Birte Steggink: “Het lijkt mij super gaaf om Nederlands kampioen te worden”

“Ik hoop dat ik dit seizoen mijn steentje kan bij dragen. Ik heb er heel veel zin in en hoop op weer een goed seizoen”. Een uitspraak die staat, ja toch Birte Steggink?

Klopt. We hebben dit seizoen boven verwachting goede resultaten neergezet. Ondanks veel blessures en daarnaast ook nog een druk speelschema. Ik hoop dat we dit in een stijgende lijn door kunnen trekken. Hierbij hoop ik wat aan bij te kunnen dragen.

Het afgelopen seizoen kenmerkte zich bij jouw op twee manieren. Allereerst de blessure en dan ook nog corona. Hoe ben je daar mee omgegaan?

Basketbal staat bij mij heel centraal en is erg belangrijk voor mij. Mijn revalidatie kon voor mij niet snel genoeg gaan en moest regelmatig afgeremd worden door mijn fysio. Doordat mijn revalidatie voor mijn gevoel erg langzaam ging, veroorzaakte dat veel frustratie en verdriet bij mij. Om eerlijk te zijn vond ik het ook erg lastig om vanaf de zijlijn toe te moeten kijken. Daarentegen vond ik het mooi om te zien hoe goed wij het als team deden in de competitie en daar haalde ik ook motivatie uit.

Wij zijn een hecht team en mijn teamgenoten hebben mij ook zeker geholpen door de revalidatie heen. Ik wist toen ik begon met revalideren dat een achterste kruisband revalidatie veel tijd kost en er uiteindelijk nog een 20% kans bestaat dat je niet op je oude niveau kan terug keren. Ik werk hard om op mijn niveau terug te komen om niet bij die 20% te eindigen.

Door corona is onze competitie natuurlijk abrupt geëindigd. Dit was natuurlijk balen maar voor ons was de competitie niet meer zo heel lang. We zouden namelijk de final four niet halen waardoor voor ons de competitie eerder zou eindigen.

Wat voor blessure had je?

Drie jaar geleden heb ik met de laatste wedstrijd van het seizoen mijn achterste kruisband afgescheurd. Dit gebeurde met een actie naar de basket. Omdat ik toen nog maar 16 jaar was en veel trainde is er voor gekozen niet te opereren in de hoop dat de knie door gedoseerde revalidatie weer sterk zou worden. Na negen maanden volop gericht trainen van mijn knie heb ik daarna nog ongeveer een jaar pijnvrij gespeeld. Toen de klachten vorig seizoen terug kwamen heb ik het einde van het seizoen alsnog de moeilijke keuze gemaakt om mij te laten opereren.

Hoe gaat het nu?

Het gaat goed, ik zit in mijn laatste fase van de revalidatie. Dit houdt in dat ik ben begonnen met teamtrainingen, zonder contact. Ik ben natuurlijk heel enthousiast dat ik kan aansluiten. Ik vind het leuk om weer met de meiden op het basketbalveld te staan. Ik moet zeggen dat ik het ook wel spannend vind en ben heel erg benieuwd hoe ik ga reageren als we weer met contact mogen trainen.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je zoal doet.

Ik ben 19 jaar en ben in september 2019 begonnen met de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening op het Saxion Deventer. Naast dat ik zelf basketbal bij Jolly Jumpers, train en coach ik de u-14 samen met Lieke Sleiderink en verzorg ik samen met drie andere meiden de Jolly Jumpers Kidsclub op de zaterdagochtend. Verder vind ik het leuk om iets met mijn vriendinnen te doen, te knuffelen met onze hond en ben ik graag bij familie.

De naam Steggink, betekent bijna altijd Jolly Jumpers basketbal. Klopt dit ook bij Birte Steggink?

Ja over het algemeen wel. Toen ik de kans kreeg om mij op hoger niveau te ontwikkelen heb ik hiervoor gekozen en heb ik één seizoen bij Royal Eagles in Apeldoorn gespeeld. Toen Jolly Jumpers mij liet weten weer op het hoogste niveau terug te keren was de keuze om terug te komen snel gemaakt.

Wanneer gooide jij je eerste bal door het netje?

Ik ben begonnen nadat ik mijn zwemdiploma had gehaald. Hierna mocht ik een sport kiezen. Ik was toen zes jaar en ben toen begonnen bij de u-8.

Een stimulans nodig gehad om te gaan basketballen?

Niet echt, als klein kind ging ik al met mijn vader mee om te kijken naar de wedstrijden van mijn moeder. Mijn oudere broer en zus speelden beide ook basketbal en dus wou ik ook graag basketbal spelen. Mijn ouders hebben ons altijd zelf de keuze gegeven om een sport te kiezen, maar het was voor mij voor de hand liggend om basketbal te kiezen.

Nog aan andere sporten gedaan?

Nee altijd alleen basketbal gedaan. Moet ook zeggen dat dat maar goed ook is. Heb op de middelbare school wel ontdekt dat andere sporten mij ook niet echt lagen haha..

Als ik naar jouw statistieken kijk heb je eigenlijk maar in drie teams op niveau gespeeld, namelijk JJ U20, HPC Royal Eagles en JJ dames 1. Het seizoen bij HPC wat betekende dat voor je en wat voor team was dat?

Ik had de keuze om naar Royal Eagles te gaan al gemaakt voordat ik mijn achterste kruisband afscheurde. Bij Royal Eagles zou ik samen met andere basketballers een trainingsprogramma volgen wat in het teken stond om het beste uit jezelf te halen in basketbal. Dit hield in dat we vaak in de ochtend en avond trainden. De ochtendtraining was vaak gericht op kracht en de avond had je een teamtraining. Voor mij zag het eerste halfjaar er wat anders uit en was ik vooral bezig met gericht trainen voor mijn knie. Het tweede halfjaar heb ik aan kunnen sluiten bij zowel het U-20 team als het damesteam.

Wat is jouw favoriete plek in het team?

Ik speel het liefst op de 4 plek, wij noemen dat de powerforward. Dit betekent dat ik niet alleen onder het bord speel, maar ook rondom de bucket.

Ben jij een tactische of een technische speelster?

Ik heb natuurlijk veel tijd gestoken in basketbal en dus ook in mijn techniek. Voor mijn positie beschik ik over een prima techniek. Tactisch heb ik het spelletje wel door en voor mijn positie is dat ook belangrijk.

Scorend vermogen?

Normaal gesproken heb ik wel scorend vermogen. Ik ben alleen niet druk bezig met mijn eigen punten, ik ben in het veld bezig met winnen. Daarbij vind ik het net zo mooi als ik een mooie assist geef.

Jolly Jumpers is voor het komend seizoen druk bezig zich, met name in de breedte, te versterken. Keren de jaren van vroeger terug, toen bijna elke vereniging met angst en beven naar Tubbergen kwam, denk je?

Ik denk dat teams volgend seizoen niet meer naar ons komen met de vanzelfsprekendheid om de wedstrijd te winnen. Ze krijgen het bij ons niet cadeau en dat hebben we dit seizoen al kunnen laten zien.

Vanaf 1 juli mag er ook weer in de zaal gespeeld en geoefend gaan worden. Direct “volle” bak?

Dat denk ik niet. We trainen nu nog buiten, 1 juli zouden we inderdaad naar binnen mogen, alleen stoppen we met trainen over ongeveer twee weken. We krijgen een paar weken rust zodat we in augustus weer volle bak kunnen beginnen aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen, wat hopelijk in september kan beginnen.

Wat is Mart Kieftenbeld voor een trainer?

Mart is heel gedreven en ambitieus. Hij wil iedere speelster beter maken en daarbij zorgt hij ervoor dat wij als team veel vertrouwen hebben. Dit pakt bij ons team goed uit en werkt heel positief.

Door je blessure heb je nog niet onder hem kunnen spelen, maar denk je dat je direct speelminuten krijgt?

Ik ken Mart al sinds 2014, toen hij trainer was van Basketbal Academy Twente. Hier trainde ik onder hem in de ochtend. Daarnaast heb ik ook anderhalf seizoen onder hem gespeeld in de u-20 van Jolly Jumpers. Dit ging heel goed en hij gaf mij veel vertrouwen waardoor ik een goed seizoen draaide. Ik hoop dat ik nu ook het vertrouwen van hem krijg en speelminuten krijg. Dit ligt natuurlijk ook bij mezelf en ik zal moeten laten zien aan hem dat ik weer speelminuten verdien.

Heb je voor jezelf een doel gezet wat je wilt bereiken op basketbalgebied?

Het lijkt mij super gaaf om Nederlands kampioen te worden met ons dames team. Daarbij lijkt het mij heel gaaf om t.z.t ergens in Europa te spelen.

En het komend seizoen?

Ik hoop dat we de goede stijgende lijn door kunnen zetten. Ik denk dat we als team als doel hebben de final four te willen halen. Mijn persoonlijke doel is mijn oude niveau weer terug krijgen en gewoon lekker weer te kunnen basketballen.

Nog een ultieme wens in deze bizarre, rare tijd?

Ik hoop dat we snel weer terug kunnen naar ‘normaal’. Dat onze supporters kunnen blijven komen kijken en we snel weer kunnen basketballen met contact. Daarbij hoop ik natuurlijk dat iedereen deze rare tijd nog een beetje goed doorkomt en gezond blijft.

Foto’s archief: Herman Zandhuis/sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer