Competities Topdivisie en lager gestopt, slot Eredivisie uitgesteld

De Nevobo heeft vandaag bekend gemaakt dat alle competities van Topdivisie en lager per direct worden gestopt. Vanwege het coronavirus kan in ieder geval t/m 6 april niet worden getraind en gespeeld. De laatste reguliere competitieronde staat op het programma voor 18 april.

Na lang beraad is besloten dat er geen uitvoerbaar scenario bestaat om deze competities op een sportief gelijkwaardige en eerlijke manier tot een goed einde te brengen. De volleybalbond vraagt haar leden om actief mee te denken hoe er voor het seizoen 2020-2021 een eerlijke competitie-indeling kan worden gemaakt. Voor de Eredivisie is een alternatief play-off programma voorgesteld, dat, mits de omstandigheden het toelaten, eind april / begin mei kan worden gespeeld.

Zitvolleybal

Met de Eredivisie zitvolleybalverenigingen zal rechtstreeks contact gelegd worden om te onderzoeken of de resterende wedstrijden nog ingehaald kunnen worden in de periode ná 6 april. Voor de lagere divisies geldt dat ook deze niet meer worden uitgespeeld dit seizoen.

NOJK finales en regiobeker

De NOJK finales, die gepland staan op zaterdag 11 april, blijven voorlopig in het programma staan, ook al is de kans reëel dat deze finaledag naar een later moment moet worden verplaatst. Hetzelfde geldt voor de finales van de regionale bekertoernooien, die voor zaterdag 9 mei staan gepland.

Vanaf het moment dat er weer gesport kan worden in Nederland, zal de Nevobo trachten toernooien te organiseren om het zaalseizoen op een mooie manier af te sluiten.

Door het per direct stopzetten van de competities, worden er in het huidige seizoen geen teams kampioen. Er is momenteel nog geen besluit genomen over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021. De Nevobo vraagt haar leden om mee te denken om tot een zo eerlijk mogelijke indeling te komen. Opties zijn bijvoorbeeld:

  1. Er zijn dit seizoen geen kampioenen en degradanten, ieder team komt in 2020-2021 in dezelfde competitie uit.
  2. We hanteren de resultaten van een enkele competitie (volledige eerste seizoenshelft) om tot een eindstand te komen die de indeling voor volgend seizoen zal bepalen.
  3. We hanteren de huidige stand in de competities.

Eredivisie: voorstel alternatief play-off programma

Het Eredivisieseizoen duurt t/m uiterlijk zondag 10 mei. Dit biedt, in tegenstelling tot de lagere competities, de kans om een alternatief programma voor te stellen. De Nevobo heeft een alternatief programma ontwikkeld dat in werking kan treden als de Eredivisieteams weer kunnen gaan trainen op uiterlijk 13 april (of eerder). Mocht dit vanwege de maatregelen m.b.t. het coronavirus niet mogelijk zijn, dan zal ook de hoogste Nederlandse competitie worden gestopt. De Nevobo bepaalt dan in overleg met de Eredivisieverenigingen hoe om te gaan met degradatie en afvaardiging Europees volleybal.

Foto archief: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer