Zeno Reuten over BZC en Het Ravijn: “Beide clubs hebben een voorbeeldfunctie”

Na een afwezigheid van zes keer de succesvolle waterpolo coach Zeno Reuten weer terug in Borculo bij Schuurman BZC. Blij en gelukkig Zeno?

Vind het leuk om bijdrage te leveren aan wederopbouw van Schuurman BZC, club werkt hard aan investeren eigen jeugdopleiding, er is realisme doelstelling is een stabiele eredivisie club te worden met in de toekomst veel regionale talenten in het water.

Afgelopen seizoen maakte jij je opwachting bij GZC Donk in Gouda, maar stopte al in november. Waarom?

Ik stopte omdat ik vond dat ik altijd volgens mijn eigen visie wil werken, op moment dat ik instapte hebben we hierover afspraken gemaakt maar bij begin 2e seizoen vond er op de achtergrond een proces plaats waarin ik niet meer het volledige vertrouwen voelde, jammer we stonden 2e ,was bezig de hiërarchie te veranderen, jeugd kreeg ruimte en was ervan overtuigd dat we kampioen konden worden.

Jouw beide zoons stopten ook per direct in Gouda. Al bekend wat zij gaan doen?

Mijn jongste zoon Lars gaat spelen bij het gepromoveerde en zeer ambitieuze Amersfoort en voor Tim (foto) geld dat hij op dit moment een afweging maakt van het nog 1 of 2 jaar spelen eredivisie of keuze voor een ander leven met vrijheid en focus op maatschappelijke carrière.

Maar vertel eerst eens even wie Zeno Reuten is en wat hij zoal in het dagelijks leven doet.

Ik ben 56 jaar en ben op dit moment beroepsmatig waterpolotrainer, ik werk voor Landstede CSE Zwolle (topsportschool waar ik verantwoordelijk ben voor de waterpolotalenten) daarnaast sta ik ook onder contract bij KNZB als jeugdbondscoach 0.17. En nu dus in avonduren paar keer per week club trainer Schuurman BZC

Aangezien dit geen normale werktijden job is ,werk ik ook als administrateur op bepaalde uren in de week op detacheringsbasis. Dus al met al kan ik prima mijn dag invulling bepalen.

Je was van van 2009 tot 2014 ook al in Borculo en behaalde daar maar liefst vier landstitels en won ook nog de beker. Was je toen aan een nieuwe uitdaging toe?

Als clubtrainer is het altijd goed regelmatig een andere uitdaging te zoeken. Na het 4e kampioenschap viel het team uit elkaar het juiste moment om stokje over te dragen aan opvolger die het nieuwe traject moest inzetten.

Waaruit bestond die?

In mijn laatste jaar bij Schuurman BZC was ik al begonnen met werkzaamheden Zwolle en KNZB ,heb er toen bewust voor gekozen om even geen club te trainen en te coachen. Schuurman BZC in die jaren was dusdanig intensief met Champions leaque deelname, semi professional programma etc. dat ik geen avond en weekend in huis was, dus rust was op zijn plaats

Lang na moeten nadenken toen BZC weer op de deur klopte?

Wel over nagedacht, afgewogen tegen andere concrete aanbieding, was blij met instappen van Barry Wittenbernds als coach van talententeam o17 maar zeker ook het goede gevoel wat ik bij de vereniging heb heeft mij doen besluiten om terug te keren.

Is je rol nu anders dan in de eerste periode, want volgens het persbericht zou je ook een mooie verbinding met de jeugdopleiding kunnen maken.

Rol is zeker anders, zie mezelf als in 1e instantie coach waarbij ik verantwoordelijk ben voor de teamtraining, geef leiding aan staf die ook de andere trainingen (fysiek-specialisme-mentaal-analyse) verzorgt.

Hoe ziet de structuur eruit bij BZC? Voldoende jeugd om door te stromen?

Het besef binnen de club dat je eigen jeugd de kurk is waarop je kunt ontwikkelen is er gelukkig ,we spelen komend seizoen eredivisie jongens o17 en o15. Barry Wittenbernds is naast coach van o17 ook verantwoordelijk voor de regionale waterpoloschool o13-o15 in Borculo samen met een paar spelers van heren 1 Joeri Roolvink,Joep Lankwarden en Frank Groot Kormelink wordt er hard aan de basis gewerkt om doorstroming weer op gang te brengen aan mij de taak om hier de verbinding in aan te brengen de weg naar heren 1 moet duidleijk zijn!!

Komen er nog nieuwe spelers bij BZC?

Op dit moment hoop ik in ieder geval het huidige heren 1 team in stand te houden ,vanzelfsprekend kijken en scouten we voor aanvulling, Stijn Lammers komt terug van Aqua Novia en is voor ons een zeer welkome aanvulling met creativiteit en scorend vermogen.

 

Het afgelopen seizoen is helaas door het corona virus niet afgemaakt en trainen in het water mag nog steeds niet. Hoe bereid je dan voor op het nieuwe seizoen?

Net als iedereen kijken wat kan ,aangepast bezig blijven en hopen dat er vanaf start voorbereiding in augustus gericht gewerkt kan worden. Dus op dit moment in grote lijnen diverse scenario,s in planning voorbereiden.

Misschien zelfs wel spelen zonder publiek, maar dat lijkt mij, net al bij basketbal, geen optie toch?

Wel optie maar niet ideaal, zeker bij ons in Borculo is juist de beleving van publiek een extra motivatie.

Al voor jezelf doelen gesteld wat minimaal gehaald moet worden?

Wat ik al zei de verbinding concreet zichtbaar maken vanaf jeugd tot heren 1. Realisme in doelstelling sportief :thuis zullen we de meeste wedstrijden wel winnen en regelmatig stunten tegen kampioenskandidaten dan ben ik al tevreden, alles staat bij mij altijd in teken van play off dus competitie zie ik als proces.

Is Borculo net als Nijverdal met Het Ravijn, erg waterpolo gezind?

Zeker, denk dat beide ploegen in het Oosten bewijzen dat je met nuchterheid en verbinding binnen je vereniging mag zeggen dat we niet mogen klagen over publieke belangstelling, beide clubs hebben een voorbeeldfunctie.

 

Kijk je al uit naar de Oostelijke derby’s?

Ik verheug me altijd gedurende het seizoen op het speelweekend maakt me niet uit tegen wie ben liefhebber, wil altijd winnen en je mag in mijn ogen alleen maar verliezen als tegenstander echt beter is. Ben niet zo van gelijk bewijzen/krijgen ,revanche en overige opgeklopte emotie.

Hoe waren die in het verleden?

Waren altijd leuke wedstrijden tegen het Ravijn en Polar Bears, scherp hard, goed ,slecht altijd passie, maar in mijn ogen na de wedstrijd weer onderling respect en plezier.

Nog een ultieme wens in deze bizarre tijd?

Voor iedereen blijf gezond ,leef naar wat kan, tijd lost alles op.

Foto’s: @ZReuten en archief: sportfoto-oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer