Tommie Dam had een brok in de keel tijdens het applaus van supporters en spelers

Een paar maanden geleden had hij het al aangekondigd, maar zaterdag 15 augustus zette hij na ruim 350 wedstrijden definitief een streep onder zijn voetballoopbaan bij v.v. Den Ham. Even slikken, een brok in de keel en een traantje gelaten Tommie Dam?

Uiteraard is het wel een bijzonder en gek moment omdat je weet dat het definitief over is. In de maand mei heb ik nog met de groep mee getraind, toen heb ik na de laatste training en de toespraak wel een traantje gelaten.

Afgelopen zaterdag was een mooie dag, waarbij voor mij het echte afscheid nemen als speler al was gebeurt, dus zaterdag alleen maar genoten en geen traantje meer hoeven laten. Wel nog even een brok in de keel tijdens het applaus van de supporters en spelers.

Het was wel een afscheidswedstrijd met een weerzien van tal van oude ploeggenoten toch?

Ja klopt. Ik heb zelf een team samengesteld van spelers waar ik mee heb gespeeld. Dat zijn spelers die tijdens mij debuut 35 waren, die zijn nu in de 50. Ook waren er spelers aanwezig die nog jonger zijn dan mij, maar die eerder zijn gestopt met voetballen in Den Ham 1.

Hoe leefde jezelf naar deze wedstrijd toe?

Lekker ontspannen en genietend van de dag. Het voelt goed en is een mooi gebaar vanuit de vereniging dat ze zoiets hebben georganiseerd voor mij als speler!

 

Jammer was het natuurlijk dat er maar een maximaal aantal toeschouwers jouw afscheid konden bijwonen.

Aan de ene kant wel. Aan de andere kant is het al lang mooi dat er nog zoiets georganiseerd kan worden. Ondanks de corona maatregelen, waren er genoeg supporters aanwezig en zijn er vele die mij voor die tijd al hebben gesproken.

Wat was ook alweer de reden dat je stopte?

Ik kreeg steeds meer het gevoel van verplichting en steeds meer tegenzin om de gehele zaterdag op te geven voor een potje voetbal. Fysiek was nog niet het probleem, maar mentaal wel. Naast voetbal zijn er meer dingen in het leven, welke voor mij nu meer prioriteit hebben.

Je gaf eerder aan dat je tot aan je dertiende een fanatieke tennisser was. Ga je dat nu weer oppakken?

In eerste instantie nog niet. Ik ben de donderdag nog aanwezig als assistent trainer bij het eerste en ik zal de helft van de competitie wedstrijden aanwezig zijn als assistent trainer. De andere vrije avonden en zaterdagen, zal ik lekker thuis met het gezin doorbrengen of met windsurfen. In de zomerperiode ga ik wel weer deelnemen aan de clubkampioenschappen bij de tennis, maar dat duurt nog een jaartje.

Je gaf toen ook aan dat een van je mindere wedstrijden de degradatie tegen Vroomshoopse Boys was. Kon je slecht tegen je verlies?

Ik denk dat iedere fanatieke voetballer / sporter slecht tegen zijn verlies kan. In de loop van de jaren ben ik er wel realistischer in geworden. Als je verliest door eigen toedoen (dus niet het maximale er aan doen), dan kan ik er slecht tegen. Als je terecht verliest omdat iemand gewoon simpelweg beter is, kan ik er geen problemen mee hebben. Als je er voor jezelf maar alles aan hebt gedaan, dan is de uitslag iets minder van belang.

Maar in het seizoen 2017/2018 kwam toch de zoete wraak?

Ja, zo voelde het wel een beetje. Ik denk ook dat het een terechte overwinning was, dus die voelde in alle opzichten lekker.

Je gaf ook aan dat je eigenlijk niet alles uit je sportcarrière hebt gehaald. Kun je dat nader toelichten?

Tegenwoordig zie je in het amateurvoetbal veel wisselingen bij clubs. Er zijn veel clubs, ook bij ons in de 2de klasse, die spelers betalen. Dus er worden spelers benaderd om hoger te gaan voetballen tegen vergoeding. Dit heb ik altijd afgehouden, waar de kansen er wel zijn geweest om hoger te gaan spelen. Dus op die manier, heb ik er denk ik niet alles uitgehaald.

Ook in je dagelijks werk had je last van corona. Hoe is het nu, zijn alle klanten/patiënten terug of durven sommigen nog niet te komen en wachten op het vaccin?

De praktijk loopt weer goed door. Ik denk dat 95% van de cliënten weer aanwezig zijn. Ook de nieuwe aanmeldingen zitten weer op het normale niveau. Wel zijn er aanpassingen, waardoor het werken anders is dan voorheen, maar we mogen niet klagen. Je merkt wel dat mensen voorzichtiger zijn dan voorheen en dat ze bij een verkoudheidje of zere keel, zich direct afmelden.

Terug naar afgelopen zaterdag. Nog een mooi feestje gebouwd?

Het was een mooi weerzien van oud teamgenoten en het was zeker gezellig na de wedstrijd. Ik denk dat het merendeel van de oud-spelers het laat hebben gemaakt! Dit zijn ook de mooie dagen, waarbij het lijkt alsof je nog steeds elke week met elkaar in een team speelt.

Ga je nog iets doen binnen v.v. Den Ham?

Zoals eerder aangegeven, blijf ik als assistent trainer betrokken bij het eerste, maar niet volledig. Daarnaast houden wij een inloopspreekuur voor blessures, dit zal ook weer worden hervat in september (afhankelijk van de corona-perikelen) en nu ik meer tijd vrij heb, gaan we dit verder uitbreiden op gebied van blessurepreventie.

Ik zou het bijna vergeten. Wat was de uitslag?

Haha, dat was het minst belangrijke van afgelopen zaterdag. We hebben 3×20 minuten gespeeld, waarbij ik 30 minuten bij huidig 1 heb gespeeld en 30 minuten bij oud 1. De totale einduitslag was 3-0 voor huidig 1. Niet slecht toch voor de oudjes?

Succes verder en blijf gezond.

Dank je! Dat gaan we hopelijk doen!

Foto’s: met dank aan Tommie Dam en v.v. Den Ham

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer