Rob Hoekschop in gesprek met: Melek Yarburg

Spelersprofiel:
Melek Yarburg

Geboren: 10-10-1976
Begonnen op mijn vijfde bij de f-jes van Quick’20
Twentse selectie vanaf mijn 12e-13e jaar
FC Twente jeugd vanaf mijn 14e -19e jaar
Vanaf 1996-1998Heracles Almelo (totaal 3 jaar)
Periode 1999-2005bij Quick’20 – eerste elftal
Van 2006 tot 2011 bij Rigtersbleek in het eerste elftal (begonnen in de 2e klasse)

Wanneer ben je gestopt en waarom?

Ik ben gestopt om medische redenen. Voor mijzelf heb ik een punt achter mijn carrière gezet nadat ik mijn hoogtepunt had bereikt in het amateurvoetbal als amateurvoetballer van het jaar. Er was voor mij geen mogelijkheid meer, i.v.m. mijn klachten om verder door te breken of om hoger op te komen. Ik trainde in mijn periode destijds 1 keer per week en speelde alle wedstrijden op het hoogste amateurniveau. Ik had veel moeite met het verwerken van mijn klachten als speler, omdat dit mij hinderde. Mijn geest snakte naar meer, maar mijn lichaam blokkeerde.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was een verdediger, die op meerdere posities kon voetballen. Voornamelijk stond ik linksback, maar als vrije man kon ik ook goed functioneren. Ik ben in mijn carrière als voetballer altijd een hele rustige speler geweest.” Voor het oog van de toeschouwers en trainers” leek ik wel een lakse voetballer, maar wel technisch begaafd en zeer snel. Eigenlijk was ik allesbehalve laks! Ik was erg sterk in 1 tegen 1 duels. Ook was ik een verdediger die veel voor de man kwam en zeer aanvallend was; als opkomende verdediger. Ik had een goede traptechniek en kon de bal goed verleggen naar de andere kant van het veld.  Koppen was niet mijn sterkste kwaliteit, maar dat compenseerde ik met mijn inzicht en snelheid.

Wat was jouw specialiteit?

Onder druk altijd rustig blijven en alles voetballend oplossen. De tegenstander (rechtsbuiten) liep vaker achter mij aan, dan ik als verdediger achter hem.

Had je een bijnaam?

Laks….. Lakser…….. Melek !!!!

Heb je het maximale eruit gehaald als speler?

Weet ik niet, is lastig te zeggen. Al vanaf mijn 5e/6e heb ik altijd in de 1ste selectie elftallen gespeeld.  Door mijn lichamelijke problemen (chronische hoofdpijn) is dat een lastige vraag. Ondanks het feit, dat ik mijn chronische hoofdpijn had en maar 1x per week trainde, maar wel iedere zondag in de basis stond; denk ik op dat moment wel. Ik heb nooit in mijn carrière een voetbalblessure gehad. Wat dat betreft, was ik topfit als speler en afgetraind; fysiek maar ook mentaal. Soms denk ik nog wel eens terug aan het verleden, met pijn in mijn hart, dat er stiekem wel meer in had gezeten, wanneer ik klachtenvrij was geweest.

Over welke kwaliteiten dient een goede verdediger te beschikken?

Dat kan per voetballer uiteraard verschillen. Een goede verdediger beschikt wel over meerdere kwaliteiten. Een centrale verdediger (meestal fysiek sterk) moet goed kunnen opbouwen vanuit de as van het veld, beschikken over een goed inzicht en overzicht. Een vleugelverdediger moet naast het uitschakelen van zijn directe tegenstander, ook kunnen opbouwen, maar ik vind ook dat die moeten beschikken over een aanvallende ingestelde kwaliteit. Snelheid is ook wel een belangrijk aspect, die een goeie verdediger moet hebben. Voetbalintelligentie, sterk in duels en een goede instelling is ook uiteraard iets wat in je moet zitten, dat verschilt per voetballer.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

Zou ik zo niet weten, die heb ik nooit gehad!! Er is geen speler waar ik slapeloze nachten van heb gehad.

Waar ben je het meest trots op?

Ik weet nog dat ik als speler begon op mijn 5e bij de f-jes, toen mijn ouders net 5 jaar in Nederland waren. Ik trainde in het begin op gewone schoenen op het veld, omdat ik nog geen voetbalschoenen had. Onze buurvrouw heeft (mijn vader ging mee) mij aangemeld bij Quick’20. Daar begon mijn toekomst en ben ik gegroeid tot, dat wat ik uiteindelijk ben geworden. Dankzij de mensen, die op mijn pad kwamen. Ik ben dankbaar voor- en trots op- iedereen, die ik gedurende mijn voetbalcarrière heb leren kennen. Ik heb dingen meegemaakt en gezien (ondanks dat mijn carrière kort was), die voor velen altijd een droom zullen blijven. Ik heb veel geleerd, waar ik nu in mijn maatschappelijke carrière, veel profijt van heb. Graag wil ik dan ook iedereen bedanken voor het vertrouwen en de steun, die ik heb mogen ontvangen.

Wat is je mooiste herinnering?

Uiteraard; dat ik heb mogen voetballen bij FC Twente en Heracles en natuurlijk mijn debuut bij Heracles in het betaalde voetbal. Ondanks dat, zijn er zeker wel meerdere mooie herinneringen, maar de wedstrijd van Quick’20 tegen Glasgow Rangers was voor mij heel speciaal. Het is ook één van mijn laatste wedstrijden geweest. Na mijn hoofdklasse avontuur ben ik mijn laatste jaren gaan voetballen bij Rigtersbleek. Spelers van de eigen jeugd en spelers van buitenaf, die zich hebben ingezet voor deze club, omdat zij vonden (uiteraard de hele club) dat er een Enschedese club in de hoofdklasse moest spelen. Hetgeen ook gelukt is.

Rigtersbleek is in mijn periode, die ik daar gespeeld heb, 2 keer kampioen geworden en heeft uiteindelijk het hoofdklasse niveau bereikt. Buiten dat Rigtersbleek een ontzettend gezellige club is, heb ik daar ook fantastische voetbalseizoenen meegemaakt en geweldige mensen leren kennen. Rigtersbleek bedankt voor de geweldige tijd!! Ieder jaar nog, wordt er wat georganiseerd en komen de spelers, die daar gevoetbald hebben, samen bij Rigtersbleek voor een gezellige dag. Uiteraard ben ik dan ook van de partij!

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Wellicht wil ik nog wat gaan doen in de voetballerij, maar het combineren van voetballen en het runnen van een eigen verzekerings-/hypotheekkantoor is lastig. Ik ben vanaf 2004 zelfstandig ondernemer en heb mijn kantoor Aram Verzekeringen & Hypotheken opgebouwd tot een succesvolle onderneming. Zakelijk wil ik nog verder groeien. Mede dankzij Quick’20, de club die ik nooit zal vergeten, ben ik terecht gekomen bij een verzekeringskantoor in Oldenzaal. Daar is mijn maatschappelijke carrière begonnen. De passie die ik in mijn werk vind, voelt net alsof ik nog steeds aan het voetballen ben.

 

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Dat is wel lastig, er zijn wellicht meerdere spelers die niet mogen ontbreken. Tim Engbers (foto) is een speler, die zeker niet mag ontbreken. Een voetballer met veel inzicht en drive, een diesel op het middenveld, maar ook een bepalende speler op het middenveld. Een vriend en mens waar je trots op mag zijn. Barry van Ierssel idem dito, een speler waar je op kon bouwen in de achterste linie. Barry stond altijd zijn mannetje en liet zich niet gek maken. Een speler die altijd zichzelf is; een hele fijne voetbal collega! Jaap Hoveling zou ook wat mij betreft niet mogen ontbreken. Een voetbal collega, die zeer ambitieus en fanatiek is binnen de selectie. Een superfijne vent, waar je goed mee kunt sparren over voetbal!


Foto archief: sportfoto-oost.nl
Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Rob Sneijders; daar heb ik een hele mooie herinnering aan. Wij moesten uit naar de topper tegen HSC’21. Wij zouden die zondag om 10.00 uur verzamelen bij Restaurant de Wilmersberg. Wij gingen gezamenlijk ontbijten en een boswandeling maken (ontspanning voor de wedstrijd) en dan rond 12.30 uur vertrekken naar het complex van HSC’21. Ik was die dag zo slecht te pas, voelde mij zo beroerd i.v.m. mijn chronische hoofdpijn. Ik had geen trek om te ontbijten. Toen mijn collega-voetballers klaar waren met het ontbijt, was het tijd om een ontspannende boswandeling te maken en ook dat wilde ik niet. De medische staf wist (ik was lijkbleek, hoorde ik achteraf) dat ik er niet goed aan toe was. Ik vroeg hen om wat medicatie en mij op een bankje te laten liggen en mij met rust te laten, totdat zij klaar waren met de wandeling. Zogezegd zo gedaan.

Toen zij terugkwamen, heeft de technische en medische staf (Gerard van de Weer en de helaas overleden Jos van der Meche) overleg gehad over mijn situatie tijdens de wandeling. Rob kwam daarna bij mij en zei “Melek; het is onverantwoord jou te laten spelen en ik heb de keuze gemaakt om jou niet op te stellen!!” Ik kookte van binnen en zei “Rob; als ik vandaag niet speel, dan kom ik niet meer terug. Deze derby tegen deze topper, ga ik niet missen. “Ik zal je niet teleurstellen; Rob!” Na wat overleg is er toch besloten om mij te laten spelen. Mijn teamgenoten en ik speelden die middag een super pot. ‘Rob – topper – bedankt voor het vertrouwen!!’ Ook wil ik Rini Coolen bedanken; een trainer waar ik veel van geleerd heb en veel respect voor heb. Een trainer met visie en veel voetbalkennis. Een trainer die een speler echt vertrouwen geeft!

Wat is het mooiste sportpark?

Voor mij is het complex van Quick’20 (Vondersweijde) het mooiste sportpark. De vereniging waar voor mij alles begonnen is. Naast dit prachtige complex, zijn het de vrijwilligers die deze club bijzonder maken. Zie maar, de prachtige kantine, die altijd vol is en alle vrijwilligers op en rondom het veld. Gewoon top!

Wat was je mooiste goal?

Nou, daar hoef ik niet zo lang over na te denken, zoveel goals heb ik niet gemaakt. Maar uit tegen de Bataven, knalde ik snoeihard de bal uit een stuit/volley, van een meter of 20 a 25 onderin de kruising.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Voor de jeugd die in het eerste elftal willen voetballen en zelfs de top willen halen: Allereerst is plezier en passie heel belangrijk, zonder dat gaat het hem niet worden. Als je de top wilt bereiken, moet je veel opofferen. Dat houdt in; dat je als voetballer maximaal rendement uit jezelf wilt halen. Ieder weekend de stad in, uitgaan met vrienden en de volgende dag een topprestatie leveren is lastig. Je lichaam moet topfit zijn, fysiek maar ook mentaal. Ook instelling is erg belangrijk. Op het veld moet je een terriër zijn. Probeer je doelstelling te bereiken door veel te trainen en te herhalen. Zorg ervoor dat je de basistechnieken goed beheerst en ontwikkel je vanaf daar verder.

Heb je nog ergens spijt van?

Niet dat ik zo weet. Ik denk, dat ik zo’n beetje alles weer hetzelfde zou hebben gedaan. Ben blij dat alles zo is gelopen, zoals het is gegaan. Ik heb tot nu toe mooie jaren gehad en nergens spijt van.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer