trainingen en uiteraard de omvang. Daarnaast heb ik de vakanties zo ingepland dat ik op Mallorca nog effectieve (lange) fietstrainingen in de zon ga afwerken en de Ardennenregio nog ga gebruiken om tussentijds en korter bij huis de langste trainingen te doen.

Kun je de voorbereiding goed combineren met werk?

Op dit moment zijn de trainingen nog goed te combineren. Ik probeer op mijn huidige werk de lunchpauzes regelmatig te benutten voor een duurloop of in de ochtend alvast een zwemtraining af te werken. Eens in de week heb ik een avond en een nacht dienst bij Brandweer Twente, waar ik dankbaar gebruik maak van een zeer uitgebreide sportzaal.

Doe je dit in je eentje of met een groep en/of begeleiders?

Ik doe het in m’n eentje. Ik vertrouw op mijn ervaring uit alle voorgaande jaren voor wat betreft hoe zoiets te moeten opbouwen. Ik maak gebruik van de ervaring en adviezen van mensen uit mijn omgeving. Zo leer ik van mijn vriendin op zwemtechnisch vlak en krijg ik voedingsadvies van een kameraad die eerder een hele triatlon volbracht.

Zelf heb je een atletiek verleden bij MPM in Hengelo. Kun je daar iets meer over vertellen?

Dat klopt. Via familie en vrienden kwam ik terecht bij deze gezellige club mensen en lag het om de hoek van waar ik ben opgegroeid. (FBK-stadion) Ik werd daar steeds enthousiaster en ben toen gestart met het lopen van wegwedstrijden. De gezellgheid, elkaar enthousiast en gemotiveerd houden, adviezen bij tegenslag krijgen en highfives delen na persoonlijke succes is dan waar je het voor doet! Tevens organiseert de club om het jaar een groepsreis naar een stad waar een marathon gehouden wordt of om samen door de Italiaanse bergen te fietsen. Voor mij een goede combinatie.

Weleens een baantje getrokken in het grote FBK stadion met veel publiek?

Nu ik alweer wat jaren bij MPM zit heb ik al aardig wat baantjes hardgelopen, maar niet met veel publiek haha. Dat laat ik liever over aan de echte toppers. Mijn laatste baantjes deze week zijn echter getrokken in het 50 meter Twentebad.

Kopenhagen is na de FBK Games 2020. Ga je tijdens de Games nog iets ondernemen om de kas te spekken?

Dat is in principe niet de bedoeling, maar ik hoop wel dat mensen na de publiciteit via mijn andere kanalen nu genoeg te weten zijn gekomen over mijn initiatief. Ik ben nog wel van plan om bij de aankomende wedstrijdjes in het voorjaar en de zomer nog meer mijn stichtingen ga promoten via kleding en flyers. De koffieautomaten op mijn werk hangen al vol.

Voor zover ik heb kunnen nagaan was je vroeger ook geen onbekende op de Wooldereslopen?

Dat klopt. De Wooldereslopen worden al jaren georganiseerd door mijn club MPM Hengelo. Het was destijds voor mij een geweldige opstap om rustig kennis te maken met de loopsport. Op die wijze leerde ik ook te luisteren naar het lijf in de vorm van rustig opbouwen en om steeds weer de lat iets hoger te leggen wanneer dat kon. Een teleurstelling of een succes, een advies en een gerichte traning hielp je dan weer vooruit te kijken naar de volgende Woolderesloop voor een nieuwe kans. Laagdrempeligheid in beginsel is in de vorm dan precies wat je zoekt.

En de halve marathon is je ook niet vreemd. Mooie tijden gelopen?

In 2005 was de halve marathon eigenlijk mijn eerste drijfveer om met de hardloopsport te beginnen en dat als doel te hebben. Daarbij viel ik ook in de klassieke valkuil om uit als veel te enthousiaste sporter teveel te doen, maar de ervaring leert inmiddels. Mijn eerste halve liep ik in 1:52 uur, mijn snelste staat inmiddels op 1:25 uur. Ik zal hem graag dit jaar verbeteren. Gelukkig ligt mijn focus voor de hele triatlon niet op de tijd en sta ik er daarom toch anders in. Het hoofddoel is om het gezond te finishen.

 

Ooit een hele volbracht?

In 2014 en 2018 heb ik de marathon van Frankfurt en Berlijn volbracht. Het verschil was dat ik op de eerste direct als doel had een snelle tijd te lopen, waar ook de voorbereiding op gebaseerd was. Voor de marathon van Berlijn was ik minder goed voorbereid (en uitgerust) maar liep ik hem uit door onderweg mijn tempo aan te passen op mijn vorm van de dag. Ook die ervaring in jezelf aanpassen zal ik nodig gaan hebben.

Terug naar je actie. Kunnen de mensen je nu al sponsoren?

Mensen kunnen mij nu al sponsoren, halverwege februari heb ik mijn website geopend met als doel de komende 6 maanden zoveel mogelijk geld in te zamelen. Je kan het via deze website doen:

https://www.doneeractie.nl/wensvervullingen-voor-kind-en-gezin-met-zorg/-41822

Je bent deze week bij ons “sporter van de week”. Hoe voelt dit?

Leuk en dat motiveert! Ik ben het ooit geloof ik ook geweest in 2013, toen ik voor het eerst kennismaakte met de (winter)triathlon sport en mijn ervaringen deelde via jullie. Bedankt voor deze aandacht aan mijn initiatief!

Een flinke ondersteuning om je doel te bereiken?

Het is zeker een goede ondersteuning omdat ik op deze wijze nog wat meer aandacht kan krijgen voor de Twentse stichtingen waar ik voor strijd. Ze doen echt geweldig werk in de regio en ik hoop dat de lezer mij wil helpen! Alvast erg bedankt!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer