Rob Hoekschop in gesprek met: Nick Hoekstra

Naam:                            Nick Hoekstra
Geboortedatum:            12-08-1981
Clubs:
FC Twente-                     1998-2001
VVV-Venlo-                    2001-2002
PEC Zwolle-                    2002-2002
Quick’20-                        2002-2003
Excelsior’31-                   2003-2009
HSC’21-                          2009-2011
SV  Wilhelminaschool-   2011-2018

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben 1,5 jaar geleden gestopt met voetballen in het eerste elftal van Wilhelminaschool. Tot mijn 38ste.  Omdat ik er geen plezier meer in had en het herstel na de wedstrijden iets te veel tijd kostte. Ik had de volgende dag 2 trapleuningen nodig om naar beneden van de trap te komen.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Begonnen als linksbuiten maar verder in mijn carrière; steeds verder naar achter komen te voetballen. Vroeger was ik een sierlijke linksbuiten met een goeie voorzet. Daarna een middenvelder met overzicht en een goeie pass. En geëindigd bij HSC’21 en Wilhelminaschool in de achterhoede.

Wat was jouw specialiteit?

Dat was toch wel mijn overzicht en pass. En ook vaak de simpele oplossing zoeken.

Hoe was de stap destijds van de profs naar de amateurs voor jou?

In het begin was het heel erg wennen. Van 7 à 8 keer trainen in de week naar 3 keer. Maar heb me snel aangepast en heb er eigenlijk daarna nooit moeite mee gehad. En ook nooit ergernis. En het was en is allemaal iets meer ontspannen. Heb me vrij snel ook de derde helft eigen gemaakt. Haha.

Wat is je mooiste herinnering?

De wedstrijd tegen FC Utrecht met FC Twente in 2000 waar we 12 minuten voor tijd nog met 0-2 achter stonden en toch nog met 4-2 wonnen. Zag het laatst nog voorbijkomen op Facebook. Wederom kippenvel!

Over welke eigenschappen dient een goede aanvaller, naar jouw mening, te beschikken?

Neusje voor de goal. En buitenspelers moeten een goeie voorzet hebben om de spits te bedienen.

Heb je het maximale eruit gehaald?

Nee, absoluut niet. Dat krijg ik ook nog vaak te horen van vrienden kennissen en familie.
Als ik iets meer mentaliteit had gehad was ik veel verder gekomen.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Pfff… een hele lastige. Ik heb nooit zo gekeken naar tegenstanders. Ik vind dat je altijd uit moet gaan van je eigen kracht.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Paul Krabbe was een hele goeie trainer. Wist je altijd te motiveren en je toch vanuit je eigen kracht te laten voetballen. Weleens hele verhitte discussies met hem gehad, maar na de tijd toch altijd weer een biertje met elkaar kunnen drinken. En Rutger Kats. Die heb ik 3 jaar mogen meemaken bij Wilhelminaschool. Hele goede jonge trainer met heel veel variatie in trainingen en hij was altijd eerlijk.

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Heb ik nog steeds. Eerst mijn linker scheenbeschermer omdoen.

Had jij een bijnaam?

Ja, die heb ik. Hoekie

Wat was het mooiste sportpark?

Het sportpark van Excelsior’31 is toch wel het mooiste in de amateurwereld. In de tijd dat ik hier speelde was het altijd vol met eigen supporters. Fantastische club.

Wat was je mooiste goal?

Ooit heb ik een keer een omhaal gemaakt in de wedstrijd tegen SVZW. Dat waren altijd mooie wedstrijden.

Wat was het verschil tussen voetbal op zaterdag en zondag voor jou?

Ik snap de jeugd wel dat op zaterdag voetballen leuker is omdat je dan nog op zaterdagavond de stad in kan. Maar als je ouder wordt en je een gezin hebt is het toch wel weer leuker en makkelijker om op zondag te voetballen. Ik denk dat over een paar jaar het hele zondagvoetbal weg is.

Jij stond bekend als een groot talent; heeft jou dat extra druk gegeven om te presteren?

Ja, toch wel. Ik had altijd het gevoel dat ik moest presteren wat me minder plezier heeft gegeven en toch ook niet heb kunnen genieten van wat ik allemaal heb bereikt.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Dat ze er toch wel van moeten genieten van iets wat je goed kan. En je koppie erbij houden. Ook vind ik dat sommigen veel te vroeg stoppen met het voetballen in het eerste elftal. Dat is en blijft het mooiste wat er is in het voetbal. Probeer zo lang mogelijk te voetballen in een eerste elftal.

Heb je nog ergens spijt van?

Nee, ik heb hele mooie dingen meegemaakt waarvan anderen allen maar dromen. Had wel meer uit mijn carrière kunnen halen, maar daar had ik eerder bij na moeten denken.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben nu werkzaam Bij JAN DUURZAAM en ben hier duurzaamheidsadviseur. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met verduurzamen van woningen/appartementencomplexen/bedrijfspanden. Wij zetten ons in om mensen te helpen met verduurzamen. Een jong dynamisch fantastisch bedrijf. Mijn wens en ambitie is om hier nog heel lang te blijven werken en het bedrijf nog verder uit bouwen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Erwin Looms. Weet niet of deze al is geweest. Maar toch 1 van de beste spitsen waar ik ooit mee heb gespeeld. Maakte niet uit hoe en waar de bal voor kwam, Erwin stond altijd op de goeie plek.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind dit een hele leuke pagina en hoop dat veel (oud) voetballers er aan mee willen werken. Het is leuk om ook van andere voetballers te lezen hoe ze alles hebben ervaren.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer