Children gedeeld tweede in Wierden

Het Dutch Youngster Festival (DYF), dat dit jaar vanwege de coronacrisis een sobere 25ste editie beleefde, werd zondag afgesloten met prima prestaties van de Nederlandse children in de landenwedstrijd om de Lodewijk Assurantiën Prijs.

Het leverde geen zege op, maar de met de Belgen gedeelde tweede positie zorgde voor volop tevredenheid. Ook bij chef d’équipe Edwin Hoogenraat, die goedkeurend toezag hoe zijn team de schade in beide manches tot slechts vier strafpunten beperkt hield. Die moesten worden genoteerd omdat nationaal kampioene Alicia Bocken met haar twaalfjarige vosmerrie Dagma (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en Jersey Kuipers met de negen jaar oude bruine merrie Alice du Wonderland JKH Z (v. Aristo) in de eerste manche beiden tegen een springfout aanliepen. Eerste starter Thijmen Vos (foto boven) hield in zijn eigen woonplaats met zijn veertienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) beide omlopen de lei schoon en dat lukte ook Yfke Priem (foto onder)met haar twaalfjarige schimmelmerrie Esprit de Pomme (v. Berlin).

Voor Thijmen Vos betekende het een fraaie afsluiting van een uitstekend geslaagde vierdaagse in eigen omgeving. “Het was goed”, klinkt het ingetogen, “met beide paarden liep het prima deze dagen en dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” Een voorkeur voor Theo 149, waarmee hij de Grote Prijs reed, of Calgary 56 heeft hij niet echt. “Het zijn allebei paarden met veel vermogen, verder zijn ze heel verschillend.”

Omdat Alicia Bocken in de tweede rit geen averij opliep, was Oranje al na drie optredens in de tweede manche zeker van tenminste de gedeelde tweede plek en hoefde Jersey Kuijpers niet voor een tweede keer in actie te komen. De Engelsen hielden de spanning nog wel tot het eind vast, maar ook dit keer leverden drie van hun vier starters een gave nul ronde af.

Edwin Hoogenraat kon er goed mee leven. “Er is goed gereden, ik ben heel tevreden. Alicia was in de eerste ronde misschien wat te voorzichtig en Jersey had een pechfout. Het is klasse dat we vervolgens in de tweede manche drie keer foutloos rondgaan en op het laatst Jersey niet eens meer hoefden te laten rijden. Natuurlijk hoop je stiekem nog wel op een barrage, maar het stemt me heel voldaan hoe de kinderen hier gepresteerd hebben. Ook in de tussenrubrieken door ruiters, die niet in de equipe reden. Al met al was dit een heel mooie dag met prima resultaten.”

Engeland won dus zonder springfouten, België en Nederland werden gedeeld tweede met vier strafpunten, Duitsland sloot dit keer de rij met 16 strafpunten.

De slotdag van het Dutch Youngster Festival leverde buiten de landenwedstrijden om drie Nederlandse zeges op. Emma Bocken was met haar bruine ruin Check Out de beste in de Big Tour om de Morssinkhof Prijs voor junioren. Anouk Tolboom won de rubriek in de Big Tour om de Boessenkool Prijs bij de children met haar schimmelmerrie Gibroka en Pien de Boer zegevierde in de strijd om de Pavo Tony Zwienenberg Prijs in de Small Tour voor children.

Voor komende week, van donderdag 20 tot en met zondag 23 augustus staat CSI2 Outdoor Wierden op het programma. De startlijsten zijn overvol, er is een wachtlijst.Voor alle uitslagen DYF, zie https://results.scgvisual.com/2020/dyf/

Foto’s:  © @DigiShots
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer