Vroomshoopse Boys na verdiende winst op PH Almelo periodekampioen

Bij PH Almelo begon een gedreven spelend Vroomshoopse Boys uiterst voortvarend aan dit voor de periodetitel cruciale duel. Aanval na aanval rolde op het doel van de thuisploeg af. Na 4 minuten was het al raak. Een crosspass van Robin Drenthen vanaf links bereikte Jos Hutten op rechts, die de bal met een volley direct voor het doel bracht. Daar was intussen rechter verdediger Jesper Derks opgedoken, die de bal van dichtbij onberispelijk langs keeper Lars Kroezen tikte: 0-1. Vroomshoopse Boys bleef de fase erna domineren en bepaalde met verzorgd combinatiespel het spelbeeld. In de 20ste minuut leek dat beloond te worden. Juliën Derks omspelde de PH-keeper bij de achterlijn en gaf Jordy Harms (foto) een unieke gelegenheid om de 0-2 aan te tekenen. De Boys-spots stuitte echter op een op de doellijn staande verdediger van PH Almelo, die de knap tot corner verwerkte.

PH Almelo trachtte onder impulsen van de technisch vaardige middenvelder Guy van Straaten de bakens te verzetten. De Boys-verdediging speelde echter uiterst geconcentreerd en gaf zo goed als niets weg. Enig smetje was de gele kaart van doelman René Kok, die buiten z’n stafschopgebied een aanvaller van PH onreglementair neerhaalde. Het fris en fruitig opererende Vroomshoopse Boys verzuimde om verder uit te lopen door meerdere doelrijpe kansen niet te verzilveren. Toch was het in de 25ste minuut weer raak voor de gasten. Centrale verdediger Robert Veld speelde met een mooie dieptepass Ramon de Jong op links aan. Die ontdeed zich op bekwame wijze van zijn directe tegenstander Jurre van de Hof en bood Jordy Harms een niet te missen kans: 0-2. Het spelbeeld bleef tot de rust ongewijzigd. Wegens buitenspel werd een doelpunt van Jordy Harms afgekeurd door scheidrechter Bas Steinhauser. Op slag van rust had de solerende Ramon de Jong de 0-3 op zijn schoen, maar keeper Lars Kroezen lag in de baan van het schot.

Na de thee tapte een feller PH Almelo duidelijk uit een ander vaatje en werd de wedstrijd wat meer gelijkwaardig. Waar mogelijk bleef de Boys aanvallen en in de 51ste minuut kopte Jos Hutten uit een aangesneden vrije trap van Leon Dogger net over. In de 57ste minuut brachten hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Hutten middenvelder Jelle Drees voor Tom Pierik. In de 69ste minuut verrichte Boys-keeper René Kok een fraaie safe op een vliegend schot van invaller Rick Olde Olthof. In de 75ste minuut trok de Boys weer eens ten aanval en verhinderde de onderkant van de lat dat een daverend schot van linkerspits Ramon de Jong de wedstrijd definitief in het slot gooide. De gasten controleerden de tweede helft d wedstrijd zonder groots te spelen en het leek uit te lopen op een regelmatige overwinning.

In de 76ste minuut werd dat scenario onverwacht niet langer bewaarheid. Boys-verdediger Robin Drenthen maakte volgens scheidrechter Bas Steinhauser opzettelijk hands in het strafschopgebied en dat betekende een penalty voor PH Almelo. Het in de rechter hoek geplaatste schot van PH-spits Sem Hesselink werd op fabelachtige wijze uit het doel geranseld door Boys-keeper René Kok. Volgens arbiter Steinhauser kwam de Boys-doelman daarbij te snel van de doellijn af. Dat betekende volgens de leidsman een tweede gele, dus rode kaart voor de verbijsterde Boys-goalie en het overnemen van een penalty. Keeper Chiel Sickman kwam onder de lat en Ramon de Jong moest het veld ruimen. Sem Hesselink wist de tweede penalty wel beheerst te benutten en bracht daarmee de stand op 1-2.

Direct daarna werd Boys-aanvaller Juliën Derks gewisseld voor Ruben Smedema, die daarmee z’n debuut in de hoofdmacht maakte in competitieverband. PH Almelo, dat ook nog in de race was voor de periodetitel, ontwikkelde een verwoed slotoffensief, maar de voorbeeldig strijdende gasten waren met tien man minstens zo gevaarlijk met snelle counters. In de ultieme slotfase maakte Jordy Harms met een knappe individuele actie aan alle onzekerheid een einde. Met fraaie kapbewegingen wist de centrumspits van de Boys na een verre pass van Rutger Schrijver enkele verdedigers en de keeper van PH Almelo te verschalken. De bal belandde uiteindelijk in het lege doel: 1-3.

Foto’s archief: Erwin Heuver