De Zweef investeert opnieuw in duurzaamheid

Voetbalvereniging De Zweef gaat opnieuw investeren in duurzaamheid. Op het dak van de kleed accommodatie komen maar liefst zo’n 160 zonnepanelen, die met elkaar het totale stroomverbruik van De Zweef gaan verzorgen, zodat de meter gemiddeld op 0 blijft staan; ook als over drie jaar de salderingsregeling verandert. Daarnaast wordt (eindelijk) het dak van het kantine-gedeelte vervangen, waarbij flink wordt geïsoleerd.

In 2019 werd een belangrijke stap gezet op het gebied van duurzaamheid door de aanschaf van een hybride verwarmingsinstallatie. De door de zon verwarmde heatpipes op het dak van de kleedkamers verwarmen het water in twee boilers voor douches in tien kleedkamers. Het gasverbruik bij De Zweef is door deze voorziening aanzienlijk verlaagd.

De club heeft door donaties en acties de afgelopen jaren flink gespaard om een groot deel van deze investeringen (die alles bij elkaar zo’n anderhalve ton kosten) uit eigen zak te kunnen betalen. Daarnaast hoopt men nog op duurzaamheidssubsidies. “We hopen deze investeringen binnen een aantal jaren te hebben terugverdiend”, zegt bestuurslid Helmut van Rhee die verantwoordelijk is voor het duurzaamheidsbeleid.

“We hebben het geluk dat we in het bestuur en de vereniging mensen hebben met expertise op dit terrein. Dat heeft ons prachtig geholpen”. De zonnepanelen worden geleverd en geplaatst door Energie Control uit Wierden, de uiteindelijke installateur van de zonnepanelen.

De werkzaamheden bij De Zweef beginnen 2 juni. Na het plaatsen van de zonnepanelen komt het dak van de kantine aan de beurt. Al jaren weet De Zweef dat deze klus eraan zit te komen. Telkens kon deze grote investering wordt uitgesteld met noodreparaties, maar nu is vervanging onvermijdelijk. Het nieuwe dak wordt geplaatst door Serco Dakspecialisten uit Lemelerveld, waarbij duurzaamheid ook een belangrijk aspect is. De club hoopt eind juli terug te keren in een accommodatie die wat duurzaamheid betreft, jaren mee kan.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer