Nick Buitenhuis: “…als ik nog een stap wilde maken, ik het wel nú moest doen”

Een gevoelig verlies voor v.v. Bergentheim, kopte onlangs de Stentor. Want zij zagen hun topscorer Nick Buitenhuis vertrekken naar tweede klasser Den Ham. Een mooier affiche zou je je niet kunnen wensen, Nick?

Absoluut een mooi affiche. De optie om naar Den Ham te gaan kwam voor mij ook wel op een fijn moment. Toch verwacht ik dat het ´verlies´ gemakkelijk ingevuld kan worden bij Bergentheim.

Maar het begin en vervolg bij Den Ham was een stuk minder. Vertel.

Nou, eigenlijk was het begin geweldig. Ondanks dat we begonnen met trainen in de coronaperiode hebben we goed kunnen trainen en heb ik de jongens al aardig leren kennen. Voelde me al snel op mijn gemak. Het was inderdaad de eerste ´normale´ partijvorm waarin ik een tackle ontweek door te springen en bij het landen vol door mijn linkerknie ging.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Wat is het voor een blessure?

Het gaat om een scheur in mijn voorste kruisband.

Al bekend hoe lang je uit de running bent?

Hoogstwaarschijnlijk gaat het revalideren na de operatie 9 tot 12 maanden duren. Dit seizoen kom ik dus waarschijnlijk niet meer in actie. En dat terwijl ik in het seizoen 2018/2019 ook al een lange periode uit de running ben geweest in verband met een schouderoperatie.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

Eind augustus staat de operatie gepland. Aansluitend zal ik hier in Hardenberg de eerste periode bij de fysio gaan afleggen. Wanneer we richting het einde van het jaar gaan en het hopelijk al een stuk beter gaat, ga ik samen met de medische staf van v.v. Den Ham het veld weer op, om vervolgens echt vooruitgang te boeken.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je zoal doet.

Ik ben Nick Buitenhuis, 24 jaar en sinds 2,5 jaar heb ik mijn ‘hometown’ Bergentheim verlaten om met mijn vriendin in Hardenberg te gaan wonen. Ik werk bij Rekla 2000 in Hardenberg. Een bedrijf gespecialiseerd in relatiegeschenken. Daarnaast heb ik nog een eigen bedrijf waarin ik bruiloft videograaf ben, of als grafisch ontwerper met name startende ondernemers help met een logo of huisstijl.

Terug naar Bergentheim. Wanneer begon het bij de derde klasser?

In het seizoen 2013/2014 keerde ik terug bij Bergentheim nadat ik een jaar in de A1/JO19 gespeeld had van HHC Hardenberg. Ik moet zeggen dat de jeugdopleiding bij HHC toen echt nog wel op een lager level was als nu. Dit was voor mij destijds reden genoeg om lekker terug te keren naar Bergentheim om vervolgens aan te sluiten bij het eerste elftal.

Altijd bij Bergentheim gespeeld?

Vanaf mijn ‘achtste’ liep ik eigenlijk al trainingsdagen af bij FC Emmen. Op den duur was ik die trainingsdagen wel zat en ben ik er mee gestopt. Uiteindelijk toen ik eerstejaars D-jeugd werd heeft FC Emmen mij opnieuw benaderd om daar in de D1 te gaan spelen. Dat heb ik toen gedaan, al bleef het bij 1 seizoen. Ik was er wederom helemaal klaar mee. Mede door het gedrag van teamgenoten. Ik wilde weer lekker met vrienden voetballen.

Na vervolgens een aantal seizoenen weer bij Bergentheim te hebben gespeeld heb ik nog 1 seizoen voor PEC Zwolle mogen spelen. Ik was toen eerstejaars B-jeugd en door goeie concurrentie had ik geen basisplek. Ik zat toen in mijn examenjaar van het VMBO en tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad dat ik de tweede seizoenshelft de focus voornamelijk op school heb gelegd. Achteraf heeft ook maar 1 jongen het profvoetbal gehaald, Kingsley Ehizibue. Hele vriendelijke en grappige gozer!

Je staat bekend als een doelpuntenmachine. Hoeveel doelpunten heb je in heerste gemaakt?

In 123 competitiewedstrijden scoorde ik 97 doelpunten. Ik speelde veelal op de linker- en rechtervleugel, maar toen ik onder Arjen Plessen in de spits terecht kwam begon het echt te lopen.

In welk seizoen scoorde je het meest?

Ik het seizoen 2016-2017 scoorde ik 33 doelpunten in 24 competitiewedstrijden. Er zaten zeker wat ‘zwakke broeders’ dat jaar in de 3e klasse, maar dat seizoen heb ik tegen álle 13 opponenten gescoord. Ik hield het uiteraard bij, haha!

Wat is jouw specialiteit (hoofd, voeten, wendbaarheid)?

Mijn kwaliteit als aanvaller zitten hem in het spelen zonder bal. Koste wat het kost op het juiste moment in de 16 zijn zodat je medespeler je de bal áltijd kan geven. Ik ben niet lang, sterk of bijzonder snel, en in de 3e klasse speelde ik veelal tegen lompe buffels dus ik heb deze stijl hierdoor ontwikkeld denk ik. Daarnaast probeer ik altijd vooruit te spelen.

Bergentheim haalde geregeld de nacompetitie voor promotie, maar telkens was het net niet. Oorzaak/reden?

“Geregeld” is nog zacht uitgedrukt. Ik heb de afgelopen 7 seizoenen in het eerste gespeeld bij Bergentheim en 6 seizoenen de nacompetitie gespeeld, zonder succes. Het laatste ‘coronaseizoen’ hadden we waarschijnlijk wel weer de nacompetitie gespeeld. Geen TOTO-gokker die nog op Bergentheim durft in te zetten denk ik, haha! Van de 6 keer nacompetitie was het in mijn ogen regelmatig gewoon pech. We hebben best wel succesvolle campagnes gehad, maar dan viel het op het einde toch in het water. Sommige jaren vroeg ik me ook wel af of iedereen wel wilde promoveren.

Wat is Bergentheim voor een vereniging?

Ik vind Bergentheim een mooie vereniging en heeft net als Den Ham een trouwe achterban die zowel thuis- als uitwedstrijden komen bezoeken. Ook mag Bergentheim trots zijn op het mooie sportpark. Maar daar weten de ‘Hammenaren’ die jaarlijks aan het Hemelvaartstoernooi aan meedoen alles van.

En dan toch nu de overstap naar Den Ham. Bewust?

Het is een weloverwogen keuze geweest. Ik heb een goed gesprek gehad met trainer Jurgen Kok en daarna ook nog met de trainer van Bergentheim, Bert Snippe. Hieruit heb ik de balans opgemaakt en kwam bij mij wel het besef dat als ik nog een stap wilde maken, ik het wel nú moest doen.

Bij Den Ham kan men wel een goaltjesdief gebruiken.

Van wat ik heb gezien ben ik zeker niet de enige goaltjesdief binnen de selectie. Die doelpunten gaan er zeker komen!

Wat waren je verwachtingen?

Zoveel mogelijk wedstrijden spelen en kunnen laten zien waarvoor ik gehaald was. De verwachting was in ieder geval niet dat ik zwaar geblesseerd zou raken.

En dan nu deze blessure. Hoe reageerde met name trainer Jurgen Kok?

In eerste instantie hoop je beide dat het meevalt, maar al vrij snel werd duidelijk dat het foute boel was. Jurgen vindt het uiteraard verschrikkelijk voor me en ik weet dat hij er alles aan doet om zijn spelers zo goed mogelijk te laten behandelen.

En je omgeving en de overige spelers?

Uiteraard geschrokken en betreurt. Het is natuurlijke een bizarre situatie dat je dit overkomt terwijl je nog geen wedstrijd in ‘wit-blauw’ hebt gespeeld. Ondanks dat ben ik dankbaar voor hoe familie en vrienden me hebben gesteund. Maar ook hoe mijn teamgenoten me hebben opgevangen toen ik net begon, en nu na de blessure is iets waar ik erg dankbaar voor ben.

Daarnaast leven we ook nog in corona tijd. Hoe ben je daarmee omgegaan?

Voordat ik naar Den Ham ging had ik er niet zoveel moeite mee. Ik was er op voetbalgebied even helemaal klaar mee. We zaten bij Bergentheim niet echt in een lekkere flow op het einde. Toen we eenmaal bij Den Ham begonnen met trainen hoopte ik dat we zo snel mogelijk weer ‘normaal’ konden trainen en spelen. Gelukkig kunnen de jongens nu ‘vrijuit’ spelen en ik hoop dat het begrip ’tweede golf’ slechts een loze term blijft.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Nog aan andere sporten gedaan?

Ik heb 2 jaar zaalvoetbal gespeeld naast het veldvoetbal. In Bergentheim leeft het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi heel erg. Ik ga deze winter zeker even een kijkje nemen bij het toernooi. Voor de mensen die het niet kennen; bekijk eens wat filmpjes op YouTube en probeer eens een halve finale of finaledag te bezoeken.

Nog een ultieme wens?

Goaltjesdief of geen goaltjesdief. Ik hoop dat ik over precies een jaar helemaal fit ben en dat het traject er naartoe geen onverwachtse dingen brengt. Daarnaast wil ik de staf bedanken voor de moeite die ze voor me hebben gedaan betreft de operatie en wil ik ze alvast bedanken voor de hulp die ze me aanbieden het komende jaar.

Foto’s: Met dank aan Nick Buitenhuis

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer