Henk Dost van Twente ’05: “Laat het duidelijk zijn alleen samen lukt het”

Volleybalvereniging Twente’05 uit Enschede komt voort uit de vele fusies op volleybalgebied. De grootste was eigenlijk de fusie tussen Spirtit Actief en Vredestein Ichtus Combinatie (SAVICO) in 1994. Met welk doel Henk Dost van Twente’05? Opzet geslaagd?

Je kunt zegt niet helemaal maar ook helemaal niet. Het is maar hoe je het bekijkt. Na het eerste jaar zijn we direct gepromoveerd naar de eredivisie en hebben daar 3 jaar in gespeeld. Een succes dus. Maar uiteindelijk hebben we dat niet vol kunnen houden en zijn teruggevallen naar de Topdivisie.

En dan in 2005 wordt het Twente’05 met uitsluitend herenteams van Savico en het Oldenzaalse Pollux, maar….?

De neuzen van niet alle verenigingen in Twente stonden allemaal in dezelfde richting. Afstaan van heren of jongens aan een gezamenlijk top heren in Twente is moeilijk. Eigenbelang is groot.

Uiteindelijk komt het toch tot een fusie.

Inderdaad. Een grote vereniging met dames, heren en een zitvolleybalteam.

Enschede, Twente, liep toen al voorop om het zitvolleybal volledig te integreren in het valide volleybal. Als ik me nog goed herinner stuitte dat vooral landelijk nog wel op de nodige weerstand.

De verenigingen speelden daar beter op in dan de NeVoBo. Dat klopt. Die waren stug en niet enthousiast. Op dit moment is dat duidelijk beter. Het paravolleybal heeft zijn plek gevonden en wordt op dezelfde manier benaderd als de andere delen.

 

Het leverde onder andere een mooie EK titel in de eigen Diekmanhal op.

Klopt in 1999. En het is ook al weer meer dan 10 jaar geleden (2009) dat Twente ’05 Nederlands kampioen werd. Nadien is het doodgebloed.

Hoe is het nu met het zitvolleybal of moet ik zeggen volleybal voor mensen met een beperking?

Zoals gezegd noemen ze het nu paravolley. Komt ook door de internationale term. Sitting bekte blijkbaar internationaal niet en para dekt meer de lading. En voor mensen met een beperking is het nu ook niet direct. Op dit moment zijn er veel nieuwe verenigingen van de NeVoBo (en er komen er steeds meer bij) die het zien als een aanbod voor mensen die niet meer staand kunnen volleyballen of gezellig nog wat willen doen. Paravolley een mooi alternatief. We hebben onlangs nog geprobeerd om met het Roessingh weer iets op te zetten, maar het lijkt of er steeds minder mensen gehandicapt raken of te zwaar gehandicapt zijn om paravolley te doen.

Terug naar de heren. Zij streden vooral in het begin op het hoogste niveau. Toch moest het een stapje terug doen. Waar staat het nu?

In 2005 is ook een stichting Topvolleybal Twente opgericht als onderdeel van Twente ’05. Maar het was moeilijk om goede sponsoren te vinden. Toen een belangrijke sponsor zich in 2013 vlak voor de competitie terug trok moesten wij ook een stapje terug doen. We hebben 6 jaar geleden de licentie overgedragen aan Webton Hengelo en die spelen nu Topdivisie. Wij spelen nu met de heren 3e divisie en leiden eigenlijk vooral op voor hen. We hebben een samenwerkingsovereenkomst om onze jongens te begeleiden naar een hoger niveau. Als het kan A-league maar dat is lange termijn.

Vaak raakten we spelers kwijt als men moest doorstromen, terwijl ze er nog niet aan toe waren. Nu verloopt dit beter. We streven er natuurlijk naar om samen met de andere verenigingen ook in Twente volleybal bij de mannen op het hoogste niveau te laten uitkomen. Als dat bij de vrouwen kan moet dat ook bij de mannen kunnen. Maar iedere vereniging heeft zijn eigen agenda. Jongensvolleybal begint populairder te worden. Een paar van onze jongens zijn nu opgenomen in pre-jeugd oranje en het Talent Team van de NeVoBo

En de dames?

Dat is een moeilijk verhaal. Tot vorig jaar speelden we nog 3e divisie, maar toen vertrokken er zoveel dames om diverse redenen dat we een stapje terug moesten doen. Nu zijn we weer op de weg terug en proberen met talentvolle jeugd en een goede trainer weer de weg omhoog te vinden.

Liefaard

In het seizoen 2014/2015 worden de heren 1 en 2 overgedragen aan het Hengelose Webton en er ontstaat een samenwerkingsverband, met als doel?

Zoals gezegd vooral om de goede jongens jeugd van ons de weg naar topvolleybal te laten vinden. Door de samenwerking met het Bonhoeffer College komen er telkens veel jongens bij onze vereniging met veel kwaliteit. Maar de doorstroming naar de top moet goed begeleid worden. Nu spelen ze bij ons en een aantal traint ook mee bij Webton. Ook bij die wedstrijden doen ze mee. Ruiken aan het niveau. Een aantal heeft daarom een dubbel lidmaatschap. De NeVoBo werkt ook hier aan mee.

Kan dan nu gezegd worden dat, met name bij de heren, Twente’05 de kweekvijver voor Webton is geworden?

Jazeker. Eigenlijk is Twente ’05 hierdoor ontstaan. Pikten de hoger spelende clubs onze jongens vroeger weg, nu leiden we ze heel bewust op voor het hogere niveau. Je praat over jongens van 15 tot 19 jaar. En wat duidelijk werd? De jongens vinden het vooral leuk om met leeftijdgenoten te spelen. Zelfde interesses en niet bij “oude” mannen.

Heeft dit al zijn vruchten afgeworpen?

Als je nu kijkt naar de spelersgroep van Webton bestond die veelal uit spelers die van Twente’05 kwamen. Morris Koetse en Wouter Liefaard vorig jaar spelend bij Twente’05 maken dit jaar nu ook deel uit van Webton. 4 andere spelers van Twente ’05 spelen volgend seizoen met een dubbel lidmaatschap.

Koetse

Twente heeft op dit moment maar liefst drie dames teams die op het hoogste niveau spelen. Gaat dat bij de heren met Webton ook lukken denk je?

We hopen natuurlijk wel. Maar dan zal er meer samengewerkt moeten worden met andere verenigingen en die hebben allemaal hun eigen agenda. De talentvolle jongens moet men doorsturen naar Webton of bij ons laten spelen als talentteam. Maar zoals gezegd, bij verenigingen ligt dat gevoelig. Komt bij dat ik uit ervaring weet dat herenvolleybal duurder is en daardoor moeilijker in stand te houden op het hoogste niveau en je moet dan spelers van buitenaf aantrekken. Maar laat het duidelijk zijn alleen samen lukt het.

Terug naar Twente’05. Hoe hangt de vlag er organisatorisch nu bij?

Eigenlijk heel erg goed. Natuurlijk missen we nog vrijwilligers, maar het kost vreselijk veel energie om alle plekken goed in te vullen. Volgend seizoen hebben we bijna 40 teams, (dus ook evenveel trainers en begeleiders/coaches) vooral jeugd. We hebben nu bijna 230 jeugdleden op een totaal van 330 spelende leden. De jongste is 6 de oudst spelende 72. Nu dan zie je de spanning wel he. De druk bij de senioren om als vrijwilliger taken in te vullen is dus erg groot.

We zijn nu volop aan het werk om een professionele kracht aan te stellen die vooral het technische gedeelte gaat begeleiden en de stimulering op scholen moet gaan doen. We hopen daar de vrijwilligers mee te ondersteunen en de kwaliteit van het kader te verhogen. Ik hoop dat de gemeente daaraan ook wil meewerken, omdat er subsidies voor zijn. Uiteraard doen we alles in goed overleg met de NeVoBo.

Gaan we in de toekomst nog iets horen van jullie?

Niet als vereniging op het hoogste niveau. Maar meer in de zin van kijken waar het eindigt en alles op eigen niveau. Als dat 2e of 3e divisie is dan is dat zo. En als bij onze opleiding spelers of speelsters zitten die echt een hoger niveau aan kunnen dan staan we ze graag af. We zijn trots op onze opleiding.

En misschien heel voorzichtig, toch ook weer Paravolley.

Natuurlijk. Eigenlijk wel een speerpunt. Ik zou het in ieder geval graag willen. Als er een kans komt grijpen we het graag aan. Bij het G-volleybal kunnen we trouwens ook wel verjonging gebruiken. En misschien ook wat aandacht besteden aan volleybal voor ouderen. Ach we willen eigenlijk zoveel he. Misschien wel teveel. Zeg maar maatschappelijk betrokken.

Even een uitstapje. Waar staat Nederland internationaal gezien met het paravolley. We waren net als bij het rolstoelbasketbal toonaangevend?

We halen het niveau al lang niet meer zoals vroeger. We hopen ons telkens te plaatsen voor deelname aan EK’s of WK’s dat zegt al genoeg toch? Je ziet de landen waar “problemen “ zijn in de gezondheidszorg of waar oorlogen zijn of zijn geweest veel meer “mogelijkheden” hebben. We zijn maar een klein landje.

Terug naar de bizarre tijd van nu. Volleybal is een teamsport, maar door Corona zijn de sporthallen nog steeds gesloten. Hoe lossen jullie dit op?

Kijk voor de aardigheid eens op facebook bij Twente’05. We hebben gelukkig ook beachvelden. De hele week wordt daar vanaf het begin van de avond tot het donker wordt volleybal gespeeld door de jeugd. Hier en daar ook nog overdag. Nu de senioren ook buiten mogen spelen wordt het wat lastiger om iedereen een kans te geven om te trainen. Gelukkig is het gelukt om nog 2 velden op het gras te maken naast ons beachterrein op Diekmancampus tussen de velden van Sportclub en PW. Voor de zondag kan men vrij inschrijven. Fantastisch opgelost zo toch?

Nog een ultieme wens?

Eigenlijk 2:

  1. We zijn een vereniging met veel dames. Het wordt tijd dat er een vrouw voorzitter wordt. In ieder geval meer vrouwen in het bestuur.
  2. De trainingen geven we op 12 verschillende accommodaties in Enschede. Laat ons in ieder geval één keer in de week op maandagen samen met alle teams in 1 hal trainen.
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer