Overzicht en voorbeschouwing zaterdag amateurvoetbal

De regio Twente e.o. kent 60 zaterdagvoetbalclubs, verdeeld over twaalf verschillende klassen, uitkomend in de KNVB. Drie clubs spelen op landelijk niveau, Excelsior’31 uit Rijssen in de Derde divisie A, DETO Twenterand uit Vriezenveen in de Hoofdklasse B en in de Landelijke Tweede divisie speelt HHC Hardenberg, nét geen Twentse club, maar mooi om ‘mee te nemen’. De overige 57 clubs vallen onder het district Oost of Noord.

Wekelijks zal er een kleine voorbeschouwing op de zaterdagwedstrijden komen, waarna in het weekend alle uitslagen en standen van de elf competities worden opgemaakt en gepubliceerd. Daarnaast verschijnt er wekelijks een ‘overall’-stand van de 48 échte Twentse voetbalclubs. Voor de zaterdagamateurvoetbal-liefhebbers worden naast deze 48 Twentse clubs, ook de zaterdagclubs die nèt rondom Twente zijn gevestigd, zoals Gramsbergen, OZC uit Ommen, OVC’21 uit Ommen, SC Lutten, SCD’83 uit Dedemsvaart, Bergentheim, Bruchterveld’68, Hardenberg’85, Mariënberg, Kloosterhaar, SVV’56 uit Sibculo en SC Lemele, onder de loep genomen! De Districtscompetities van de Eerste t/m de Vierde klassen gaan van start op zaterdag 19 september 2020, terwijl de Landelijke competities van de Tweede en Derde divisie en de Hoofdklasse al twee weken eerder van start gaan, namelijk op zaterdag 5 september 2020.

Tweede Divisie

HHC uit Hardenberg eindigde vorig seizoen tien wedstrijden voor het einde op een zeer knappe 2e plaats achter Katwijk, met 46 punten uit 24 wedstrijden. Hierdoor is HHC opnieuw één van de titelfavorieten in de Tweede divisie, samen met AFC Amsterdam, IJsselmeervogels en enkele clubs uit de Bollenstreek.

Derde divisie A

Excelsior’31 uit Rijssen eindigde op de 9e plaats in de Derde divisie, 11 speelronden voor het einde en zal hiervoor waarschijnlijk onmiddellijk tekenen, in het nieuwe seizoen. Favorieten voor de titel zijn opnieuw Sparta Nijkerk, ODIN’59 uit Heemskerk en DVS’33 uit Ermelo.

Hoofdklasse B

DETO Twenterand uit Vriezenveen noteerde een 14e plek in de Hoofdklasse B, een plaats die nacompetitie voor handhaving zou betekenen. De Vriezenveners zullen in het nieuwe seizoen ongetwijfeld, dik tevreden zijn met rechtstreekse handhaving. Staphorst en ACV Assen zijn op aanvraag gepromoveerd naar de Derde divisie, waardoor SC Genemuiden, Eemdijk uit Bunschoten en het Amsterdamse Swift tot de titelkandidaten mogen worden gerekend.

Eerste klasse D

DOS’37 uit Vriezenveen eindigde voor het vierde seizoen op rij op de 8e plaats in de Eerste klasse D, echter met nog 9 wedstrijden ongespeeld. Gezien de mutaties in de Vriezenveense selectie, mag men verwachten dat het team van de nieuwe trainer Jeroen Niks, in het aanstaande seizoen iets zal stijgen op de ranglijst. SVZW uit Wierden legde beslag op de 2e plek in de eerste klasse D, achter DFS Opheusden (de ploeg die een vrijwillige degradatie heeft ondergaan naar de vierde klasse). SVZW zou hierop aanspraak kunnen maken voor promotie naar de Hoofdklasse, echter kwam de club van trainer Philip Agteres hier voor een puntje tekort t.o.v. andere koplopers uit de overige eerste klassen. Ook had de Wierdense club pech met het behalen van landelijke KNVB-beker in het nieuwe seizoen. SVZW kwam slechts enkele bekerpunten tekort, om bij de beste vier van het district Oost te geraken. De verwachting is dat SVZW in het nieuwe seizoen als één van de grootste titelkandidaten in de Eerste klasse D zal behoren, naast Bennekom en DTS Ede, met Go Ahead Kampen, DZC’68 uit Doetinchem en CSV Apeldoorn als gevaarlijke outsiders.

Tweede klasse H

In de Tweede klasse H zijn er slechts twee mutaties doorgevoerd. OWIOS uit Oldebroek en VSCO’61 uit Oosterwolde zijn terug naar de Veluwe (Tweede klasse G) en hiervoor in de plaats zijn gekomen Be Quick uit Zutphen en De Esch uit Oldenzaal. Be Quick Z. stond in de Tweede klasse G troosteloos onderaan op de laatste plaats met maar liefst 17 punten achterstand op de veilige 11e plaats. De Esch is op aanvraag gepromoveerd vanuit de Derde klasse D, waar men op de 1e plaats was geëindigd, met 1 puntje voorsprong op Hellendoorn. Hulzense Boys, Vroomshoopse Boys, Sparta Enschede, Enter Vooruit. De favoriet in deze klasse is uiteraard het Oldenzaalse Quick’20. De voormalige zondaghoofdklaser en wederom WVF uit Zwolle zullen waarschijnlijk meedoen om de prijzen in deze Tweede klasse H.

Tweede klasse I – district Noord

Gramsbergen is voor het vijfde jaar op rij ingedeeld in de Noordelijke tweede klasse I, waarin men vorig seizoen verrassend hoog is geëindigd, op de 3e plaats met nog 9 wedstrijden voor de boeg. De Gramsbergenaren waren dus volop in de race voor een (evt. vervangende) periodekampioenschap. LTC uit Assen en Gorecht uit Haren zijn ook in het nieuwe seizoen weer dé titelkandidaten.

Derde klasse D

In de Derde klasse D, waarin men twee nieuwe namen tegenkomt, Hardenberg’85 (vanuit de Derde klasse D uit het district Noord) en De Zweef uit Nijverdal welke promotie had aangevraagd vanuit de Vierde klasse E, zijn met het verdwijnen van De Esch uit Oldenzaal (naar de Tweede klasse H) en OZC uit Ommen (naar de Derde klasse D in het district Noord), naar verwachting Hellendoorn en Bergentheim de titelfavorieten. DES uit Nijverdal en Bruchterveld, die beiden gezien de plaats op de ranglijst van het afgelopen seizoen (resp. 14e en 13e en een straatlengte achterstand op de veilige 11e plaats) richting de Vierde klasse leken te verdwijnen, gaan gewoon weer voor handhaving in de Derde klasse D.

Derde klasse D – district Noord

In district Noord zullen drie clubs uit de buurt van Twente uitkomen in de Derde klasse D. SC Lutten en SCD’83 uit Dedemsvaart eindigden het afgelopen seizoen tien wedstrijden voor het einde, op een 7e en 8e plaats. De derde club is het Ommer OZC, die vanuit district Oost in deze noordelijke competitie is ingedeeld. Favoriet voor de titel is het zaterdagteam van Hoogeveen en Nieuwleusen, met FC Klazienaveen als outsider.

Vierde klassen district Oost

In het district Oost heeft er een complete aardverschuiving plaatsgevonden, wat de competitie-indeling betreft. Doordat er vele clubs vanuit het zondagvoetbal zijn overgestapt richting de zaterdag, is er zelfs een extra vierde klasse toegevoegd, waardoor district Oost nu maar liefst zeven vierde klassen telt. Alle klassen tellen nu vele nieuwe gezichten en de 26 Twentse vierdeklassers zijn verdeeld over de Vierde klassen E, F en G.

Vierde klasse E

GFC uit Goor en Blauw Wit’66 uit Holten gaan nu samen met SC Rijssen en SV Rijssen veelal richting Deventer. De Holtenaren mogen gezien de resultaten in het afgelopen seizoen, in staat worden geacht mee te doen om de prijzen.

Vierde klasse F

In de Vierde klasse F bivakkeren van de 13 clubs er tien uit Twente en drie uit de nabije omgeving. Tot één van de topfavorieten mag, naast ATC’65 uit Hengelo, ook Daarlerveen worden gerekend, die het afgelopen seizoen 2 punten tekort kwam voor een aangevraagde promotie. Outsiders zouden waarschijnlijk Juventa’12 uit Wierden (overgekomen vanuit het zondagvoetbal) en OVC’21 uit Ommen (overgekomen vanuit district Noord) wel eens kunnen zijn.

Vierde klasse G

Maar liefst acht clubs uit Enschede vormen de basis voor de Vierde klasse G, waar in totaal 12 clubs zijn ingedeeld. Torenhoog favoriet is echter geen Enschedese club, maar het Glanerbrugse Sportlust, met kort daar achter Eilermark uit Enschede en verder FC Berghuizen uit Oldenzaal en Juliana’32 uit Hengelo.

Met dank aan: Martin Vos

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer