Rob Hoekschop in gesprek met oud-voetballer Wim ten Brinke van Enter Vooruit

Spelersprofiel:

Naam: Wim ten Brinke
Geboren: 15-05-1971
Clubs: Maart 1989 tot en met mei 2009 bij Enter Vooruit 1.
Positie: Rechtsbuiten

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2009 ben ik op 38-jarige leeftijd definitief gestopt, het waren 20 mooie jaren geweest. Er komt dan ook een tijd, dat het beter is dat jezelf de beslissing neemt om te stoppen, dan dat de ander dat voor jou gaat doen.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

In de jeugd stond ik vaak spits of daar net achter, vanaf het moment dat ik in het 1e kwam ben ik rechtsbuiten geworden en speel dat nu nog steeds, nu in het 5e. Ondanks mijn (stevige) postuur was ik naar verhouding best snel en altijd doelgericht. Soms ook 85 minuten onzichtbaar maar dan toch een doelpunt meepikken en een wedstrijd beslissen. Verdedigen vond ik eerder wat voor de verdediger, want anders was hij wel spits geweest! Dat is overigens nog steeds zo.

Wat is je mooiste herinnering?

Promotie naar de 2e klasse via een beslissingswedstrijd tegen DZSV op het veld van SC Eibergen.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben nu directeur van de Duitse Projectontwikkelingstak van de Ten Brinke Group in Varsseveld. Mijn ambitie ligt er in dat we als betrouwbaar bedrijf bestendig, succesvol en voor onze werknemers aantrekkelijk te zijn en blijven. Mijn wens is dat ik samen met mijn gezin en overige familie, vrienden en bekenden gezond en gelukkig en met respect voor elkaar mag leven en omgaan.

Over welke eigenschappen dient een goede spits, naar jouw mening, te beschikken?

Een spits moet alert zijn, altijd klaar staan om toe te slaan. Moet snelheid hebben, overzicht en een neusje voor de goal. Mag gerust wat egoïstisch zijn, maar als hij er dan voor kiest het zelf te doen, dan moet de bal ook in het netje, anders was de keuze verkeerd.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Tsja dat zijn er wellicht velen, maar als ik dichtbij kijk; dan denk ik aan onze eigen Jan Kees Mulderij en kijk ik wat verder dan staat mij de middenvelder Arjan van de Velde van IJVV IJsselmuiden nog goed voor ogen.

Heb je het maximale eruit gehaald?

Er had misschien nog wel iets meer ingezeten maar het is goed zo. Het is sport en ontspanning en mijn salaris had ik er sowieso nooit mee kunnen verdienen.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Ik kan me niet direct een naam bedenken, maar had er een hekel aan als ze mij, voordat je de bal aan kon nemen, geen millimeter ruimte gaven, van die “scheermessen” die er bovenop vliegen, dan zocht ik de linkerkant van het veld wel eens op.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Dat ik samen met Eric Looijen achter de tribune stond te plassen. Hij vroeg me wat ik daar moest!? Ik zei; hetzelfde als jij. We hadden net de promotiewedstrijd tegen DZSV, met verlenging gespeeld en we moesten nog via penalty’s de beslissing afdwingen. Ik beloofde hem dat ik raak zou schieten en deed dat ook. We promoveerden 10 minuten later….

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Wel vaak dezelfde plek in de kleedkamer en altijd nummer 11, verder niet zoveel bijzonders.

Had jij een bijnaam?

Niet echt “Wilmke van Leida” (mijn moeder) maar dat was meer in het dorp. Volgens mij hadden sommige tegenstanders wel “angst” om het feit dat ik uit alle, ook onmogelijke hoeken, op goal wist te schieten.

Wat was het mooiste sportpark?

Ons sportpark de Werf was en is eigenlijk best mooi en kon de concurrentie met vele sportparken wel aan. VVOG dat zo in een kuil lag is me daarnaast het meest bijgebleven.

Wat was je mooiste goal?

De mooiste was, denk ik wel die tegen CSV Apeldoorn toen ik de bal bij de dug-out aangespeeld kreeg, me geen moment bedacht, en hem van een meter of 30 snoeihard in de bovenhoek kegelde.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Speel met plezier en geniet van het spelletje. Train je talent zodat je nog beter wordt in hetgeen je nu al goed in bent, maar blijf wel jezelf en er is nog meer in het leven.

Wanneer ben je te oud voor het spelen in het eerste elftal?

Als je merkt dat niet jij trager, maar de tegenstander steeds sneller wordt….stoppen of op je hoogtepunt of voordat je op de reservebank belandt.

Wil je nog iets kwijt?

Als je ergens voor kiest, ga er dan voor! Je kunt meer bereiken dan je denkt en je krijgt dat waarmee je jezelf tevreden stelt. Als je er in gelooft dan gaat het je uiteindelijk lukken!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer