Nederlanders grijpen net naast de Grote Prijzen in Wierden

De Nederlandse deelnemers slaagden er vrijdag bij het Dutch Youngster Festival niet in een van de drie te verdelen Grote Prijzen op hun naam te schrijven. Zowel bij de children als de ponyruiters bleek een tweede plaats het hoogst haalbare, bij de young riders gingen drie buitenlanders de beste thuisrijder voor.

De zege in de Plegt Vos Grote Prijs bij de children ging naar de Duitse amazone Naomi Himmelreich op haar donkerbruine hengst Cornet’s Adel. Nick Nanning (foto boven) kwam nog het dichtst bij haar winnende tijd van 33,41 seconde, maar moest 0,32 seconde toegeven. Nationaal kampioen Alicia Bocken had met haar twaalfjarige vosmerrie Dagma (v. Tangelo van de Zuuthoeve) als laatste de kans om de Duitse van haar troon te stoten, maar moest met haar chrono van 36,05 seconde tevreden zijn met de derde plek. Yfke Priem was op de zesde positie de op een na snelste vierfouter na haar optreden met de elfjarige schimmelmerrie Esprit de Pomme (v. Berlin). Thijmen Vos bezette met Theo 149 (v. Talkative) de achtste positie en Jersey Kuijpers finishte als negende met haar negen jaar oude bruine merrie Alice du Wonderland JKH Z (v. Aristo).

Ook in de Groenoord Grote Prijs voor de ponyruiters was een tweede plaats het hoogst haalbare Nederlandse resultaat. Die was voor Joyce Wolters (foto) met haar vlot springende veertien jaar oude vosruin Karl van Orchid’s (v. Kanshebber). Ze miste haar tweede zege binnen twee dagen, omdat de Engelse Tatiane Maurel met haar bruine merrie Horseabout Zibu 0,31 seconde sneller was.

Joyce Wolters: “Karl is heel goed in vorm en ik ben echt blij met hem. Hij is handig en van nature snel. Het is echt een pony op gevoel, hij wil goed meedoen, werkt altijd prima met je mee. Ik ben ook met de tweede plaats absoluut tevreden.” In de landenwedstrijd van zondag gaat ze als vierde van start voor TeamNL. “Ik heb nog maar één keer voor de Nations Cup gereden. In Sur le Mer in Zwitserland had ik als eerste starter een tijdfout en reed ik nul, dus ik heb er wel vertrouwen in. Ik ga gewoon proberen twee nulrondes te rijden.”

Isabel Roepel klasseerde zich als zesde met de vijftienjarige vosmerrie Anouk (v. Den Bramel’s Baye en Tamara van Manen werd negende met haar pas zevenjarige zwarte merrie Holstud’s Olijfje. Ook Logan Fiechter plaatste zich voor de barrage, maar zij kwam onderweg ten val met de achtjarige donkerbruine ruin Kadanz v. Orchids (v. Kanshebber). Ze kwam zonder averij uit de strijd en mag zondag met de landenploeg proberen en werd als elfde in de uitslag opgenomen.

Sven Peters (foto) was de enige van zes Nederlanders die de barrage bereikte van de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs voor de young riders. De ruiter uit het Twentse Lonneker bleef ook daarin foutloos met zijn betrouwbare dertienjarige vosmerrie Channel (v. Rascin), maar moest met zijn tijd wel drie opponenten voorrang verlenen. De Britse Allana Chutterbuck stuurde haar bruine ruin Vykinbay liefst ruim zes seconden sneller rond en won. Koen Westendorp miste met zijn achtjarige voshengst Helsinki de extra omloop maar net, door iets te laat de finishlijn te passeren. Hij werd elfde.

Voor zaterdag staan in Wierden onder meer de Grote Prijs voor junioren en de landenwedstrijd voor young riders op het programma. Bondscoach Luc Steeghs heeft voor die laatste rubriek drie debutanten aangewezen. Dat zijn Claudia Morsink, Celeste van der Poel en Koen Westendorp. Elike Morsink completeert het kwartet in het oranje.

Luc Steeghs: “De agenda telt door die vervelende coronacrisis nu veel wedstrijden achter elkaar. Ruiters die anders het hele jaar misschien niet opvallen, zijn nu heel bruikbaar en ruiters die normaal opvallen, zie je nu minder. Bovendien gaat een aantal ruiters maandag alweer naar Valkenswaard voor de jonge paarden. Landenwedstrijden zijn een ervaring op zich, hopelijk wordt de groep op deze manier ook weer wat breder.”

Startlijsten en uitslagen zijn te vinden op https://results.scgvisual.com/2020/dyf/ Zie ook www.dutchyoungsterfestival.com

Foto’s: © DigiShots.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer