Nienke Braamhaar: “Door het turnen heb ik al goede spierkracht en snelheid”

Foto: Ed Turk

Ze was al een ster bij Turnschool Rijssen, en dan nu plotseling de overstap naar AC Tion/RTC Atletiek OOST. Klopt toch Nienke Braamhaar?

Haha ja klopt!

Maar vertel eerst eens even iets over jezelf.

Ik ben Nienke Braamhaar, ik ben 14 jaar oud en woon in Bornerbroek.

Foto: Paul Esveldt

Terug toch even naar het turnen. Wat was jouw favoriete toestel?

Mijn favoriete toestel was vloer. Ik vond de combinatie van elegante choreografie op muziek en de acrobatische sprongen altijd erg leuk.

En de successen bleven niet uit?

Ik heb aan 3 NK’s mogen deelnemen, en ben op het NK van 2015 Nederlands kampioen vloer geworden en 3e op sprong.

Foto: Paul Esveldt

En dan toch atletiek. Wat was de drijfveer?

Ik kreeg met turnen een blessure aan mijn knie waardoor het turnen minder leuk werd. Voor een lange tijd zei ik al tegen mijn ouders dat atletiek mij erg leuk leek. Zo kwam ik via de moeder van een van mijn vriendinnen op turnen bij AC Tion terecht.

Kun je misschien aangeven of jouw turn carrière voordelen heeft gehad op bepaalde onderdelen in de atletiek?

Het heeft zeker voordelen bij een aantal onderdelen. Door het turnen heb ik al goede spierkracht en snelheid, ook heb ik door turnen erg goed controle over mijn lichaam waardoor ik nieuwe bewegingen snel onder de knie krijg. Dit komt erg van pas bij het polsstokhoogspringen, hordenlopen en hoogspringen.

Foto: Nienke Braamhaar

In welke klasse ben je begonnen?

Ik ben met atletiek begonnen bij de meisjes C1. Je veranderd elk jaar van leeftijdsklasse.

Snel doorgestoten naar een hogere klasse?

Nu ben ik sinds november meisjes C2.

Ik zie een loopafstand overwinning staan op de 80 meter. Was dat je eerste wedstrijd?

Ja dat was mijn eerste wedstrijd hahaha. Dat was op 30 maart 2019 in Almelo. Ik was erg zenuwachtig voor die wedstrijd want ik deed net 3 maanden aan atletiek. Maar het ging erg goed en toen kwam ik ’s avond thuis met mijn eerste atletiekmedaille.

Nog meer resultaten op de baan?

Ja, ik ben afgelopen januari Nederlands kampioen hoogspringen geworden, 5e met polsstokhoogspringen en 12e bij de 60 meter horden bij de meisjes C2. Ook ben ik met de OGOK 2e geworden met hoogspringen. Verder nog meerdere podiumplaatsen op andere wedstrijden met verschillende andere onderdelen.

Maar de echte doorbraak kwam dacht ik bij het hoogspringen in januari dit jaar met een sprong van 1.61 meter. Verrast?

Ja, eigenlijk best wel. Maar ik ben er wel heel blij mee. Het was een erg spannende wedstrijd want de winnares werd bepaalt door de barrage. Een ander meisje en ik hadden allebei alle hoogtes in een keer gehaald. Een barrage houdt in dat de lat vanaf de hoogte die we allebei drie keer af hadden gesprongen steeds 2 centimeter omlaag ging totdat een van ons twee een hoogte haalde. Dus de lat ging van 1.65 meter steeds 2 centimeter naar beneden en toen haalde ik de 1.61 meter, wat ik eerder in het outdoor seizoen in oktober ook al een keer had gesprongen, en was ik Nederlands Kampioen!

Foto: Raymond Kleine

Het was spannend. Kun je goed met druk omgaan?

Ja eigenlijk wel. Natuurlijk ben ik wel zenuwachtig voor wedstrijden, heel erg zelfs, maar als het tijd is om te presteren zet ik mijn hoofd een soort van uit en focus ik op wat ik wil bereiken die wedstrijd.

Al een keus kunnen maken tussen de technische nummers en de loopnummers?

Nee nog niet, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar de technische nummers. Dus naar hoogspringen, verspringen en polsstokhoogspringen. Hoewel ik hordenlopen ook wel heel leuk vind.

Hoe vaak train je in de week en dan steeds van Bornerbroek naar Enschede?

Eigenlijk verschilt het per week. De ene week train ik 2 of 3 keer, de andere week 5 keer, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. We rijden met een groep atleten uit de omgeving van Almelo naar Enschede.

Voor een groot toernooi vaker?

De weken voor de een grote wedstrijd zoals de nationale C spelen blijven de trainingen gewoon hetzelfde, maar de laatste paar dagen voor de wedstrijd wordt er meer specifiek getraind voor het onderdeel wat je dat weekend moet doen en belasten we juist niet zo veel.

Te combineren met school?

Met alle trainingen kan het soms lastig te combineren zijn, maar sinds kort heb ik uitstellingen gekregen van school voor bijvoorbeeld vakken zoals gym zodat ik in die tijd mijn huiswerk kan maken of kan gaan leren voor toetsen.

Hoe is het om bij AC Tion te zijn?

Het is erg leuk om te trainen bij AC Tion. Er hangt een gezellige sfeer op de baan en de groep waarmee ik train is ook heel leuk. Ik ga elke week weer met plezier naar alle trainingen.

Goede trainers/coaches?

Ja hele goede zelfs. Ik krijg training van oud olympiër Marcel Dost en oud bondscoach Harry Dost. Verder ook nog van Rik Hardon, Frank Blom, Vincent Kerssies, Tobias Bakx en Andor Engelberts.

Foto: Nienke Braamhaar

Door het Coronavirus zal het trainen wel stil liggen of heeft AC TION een indoorhal tot haar beschikking?

Helaas hebben we geen beschikking over een indoorhal, maar thuis gaan de trainingen gewoon door. We krijgen elke dag een programma doorgestuurd door een van de trainers die we dan zelf kunnen uitvoeren, of we gaan met zijn allen online op Microsoft teams een krachttraining doen. Dit wordt geregeld door Rik Hardon, voorzitter en een van de coaches bij AC Tion.

En wedstrijden zullen allemaal wel gecanceld zijn, toch?

Ja helaas wel. Hier baal ik best wel van, want op wedstrijden kan je zien waar je op dat moment staat qua prestaties. En natuurlijk zie ik op wedstrijden meestal ook vrienden en vriendinnen die ik nu helaas niet kan zien.

Wie zijn je grootste fans en gaan die altijd mee?

Mijn familie en vrienden zijn mijn grootste fans. Mijn ouders gaan mee naar elke wedstrijd om me aan te moedigen. Mijn zusjes en opa en oma’s komen ook vaak kijken als de wedstrijden niet te ver weg zijn. Ik vind het altijd erg leuk als ze komen kijken. Als het kan komen mijn vriendinnen soms ook kijken.

 

Foto: Raymond Kleine

Wat is je uiteindelijke doel. Ooit Olympische Spelen mee te maken?

Dat zou heel mooi zijn, maar ik wil niet te veel op de zaken vooruit lopen. Maar voor nu heb ik heel veel plezier in deze sport en hoop ik er steeds beter in te worden.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer