Rob Hoekschop in gesprek met: Michael Dikken

Spelersprofiel:
Naam: Michael Dikken
Geboortedatum: 07-04-1968
Tot 1984 Wilhelminaschool
1984/86 VFL Osnabruck A-jeugd
1986/88 FC Twente A-jeugd en 2e
1988/90 FC Twente
1990/91 FC Twente en MVV
1991/94 SC Heracles ’74
1994/95 N.E.C.

1995/04 HSC’21

Wanneer ben je gestopt en waarom?

De wedstrijd om het algeheel kampioenschap tegen Quick Boys was mijn laatste wedstrijd! In alle opzichten een memorabele wedstrijd: veel toeschouwers, meerdere onderbrekingen door onweer, openingsgoal vanuit vrije bal….
In een vroeg stadium aangegeven dat ik zou stoppen na dat seizoen! Ik was nog voldoende fit om nog een seizoen door te gaan, maar dit was een mooi moment om afscheid te nemen, HSC was trouwens ook aan verjonging en een nieuwe lichting toe!
Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?
Ik was een speler die het liefst de bal had om het spel te verdelen, vanuit het centrum lekker doorschuiven naar het middenveld en daarbij dan af en toe een doelpuntje meepikken! Verdedigend liet ik dan wel eens een aantal steken vallen, maar daar hadden we andere spelers voor om dit op te lossen (nog steeds dankbaar daarvoor).

Het mooie was dat iedereen toendertijd bij HSC zijn eigen kwaliteiten kende en onderling werd het geaccepteerd, zodoende waren wij een ploeg die moeilijk te verslaan was!  En met Michel Steggink samen in het centrum liep het ook wel aardig, dacht ik zo!

Wat was jouw specialiteit?

Mijn spelinzicht, goed positie kunnen kiezen, de passing, het scoren uit vrije ballen rondom de 16 en afstandsschoten
Heb je het maximale eruit gehaald als speler?

Ik had er veel meer uit kunnen halen, maar liet mij bij FC Twente als jonge speler teveel “gek maken” waardoor ik niet datgene heb kunnen laten zien wat ik in mijn mars had! Op het mentale vlak was ik er toen, helaas nog niet helemaal klaar voor!

Over welke kwaliteiten dient een goede middenvelder te beschikken?

Elke speler dient als eerste over de juiste mentaliteit te beschikken om het maximale te behalen, talent alleen is niet voldoende! Daarnaast vraagt iedere positie om specifieke kwaliteiten! Op het middenveld is het de vraag of je verdedigend of aanvallend ingesteld bent.
Verdedigend moet je goed positie kiezen en je medespelers kunnen neerzetten om z.s.m. weer in balbezit te komen.
Aanvallend moet je zodanig in balbezit kunnen komen waardoor je het spel snel kan verplaatsen en de aanvallers in stelling kunt brengen of jezelf in scoringspositie brengen, door combinaties en goede loopacties.
Wie was jouw lastigste tegenstander?
In het betaald voetbal als linksback (wat ik niet graag speelde) had ik vaak moeite met snelle buitenspelers, daarentegen heb ik ook 1 van mijn betere wedstrijden met Heracles tegen VVV gespeeld met als tegenstander de rappe Tijjani Babangida.
Bij HSC had ik meestal geen directe tegenstander! Ik had wel eens last van spelers, die van de trainer alleen maar voor je voeten moesten gaan lopen, dat kon best irritant zijn! Daarnaast hadden wij op de training genoeg kwaliteit lopen en werd je voldoende uitgedaagd!
Waar ben je het meest trots op?

Dat ik op allerlei niveaus heb mogen spelen, van Europacup tot aan 45+ toe en tegen en met goede spelers heb mogen voetballen!

Wat is je mooiste herinnering?

Niet iets specifieks! Er zijn zoveel leuke herinneringen: voor het eerst meetrainen bij FC Twente, spelen en scoren in het Diekman, Europacup spelen/beleven tegen Leverkusen, alle kampioenschappen met HSC, anderhalf seizoen ongeslagen met HSC, kampioenschap (gehele periode) als trainer bij OVC’21.
Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Ik ben nu alweer bijna 10 jaar zelfstandig ondernemer met Het Mooie Buiten Leven. Ik lever en plaats robuuste houten veranda’s, overkappingen, schuren, vlonders e.d.! Deze maken wij exact op maat naar de wens van de klant!
Hopelijk kan ik dit nog vele jaren met veel plezier, gezond en fit blijven doen!
Daarnaast heb ik nog steeds ambities om aan de slag te gaan bij een BVO of top amateurvereniging als assistent/individuele trainer! (niet meer als hoofdtrainer). Het persoonlijk – of in kleine groepen trainen/begeleiden van spelers is mij wel op het lijf geschreven!
Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?
Wij hebben bij HSC een aantal goede en leuke trainers gehad! Heb alleen met Jaap Jacobs niet zo´n leuk seizoen beleefd!  Als ik toch iets over trainers in het algemeen mag en wil zeggen, dan was het leuk om te zien en te horen dat de trainers van de tegenstander heel veel respect hadden voor onze speelwijze bij HSC!
Er zaten nogal wat bekende trainers in de hoofdklasse toentertijd, met leuke teams, die maar geen antwoord hadden of een oplossing konden vinden om onze speelwijze te ontregelen, o.a. : Ron Jans bij Achilles´94, Peter Bosz bij AGOVV, Clemens Westerhof bij Babberich, Jan Peters bij De Treffers, Kees van Kooten bij UD
Wat is het mooiste sportpark?

Dat zijn er meerdere: Quick Boys, AGOVV, VVOG.

Wat was je mooiste goal?

Het is voor mij meer het moment waarop ik scoorde. Het (enige) doelpunt voor FC Twente in Het Diekman tegen FC Den Bosch vanaf grote afstand, ik zie doelman Van Grinsven nog steeds verbaasd reageren! Kampioenswedstrijd met HSC bij Quick’20; vrije bal in de bovenhoek. Laatste wedstrijd om Algeheel kampioenschap tegen Quick Boys: openingsdoelpunt, vrije bal in de bovenhoek.
Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Blijf lekker jezelf, laat je niet gek maken, pak positieve/kritische aanwijzingen goed op en houd vooral plezier in het voetbal!

Heb je nog ergens spijt van?

Spijt niet, misschien had ik een aantal zaken als speler en trainer anders moeten doen/aanpakken of kunnen oplossen!

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Bij HSC hadden we met Frank Elsweier een middenvelder met een goed linkerbeen! Bij hem kon je altijd wel een balletje kwijt en dan werd er meestal ook wat goeds mee gedaan! Goede voetballer en een leuke gozer! Ben wel benieuwd hoe het nu met hem gaat?!

Wil je nog iets kwijt?

Dat deze column nog maar vele leuke verhalen laat vertellen van oud voetballers; leuk om te lezen!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer