Rob Hoekschop in gesprek met: Dennis Brilhuis

Spelersprofiel:

Naam: Dennis Brilhuis

Geboren: 18-9-1965

Clubs:

1982-1985 H.V.V. Hengelo

85-88 FC Twente

88-91 Heracles Almelo

91-93 SC Südlohn ’28 e.V.

93-94 Achilles’12

94-99 FC Schüttorf ’09 e.V.

99-02 Excelsior ’31

02-05 ATC ’65

05-07 H.V.V. Hengelo

07-14 BW0 3

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt vanwege mijn leeftijd en blessures. Van die 25 jaar bij de senioren ben ik denk ik wel 8 jaar geblesseerd geweest. Maar het spelletje gaf me zoveel plezier dat ik nooit overwoog om eerder te stoppen.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Een creatieve balvaste spelverdeler, die 1 op 1 makkelijk iemand kon uitspelen. Iemand van veel assists maar te weinig scorend vermogen. Eigenlijk best wel een goede speler die ook best wel veel hele dramatische slechte potjes gespeeld heeft, dat dan weer wel.

Wat was jouw specialiteit?

De schaar en de dubbele schaar, ik weet nog goed dat ik daar als 10-jarig ventje achter thuis veel op oefende. Op een gegeven moment zat het in het standaardpakket en kon ik hem ook uit volle loop.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn debuut van FC Twente tegen Atletico Mineiro uit Brazilië. Ik mocht een half uurtje meedoen en kreeg het publiek behoorlijk op de banken. Dacht toen even de nieuwe publiekslieveling te worden maar dat pakte toch ietwat anders uit, haha. Mijn meest bizarre herinnering is dat mijn Duits trainer weigerde om me na een mislukte panenka penalty met de bus terug te laten gaan. In de laatste minuut stond het nog 0-0, ik dacht zelf aan een heldenrol maar het liep uit op onderhandelingen op de parkeerplaats of ik überhaupt nog met de bus mee terug mocht.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben nog steeds postbode, zeer zeker geen topbaan maar ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.

Over welke eigenschappen dient een goede middenvelder, naar jouw mening, te beschikken?

Ik denk gelijk aan Frenkie de Jong, die heeft het perfecte gevoel voor tijd en ruimte, meester in het positiespel en als de situatie daarom vraagt zoekt hij met bal eerst de tegenstander op om daarna pas de pass te geven en zo weer een overtal te creëren. Echt genieten van die jongen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom?

Zonder twijfel zou ik Ben Veldhuis zeggen, zie bovenstaande over Frenkie de Jong, maar wel 1 tandje minder, sorry Ben!

Heb je het maximale eruit gehaald?

Qua talent zat er meer in denk ik, maar ik heb wel een super mooie tijd gehad.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Heb zo geen naam maar van die kleine terriërs die geen 1,5 meter afstand hielden werd ik niet bijster vrolijk.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb veel goeie trainers gehad. Voor Kees Rijvers had ik een zwak, hij gelukkig ook voor mij. Als je als trainer kunt bereiken dat spelers voor jou een stapje extra doen dan doe je het goed. Onder Epi Drost, Michel Jansen (foto), Edwin Louwes en David de Boer was het ook meer dan prima.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Had je een bijnaam?

De schaar.

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Ik speelde liever op zondag maar dat kwam omdat ik zaterdag eerst altijd moest werken, bepaald niet ideaal.

Wat is het grote verschil tussen het zaterdag- en zondagvoetbal?

Het voetbal leefde meer op zaterdag, bij Excelsior ging er bijvoorbeeld altijd veel publiek mee naar uit wedstrijden en thuis ook vaak volle bak, echt mooi.

FC Twente of Heracles Almelo?

FC Twente, omdat ik daar de eerste 2 jaar wel heb laten zien goed te kunnen voetballen. Kreeg daarna een aandoening aan de luchtwegen wat me in het laatste jaar bij FC Twente en de gehele periode bij Heracles Almelo parten speelde. Ik heb daar drie jaar weinig laten zien, ik mag wel zeggen onthutsend weinig. Ik reed altijd samen met Rudy Degenaar naar de training. Een prachtkerel met enorm veel humor. Hij verongelukte samen met zijn vriendin bij de vliegramp zanderij, dat had een grote impact op mij.

Wat was het mooiste sportpark?

Ik vond de Kuip het meest indrukwekkend.

Wat was je mooiste goal?

Een lobje van een meter of 20. Dreigen met een pegel en dan stiften. Zo heb ik er een aantal gemaakt en die gaven mij wel voldoening.

Zou je iedereen een jaar voetballen willen adviseren?

Ja, ik zou iedereen aanraden om een jaartje in Duitsland te gaan voetballen. We hebben hier natuurlijk een bepaald beeld van Duitsers maar we hadden met name in Schüttorf een hele leuke groep. Ik had ook het geluk dat ik met bijzonder leuke gasten de grens over ging. Met Bert Jan Heupers in Südlohn, daarna met eerst Frank Tijkorte en daarna Maikel Willemsen , Ben en Peter Veldhuis en Bart Pierik naar  Schüttorf. Supergezellig altijd, ik word er bijna een beetje weemoedig van.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Als het erin zit ga ervoor, mits je de passie voor het spelletje hebt. Er is toch niets mooiers dan met voetballen je geld verdienen!

Heb je nog ergens spijt van?

Ja een jeugdzonde. Ik speelde met Nederland onder 19 het Euro toernooi in Groningen. We zijn met een paar jongens het hotel uitgegaan om een gezellig avond in de stad te hebben, ondanks dat dit door bondscoach Ger Blok verboden werd. Met een borrel te veel op kwamen we op de terug weg langs een boetiek, waar kort daarvoor de ruiten waren ingegooid door vandalen. Ik pakte uit de vitrage een prachtige bolhoed en we liepen verder, echter duurde het niet lang voordat we werden ingesloten door de politie en die gooiden ons zonder pardon achter de tralies. De volgende dag kwamen mijn ouders vol trots kijken naar mijn prestaties, ze liepen bepaald niet de polonaise toen bleek dat ze me uit de gevangenis moesten ophalen. Dit was een domme en puberale actie.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer