Gemeentelijke erepenning voor 100 jarig De Zweef

De gemeente Hellendoorn heeft op de dag van oprichting (maandag 15 juni) voetbalvereniging De Zweef onderscheiden met de gemeentelijke erepenning. “De Zweef is de eerste vereniging in onze gemeente die 100 jaar bestaat en dat willen we gedenken met deze erepenning”, zei burgemeester

Raven tijdens de presentatie van het boek 100 jaar De Zweef in het tot studio omgetoverde clubgebouw aan de Koersendijk. Wethouder Henk Nijhof was de persoon die namens de gemeente de erepenning overhandigde.

De Zweef bestaat 100 jaar, maar kon door de coronapandemie geen feest vieren. Het enige tastbare dat de vereniging de club kon aanbieden was het boekwerk 100 jaar De Zweef. Voorzitter Erik Heuver bood de burgemeester het eerste exemplaar aan. In een korte toespraak ging hij niet in op de inhoud het boek, maar op de toekomst van de club, waarvan hij hoopt dat die de beste van de gemeente gaat worden binnen het zaterdagvoetbal.

Burgemeester Anneke Raven vertelde diep onder de indruk te zijn van het lijvige boekwerk, waarin niet alleen de geschiedenis van de jubilerende club wordt beschreven, maar waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op de geschiedenis van Nijverdal en de andere clubs in het dorp. “Het is een boek dat zeker ook voor niet-Zwevers heel erg leuk is,” zei ze.

“Ik was samen met mijn man aan het lezen geslagen en ontdekten ineens dat het tijd werd te gaan koken”, vertelde de burgemeester. Vervolgens noemde ze een aantal passages waaruit bleek dat niet alleen de voetbal, maar ook het tijdsperspectief en de geschiedenis van Nijverdal en de gemeente Hellendoorn uitgebreid aan de orde kwam.

De presentatie van het boek 100 jaar De Zweef stond verder in het teken van een quiz die de club de wijde wereld in had gestuurd. Presentator Bas Kolkman en schrijver Jan-Pieter van Vree (foto) gingen aan de hand van de vragen in op teksten in het boek. Uiteraard was daarbij veel ruimte voor de meer komische aspecten uit het boek en de gegeven antwoorden.

 

Ook werd bekend gemaakt wie de winnaar was geworden van de prijsvraag hoe vaak de namen Middelkamp en Alferink voorkomen in het boek. Vroeger namelijk gold bij de Zweef de gevleugelde uitdrukking “het zijn de Middelkamps en Alferinks die hier de dienst uitmaken”. Saillant detail is dat deze prijsvraag werd gewonnen door Johan Alferink, die de prijs moet delen met zijn vrouw Gerrie.

De presentatie van het boek werd rechtstreeks uitgezonden via Facebook en Hoi tv waar een paar honderd mensen naar keken. Na afloop van deze officiële bijeenkomst begon de afleveringen verkoop van het boek. Van de 350 gedrukte exemplaren zijn er inmiddels meer dan 320 over de toonbank gegaan. “Bij de voering van ons eeuwfeest volgend jaar kunnen we misschien wel een tweede druk presenteren”, hoopte presentator Bas Kolkman.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer