Morris Koetse: “Ik denk dat ik als diagonaal het best tot m’n recht kom”

Foto: Bonnie Habing

Hij is nog maar zeventien jaar, maar wordt nu al beschouwd als een van de meest talentvolle volleybalspelers van Twente. Overdreven Morris Koetse?

Dat is natuurlijk een mooi compliment, maar zelf zie ik dat niet zo. Ik heb nog veel te leren en vooruitgang te boeken.

Maar vertel eerst eens even wie Morris Koetse is.

Ik ben dus 17 jaar oud en ik woon in Borne. Ik heb dit jaar VWO afgerond op het Noordik in Almelo. Ik zit in Almelo op school omdat het Noordik een LOOT school is, dat houdt in dat ik van school mogelijkheid krijg om volleybal en school goed te combineren.

Ik ben begonnen met volleyballen bij Apollo 8 in Borne. Bij Apollo 8 ben ik begonnen in de jeugd en uiteindelijk doorgestroomd naar het eerste van Apollo 8 en heb daar een seizoen gespeeld. Daarna heb ik ervoor gekozen om bij Twente 05 te gaan spelen mede omdat ik daardoor bij Webton kon meetrainen en mede omdat het team daar grotendeels bestond uit jongens van mijn leeftijd wat ik heel erg leuk vond.

Ik mocht vanaf mijn elfde trainen bij het RTC (Regionaal Talentcentrum) in Almelo. Dat begon met een keer per week van 15:00 tot 18:00 trainen, maar dat werd in de loop van de tijd uitgebreid naar 2 keer per week van 15:00 tot 18:00 en 2 keer per week van 8:00 tot 10:00.

Op mijn dertiende mocht ik bij pre-jeugd oranje en trainde daar elke vrijdag van 14:00 tot 17:00 op papendal, dit heb ik vier jaar gedaan en ben een keer mee geweest naar het wevza 8-landentoernooi.

Op mijn veertiende werd ik ook geselecteerd voor de jeugd selectie van Beach Team Nederland, waar mee ik in de zomer elke week een paar dagen in Den Haag trainde en in de winter 3 keer per maand een hele maandag in Den Haag.

Volgend jaar ga ik Wageningen studeren, maar ik weet nog niet precies wat. Ik twijfel tussen biologie en biotechnologie, beiden lijken me heel erg leuk.

Foto: Bonnie Habing

Je speelde zowel in de jeugd van Oranje in de zaal als op het strand. Dat moet wel een hele omschakeling zijn?

De overgang van zaal naar strand en andersom is inderdaad even schakelen. Je merkt dat het even zoeken is qua oriëntatie en timing, maar na een paar trainingen ben je er wel aan gewent. Verder kreeg ik goede begeleiding vanuit Beach Team Nederland om de overgang van zand naar zaal blessurevrij door te maken, de overgang van zachte ondergrond naar harde ondergrond kan namelijk erg belastend zijn voor je lichaam.

Eigen foto

Daarnaast speelde je door het corona virus niet afgemaakte seizoen in Enschede bij Twente 05.

Ja inderdaad, ik heb bij Twente 05 een heel leuk seizoen gehad. We groeiden als team echt in de competitie en raakten steeds beter op elkaar in gespeeld. Dat merkten we ook in de resultaten, we wonnen de tweede seizoenshelft meer en speelden betere wedstrijden. Jammer dat het seizoen zo moest eindigen maar dit soort dingen heb je niet in de hand.

En nu de overstap naar het Hengelose Webton. Is dit het resultaat van de samenwerking tussen Twente 05 en Webton?

Door de samenwerking heb ik afgelopen seizoen meegetraind bij Webton. Hierdoor kom je natuurlijk wel in beeld bij de trainer. Met de nieuwe trainer, Rinke Olthof, heb ik prettig samengewerkt bij Twente 05 met de open club kampioenschappen en heb daar blijkbaar een goede indruk op hem gemaakt.

 

Denk je dat het niveau verschil aankunt?

Ik heb vorig seizoen een aantal keer meegetraind en heb zelfs een wedstrijd mogen invallen en ik denk dat het gaat lukken. Het wordt wel super hard werken natuurlijk, de andere spelers zijn veel ervarener en sterker dan ik. Ik begin dus ook ‘onder aan de ladder’ om het zo te zeggen, maar het is een mooie uitdaging om te zien wat ik dit seizoen kan gaan bereiken.

Je had over belangstelling van andere clubs niet te klagen?

Ja dat klopt. Ik heb Scylla uit Wageningen gevraagd hoe de situatie daar zat en had met de trainer afgesproken om daar een keer mee te trainen als de omstandigheden het toe lieten. Later heeft Apollo 8 nog gevraagd of ik daar in het eerste wilde komen. Zoals het afgelopen jaar ging bij Twente 05 en Webton en het plan dat ze hadden, heeft er echter voor gezorgd dat ik toch gekozen heb voor Webton en ik grijp daarnaast de kans om bij Webton topdivisie te gaan spelen graag aan.

Foto: Bonnie Habing

Je gaat bij Webton op de diagonaal positie spelen. Jouw favoriete plek?

Ja. Ik heb eigenlijk op alle posities wel gespeeld, maar ik denk dat ik als diagonaal het best tot m’n recht kom.

Webton heeft een nieuwe trainer en tal van andere spelers aangetrokken. Wat verwacht je zelf van het komend seizoen. Veel speelminuten?

Ik hoop op een seizoen waar we als team hard werken en het leuk hebben. Verder verwacht ik voor mezelf dat het een heel leerzaam seizoen gaat worden.

Wat speeltijd betreft: zoals ik al zei is de concurrentie erg goed en ik zal dus ook zeker niet in de basis beginnen verwacht ik. Als ik me blijf inzetten op de trainingen en laat zien wat ik kan, ga ik zeker minuten maken.

In september ga je studeren in Wageningen. Is dat te combineren?

Het zal veel discipline vragen en ik zal mijn tijd goed moeten indelen, maar het is zeker te combineren. Toen ik nog op Papendal met jeugd Oranje en met Beach Team Nederland in Den Haag trainde heb ik hier al veel ervaring mee opgedaan.

Foto: Bonnie Habing

Je werd al op je dertiende geselecteerd voor de pre-jeugd van Oranje en was bijna de jongste over all. Een verrassing?

In zekere zin wel, de selectie training ging voor mijn gevoel namelijk erg slecht. Aan de andere kant had ik al veel geleerd bij het RTC en de club en was ik daarnaast op jonge leeftijd al erg lang en daar had ik natuurlijk een groot voordeel door.

Wat is jouw uiteindelijke doel zowel in de zaal als op het strand?

Dat vind ik een lastige vraag, ik weet het namelijk nog niet zo goed. Voor nu vind ik het vooral belangrijk om er plezier in te houden en mezelf te blijven ontwikkelen. Wat daarna gebeurt zie ik dan wel weer.

Eigen foto

Wanneer begonnen bij jouw de volleybalkriebels?

Mijn moeder volleybalde altijd al en toen ik negen was heb ik een keer met een training mee gedaan bij de mini’s van Apollo. Ik vond dat toen zo leuk dat ik ben begonnen met volleybal.

Landelijk gezien is Twente bij de volleybalheren een witte plek. Moet Webton deze plek gaan opvullen en gaat dat op termijn lukken denk je?

Ja ik denk dat dat wel gaat lukken, ook al weet je het natuurlijk nooit zeker. De spelers op dit moment zijn al erg goed en in de regio spelen ook een aantal talentvolle jongens. Dat in combinatie met goed beleid en de goede trainer lijkt dat dat moet lukken.

Even een uitstapje naar het beachvolleybal. Speel je met een vaste teamspeler?

De afgelopen beachseizoenen trainde ik nog bij Beach Team Nederland, daar word je elke week aan iemand gekoppeld waar mee je dat weekend een toernooi gaat spelen. Meestal speelde je dan twee of drie toernooien samen en zo rouleerde dat door. Deze zomer had ik afgesproken met Niels Lipke (libero Reflex Kampen) om samen te gaan spelen, ik had al een paar keer met hem getraind bij jeugd Oranje zowel in de zaal als op het zand en we hebben vorig seizoen samen een toernooi gespeeld. Maar door de huidige omstandigheden is het nog maar de vraag of het beachseizoen nog gaat beginnen.

Eigen foto

Is over het spelen van wedstrijden deze zomer al een besluit genomen of is alles geschrapt?

Ik weet niet precies of er al een besluit is genomen, maar ik ben bang dat dit beachseizoen niet door gaat.

We leven in een bizarre tijd op dit moment. Hoe vul jij die in op sport gebied?

Ik ben thuis veel aan de gang met de gewichten die ik heb en doe daar naast ook veel met eigen lichaamsgewicht. Ik heb bij de selecties natuurlijk ervaring op gedaan wat betreft krachttraining en op basis daarvan maak ik wat schema’s voor mezelf.

Foto: Bruno Rogantini

Nog een ultieme wens?

Ik hoop zo snel mogelijk weer te kunnen volleyballen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer