Ruiters uit elf landen naar Dutch Youngster Festival in Wierden

Naar schatting 220 combinaties uit elf landen nemen komende week deel aan de 25ste editie van het traditionele CSIO Dutch Youngster Festival (DYF) in Wierden. Het wordt een jubileumjaargang zonder franje als gevolg van het rondwarende coronavirus. Maximaal 250 toeschouwers tegelijk mogen de wedstrijden ter plekke bekijken en de festiviteiten rond 25 jaar DYF zijn een jaar uitgesteld.

“We hadden zelfs al een speciale commissie voor het jubileum opgericht, waarvan oud-burgemeester Henk Robben de kartrekker is. Maar we zijn allang blij dat we als eerste evenement in deze regio een wedstrijd van dit kaliber mogen houden.” Aan het woord is voorzitter Ruben Hofman van de organisatie, die een week later ook Outdoor Wierden weer stevig op de kaart hoopt te zetten.

Flinke opknapbeurt
Aan het enthousiasme van de vrijwilligers van De Eschruiters, de entourage en ambiance zal het allemaal niet liggen. De toch al fraai in het groen gelegen accommodatie van De Vossenbos onderging een flinke opknapbeurt en de vernieuwde all weatherbodems liggen er perfect bij, in afwachting van de toppers bij de springjeugd uit binnen- en buitenland. Hofman: “We hebben veel aandacht besteed aan de bodem. Zowel het hoofd- als het inspringterrein is opnieuw geprofileerd. Ook hebben we diverse nieuwe hindernissen aangeschaft.”

Het heersende coronavirus en het te verwachten warme weer zorgen voor een flinke portie extra druk bij De Eschruiters. Ruben Hofman: “We houden ons aan alle protocollen. Sporters zijn ongelimiteerd welkom, maar we mogen niet meer dan 250 mensen per dag aan bezoekers binnen laten. Als dat maximum aantal is bereikt, mag er pas weer iemand naar binnen als een ander vertrekt. Daarom is onze accommodatie volledig afgesloten. Bij de hoofdingang moet iedereen een formulier invullen. De VIP en de restauranttent zijn aan drie zijden open en de publiekscatering verspreiden we over meerdere locaties op het terrein. Ook een aantal standhouders hebben we uit elkaar geplaatst. En er zijn extra hygiënevoorzieningen bij onder meer de douches en de toiletten.”

Bosrijk en veel schaduw
Over de hoge temperaturen maakt de preses zich geen grote zorgen. “Gelukkig zitten we in een bosrijke omgeving met veel schaduwplekken. Er is altijd wel een redelijk koel plekje te vinden. In de stallen komen extra ventilatoren en we hebben een nieuwe ruime overkapping aan ons hoofdgebouw, die de warmte aardig tegenhoudt.”

De voorzitter vervolgt: “Je wilt ook niet weten hoeveel we in het gemeentehuis en achter de pc hebben gezeten om de verschillende scenario’s te omschrijven. Dat was echt veel rompslomp, maar gelukkig heeft de gemeente enorm goed meegedacht over een passende oplossing om ons dit evenement te vergunnen.”

Die waardering gaat ook naar de sponsors, ruiters en de vrijwilligers. “We zijn ontzettend dankbaar voor de steun die we krijgen van sponsors, ook van ver buiten onze gemeente. Ook de meeste van hen hebben het immers moeilijk in deze tijd. Plaatselijke en regionale topruiters hebben goed meegedacht in het voortraject en zonder vrijwilligers zouden we natuurlijk evenmin ergens zijn.”

Vier landenwedstrijden en Grote Prijzen
Het Dutch Youngster Festival begint donderdag 13 augustus en duurt tot en met zondag 16 augustus. Er wordt gereden in vier categorieën (pony’s, children, junioren en young riders), die allemaal een eigen landenwedstrijd en Grote Prijs tellen. Voor medeoprichter Marinus Vos betekent het Dutch Youngster Festival van dit jaar zijn laatste als parcoursbouwer. Hij werkt daarom nu al samen met coming man Quintin Maertens.

Alle rubrieken zijn wel te volgen via de livestream van Clip My Horse op www.cmh.tv. Zie ook de website www.dutchyoungsterfestival.com

Foto: © Hippisch Twente
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer