Michael Brouwer: “Ik hoop tot mijn 40e te kunnen blijven spelen op hoog niveau”

Een paar dagen geleden verlengde hij zijn contract bij Heracles Almelo met drie en maakt op deze wijze het tiental vol. Dat moet voldoening geven Michael Brouwer?

Dat geeft ontzettend veel voldoening. Ik ben blij en trots dat ik zolang bij deze mooie club mag spelen. Ik kan me hier nog volop ontwikkelen en de volgende stappen maken in mijn carrière.

Volgens technisch directeur Tim Gilissen pas jij prima in het rijtje Robin Pröpper en Tim Breukers, dat moet nog een extra stimulans geven toch?

Dat spreekt waardering en vertrouwen uit vanuit de club, dit is ook een belangrijke reden geweest voor het verlengen van mijn contract.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je zoal gedaan hebt.

Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn en heb daar ook de eerste voetstappen op het veld gezet bij AGOVV Apeldoorn vanuit daar ben ik op 11 jarige leeftijd naar Vitesse gegaan, na Vitesse ben ik nog uitgekomen voor FC Twente en AGOVV Apeldoorn.

Altijd onder de lat of ook in het veld?

Ik heb tot mijn 10e op het veld gestaan. Mijn vader was vroeger ook keeper en daardoor is het wel begonnen te kriebelen bij me.

Nog aan andere sporten gedaan?

Toen ik jong was tenniste ik nog naast het voetbal, maar toen ik in de jeugdopleiding van Vitesse kwam had ik daar geen tijd meer voor en was het alleen maar voetbal.

Je bent tweede keeper achter Janis Blaswich. Hoop je in deze drie jaar de sprong naar het eerste te maken of vind je eerste doelman in de bekerwedstrijden vooralsnog genoeg?

Mijn doel is hier 1e keeper te worden in de komende jaren bij een vertrek van Janis. Hij deed het de afgelopen 2 jaar goed en dan weet je als doelman dat je geduld moet hebben. Daarom was het voor mij erg mooi om in het bekertoernooi het vertrouwen te krijgen van de club, maar uiteindelijk wil je dat gevoel ook iedere week en dat is daarom ook mijn doel de komende jaren.

Toch heb je Janis al een paar keer mogen vervangen, hoe voelde dat?

Dat voelde erg goed. Die 7 wedstrijden in 2 jaar hebben veel betekend voor mijn ontwikkeling. Ik merkte dat ik me goed voelde onder druk en dat het een fantastisch gevoel geeft om in een vol Erve Asito stadion te spelen.

Waar stond je voor de eerste keer onder de lat?

Bij AGOVV Apeldoorn.

En, successen behaald?

Bij successen denk ik vooral terug aan het Europees voetbal dat we hebben gehaald met Heracles. De terugkomst bij het Stadion na de wedstrijd van Utrecht en de huldiging met onze supporters zijn herinneringen om nooit meer te vergeten. Persoonlijk was het mijn 1e officiele wedstrijd in ons eigen stadion voor onze fans, dat was een heel mooi moment.

Wat ben je voor een doelman, lijndoelman of is doelgebied jou domein?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik laat dat normaal liever andere mensen benoemen maar ik denk dat ik vrij allround ben.

Ben je een doelman die de spelers aanstuurt bij bijvoorbeeld een vrije schop of hoekschop?

Ik vind coachen een van de belangrijkste aspecten in het keepen. Het houdt spelers scherp maar vooral ook mezelf. Ik denk dat als je alles goed neer weet te zetten als keeper dat je dan een stuk minder reddingen hoeft te verrichten.

Wat was jouw mooiste redding ooit of jouw mooiste ervaring van een wedstrijd?

Mijn mooiste redding was denk ik vorig jaar in de eredivisie bij PSV uit op een schot van Gaston Perreiro. Mijn mooiste ervaring was mijn debuut in het betaalde voetbal.

Een bekerwedstrijd kan ook eindigen in het nemen van strafschoppen. Heb jij dan of krijg jij dan een lijstje van de tegenstanders hoe ze de strafschoppen nemen, of neem jij pas op het laatst een beslissing?

Wij spreken met Brian van Loo onze keeperstrainer altijd de strafschop nemers door van de tegenstanders. Dus ik weet dan in welke hoek of hoeken de betreffende speler zijn laatste 5 à 10 strafschoppen geschoten heeft.

Een doelman kan lang meegaan. Hoe lang denk jij nog een hoog niveau onder de lat te staan?

Ik hoop tot mijn 40e te kunnen blijven spelen op hoog niveau. Keepers als Castro en Pasveer zijn denk ik een mooi voorbeeld als je kijkt naar leeftijd en presteren op eredivisie niveau.

We leven momenteel in een bizarre tijd. Je bent nu pas weer een week op het veld bij Heracles Almelo, hoe heb je die tijd voordien ingevuld?

Het is een hele bizarre tijd. Mijn vriendin is volleybalinternational en speelde voor een club in Roemenië dus die kwam uiteraard ook hals over kop terug naar Nederland. We zien elkaar normaal gesproken erg weinig dus we hebben ons wel redelijk kunnen vermaken. We kregen een schema van de club waardoor we onze conditie op peil konden houden en verder was het veel wandelen en fietsen.

Jammer, maar misschien wel begrijpelijk, heeft de KNVB de competitie gestopt. Mee eens?

Ik vind het lastig.  Voetbal is een absolute bijzaak als je kijkt naar wat er in de wereld gaande is op dit moment, maar het is ook een aderlating voor supporters en spelers zelf. Ik heb begrip voor het besluit van de KNVB alleen het blijft een ontzettende vervelende situatie voor de hele wereld.

Nog een ultieme wens, behalve het behalve van de KNVB beker?

Mijn ultieme wens zou zijn dat iedereen gezond blijft en zich sterk houdt de komende periode. Het is zwaar maar alleen samen komen we er sterker uit.

Foto’s archief: sportfoto-oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer