Rob Hoekschop in gesprek met: Michel Steggink

Naam: Michel Steggink,
Geboortedatum: 14-11-1973
Voetbalperiode senioren en bij welke clubs:

1993-1995 BWO (4e klasse)
1995-2006 HSC’21 (Hoofdklasse zondag)
2006-2010 HHC-Hardenberg (Hoofdklasse zaterdag)

Wanneer ben je gestopt en waarom?

Ik ben op mijn 36e jaar gestopt. Eigenlijk wilde ik een seizoen eerder stoppen maar HHC wou graag dat ik nog een seizoen doorging en de club hielp om te promoveren naar de Topklasse. Toen dit gelukt was, was dit ook direct een mooi einde van mijn voetbalcarrière. Na 15 jaar hoofdklasse te spelen wilde ik eerst meer tijd voor mijn gezin hebben om daarna mij te kunnen richten op mijn trainerscarrière.

Hoe zou jij jezelf als speler omschrijven?

Ik was een centrale verdediger die zowel verdedigende als opbouwende kwaliteiten had. Ik was met name kopsterk, sterk in de 1 tegen 1 duels en kon goed een verdedigende organisatie neerzetten met mijn coaching. Opbouwend had ik een aardige crosspass en goede inspeelpass.

Wat was jouw specialiteit?

Ik denk dat mijn specialiteit was, dat ik wist waar ik niet goed in was en ervoor zorgde dat ik in deze situaties zo min mogelijk kwam, door vooruit te denken en hierop te coachen. Op deze manier kwam ik juist veel in mijn kracht te spelen.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Heb je het maximale eruit gehaald als speler?

Persoonlijk denk ik het wel. Met de teams waarin ik gespeeld heb, heb ik successen behaald. Ook individueel heb ik prijzen gehaald (voetballer van het jaar TC Tubantia 2x, Intersport amateurvoetballer van het jaar 1e en 3e plek). Zal mij zelf wel altijd afvragen of ik het betaalde voetbal ook aan had gekund…In het verleden bleef het altijd bij interesse van BVO’s. 7 kampioenschappen op het hoogste amateurniveau, 2x algeheel zondag kampioen en 1x algeheel amateurkampioen in 15 jaar maakt wel, dat ik vind, dat ik het maximale er uit heb gehaald.

Over welke kwaliteiten dient een goede verdediger te beschikken?

In mijn ogen moet een goede verdediger; kopsterk zijn, sterk in de 1 tegen 1 duels, snel zodat hij in grote ruimtes kan verdedigen, een strakke pass hebben en over inzicht en goede coaching beschikken.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Heb niet perse 1 persoon die mijn lastigste tegenstander was. Ik hield niet van spitsen die snel en wendbaar waren (Jordy Kamphuis, Joachim Wissink en Marcel Roode Appingedam) en waarbij ik met veel ruimte in mijn rug hen moest verdedigen. Fysiek sterke spitsen (Erwin Looms, Sandy Schreur (De Treffers) en Rini de Meijer (Turkiyemspor) waren lastig te bespelen rondom je eigen 16. Deze spitsen wilde ik juist ver van onze goal hebben. Tegen Erwin Looms heb ik natuurlijk in veel trainingspartijtjes gestaan en zo de kneepjes van het verdedigen geleerd.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op het totaal aantal successen wat ik heb behaald. De enige prijs die ik niet heb behaald is de Supercup (kampioen beker tegen kampioen amateurs) verder heb ik alle andere prijzen in het amateurvoetbal behaald. De mooiste en hoogste prijs was natuurlijk het algeheel amateurkampioenschap met HSC’21 in 1999 tegen IJsselmeervogels.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn mooiste herinnering is dan ook het algeheel Nederlands amateurkampioenschap. De wedstrijd tegen IJsselmeervogels, het wedstrijdverloop, de spanning in het veld maar ook aan de kant, de warmte, de knollentuin, 7000 toeschouwers, de verlenging etc. etc. Een echte finale met een fantastisch resultaat voor ons.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben in het dagelijks leven fysiotherapeut op Het Roessingh, centrum voor revalidatie en daarnaast ben ik nu hoofdtrainer bij NEO in Borne, een zondag 2e klasse. Mijn ambities als trainer zijn niet anders dan mijn ambities als speler. Ik wil proberen het maximale eruit te halen; zowel uit mijzelf als uit de groep waar ik mee werk en mij zo ontwikkelen, dat ik op een zo’n hoog mogelijk niveau kan functioneren. Mijn wens is natuurlijk om bij de clubs waar ik als speler succes heb gehad (HSC’21 en HHC-Hardenberg), om daar ooit in de toekomst hoofdtrainer te worden.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Heb niet echt 1 herinnering aan een trainer. Wel blij dat ik in mijn voetbalcarrière met veel goede trainers heb mogen werken. Gerrit Geerdink Johannink, Paul Krabbe (foto), Jerry Cooke, Jaap Jacobs, Henri Bronsvoort, Peter Boeve, Michel Jansen, Jan van Raalte en Ted Verdonkschot. Van iedere trainer steek je wat op en neem je wat mee in je bagage.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Wat is het mooiste sportpark?

Dat zijn er meerdere: HSC’21 en HHC-Hardenberg zijn uiteraard mooie sportcomplexen. Maar andere mooie sportparken waar ik heb mogen voetballen zijn: Sportpark Berg en Bos (AGOVV), De Treffers, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en Spakenburg. Stuk voor stuk allemaal mooie complexen.

Wat was je mooiste goal?

Als ik terug denk aan de doelpunten die ik heb gemaakt, zijn het niet specifiek mooie doelpunten. De doelpunten die mij bij gebleven zijn, zijn doelpunten die om 1 of andere reden belangrijk waren of die een emotionele lading hadden. Mijn kopgoal, op dat moment de 2-1 voorsprong, in de kampioenswedstrijd met HHC tegen Staphorst is bijvoorbeeld een doelpunt wat mij is bij gebleven.

 

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Mijn belangrijkste advies is; “heb geduld”, gooi niet te snel de handdoek in de ring. Blijf juist de aspecten trainen waar je goed in bent en blijf deze verder ontwikkelen. Dit geeft vertrouwen. Zoals met alles; oefening baart kunst. Pak na iedere training wat ballen en doe wat extra’s. Vroeg of laat zal het beloond worden.

Heb je nog ergens spijt van?

Nee!!

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw periode en nu?

Denk dat met name de fysieke component veranderd is in de loop van de tijd. Door wetenschappelijke onderbouwing zijn wij nu in staat om spelers fysiek beter te maken. Door deze fysieke component ligt het tempo in de wedstrijden volgens mij hoger dan in mijn tijd. Daarentegen vind ik de tactische component, een wedstrijd lezen, zelf tactische oplossingen bedenken, misschien wel minder dan in mijn tijd.

Had je een bijnaam en/of een bepaald ritueel voor een wedstrijd?

Ik had geen echte bijnaam. Het ritueel dat ik voor een wedstrijd had was, dat ik altijd eerst mijn linker scheendekker en sok aan trok en dan pas rechts. Met mijn voetbalschoenen ook eerst links en dan rechts. Ik merk, dat ik dit nu nog steeds zo doe. Haha.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

De eerste naam die bij mij opkomt en volgens mij nog niet is geweest is Michael Dikken. Jarenlang mijn compagnon in de verdediging bij HSC’21. De speler met de beste trap in het amateurvoetbal. Een gouden linkervoet.
2 andere spelers die nog niet geweest zijn en in mijn ogen hier ook in horen zijn Vincent Voshaar en Gerard Kocks. Met deze 2 goede spelers heb ik bij HHC-Hardenberg mogen voetballen.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind de Rob Hoekschop een hele leuke column, die ik elke maandag weer met veel plezier lees. Leuk om alle verhalen van andere (bekende) amateurspelers te lezen. Hoop deze column nog lang te mogen lezen op maandag. Ga zo door Rick!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer