Wies Bekhuis over het EK beachvolleybal: “We moeten van onze eigen kracht uitgaan”

Foto: Wies Bekhuis

Wies Bekhuis uit Tubbergen gaat van 10-13 september deelnemen aan het EK beachvolleybal voor U-20 in het Tsjechische BRNO. Een mooie opsteker in deze corona tijd Wies?

Het is zeker een mooie opsteker in deze gekke tijd. Een super mooi doel om hard voor te trainen!

Dit is alweer jouw vierde seizoen in het zand. Bevalt het goed?

Ja, de tijd gaat heel snel. Naast de beachvolleybal speel ik ook in de zaal bij Team Eurosped op Eredivisie niveau, hierdoor is de combinatie af en toe wel pittig en vraag ik veel van mijn eigen lichaam maar desondanks blijft het ontzettend leuk.

Hoe waren de resultaten tijdens het afgelopen NK?

Nadine (Everaert) en ik zijn op het NK 9e geworden. Een prima prestatie, vooral omdat we geen lange voorbereiding samen hebben gehad.

Foto: Wies Bekhuis

Maar vertel eerst eens even wie is Wies Bekhuis en wat ze zoal doet?

Nou ja ik ben Wies, ik ben 19 jaar oud en speel vanaf kleins af aan op hoog niveau volleybal. Ik zit nu voor het 4e jaar bij Beach Team Nederland en in de zaal speel ik bij Team Eurosped in Vroomshoop, beide op eredivie niveau. Naast mijn topsport heb ik vorig jaar mijn Havo diploma gehaald en ga ik starten met de studie Bouwkunde op het Saxion in Enschede.

Wat sprak je aan om beachvolleybal te gaan spelen?

Wat mij heel erg aanspreekt bij de beachvolleybal is dat je alle facetten van het volleybalspel kan uitoefenen. Verdedigen, passen, blokkeren en aanvallen, alles zit in het beachvolleybal spel.

Foto: Wies Bekhuis

Heb je tot nu toe altijd met dezelfde partner gespeeld?

Nee, ik heb ieder seizoen met een andere partner gespeeld. Dit was omdat je van iedere partner weer wat kan leren en je zo jezelf heel goed kan ontwikkelen.

Heeft het beachvolleybal nog last van corona gehad?

Ja zeker. De beach competitie is verplaatst naar een later tijdstip. Waardoor een aantal eredivisie toernooien helaas geen doorgang konden vinden.

Wat is jouw rol/taak in het veld?

Met de beachvolleybal sta je maar met zijn tweeën in het veld waardoor je heel erg veel taken hebt. Je moet verdedigen en aanvallen. Dat maakt de beachvolleybal ook zo leuk, je hebt heel veel inbreng en verantwoordelijkheid.

Is de techniek/tactiek anders dan in de zaal?

Ja, het is echt een wereld van verschil. Een goed voorbeeld van een groot verschil is het setten (de tweede bal). Bij de zaalvolleybal heb je heel erg kort contact terwijl je in de beachvolleybal de bal heel erg lang “vasthoudt”.

Zijn de spelregels ook anders?

Ja, de spelregels zijn ook echt wel anders vergeleken met de zaalvolleybal. Zo moet in de beachvolleybal de set (tweede bal) goed uit je handen komen, hij mag niet draaien. Anders wordt de set afgefloten en gaat het punt naar de tegenstander.

Hoe vaak train je in de week (misschien nu voor het EK extra trainingen)?

Wij trainen in de zaal 5 keer per week 3 uur en tevens ook nog 2 krachttrainingen in de week. Het aantal trainingen ter voorbereiding op het EK<20 verschilde per week tussen de 2/3 trainingen, in verband met de belasting.

Wanneer vertrek je naar BRNO?

Wij vliegen dinsdag 8 september naar BRNO toe.

Wat verwacht je van het EK?

Ik verwacht dat we goeie tegenstanders tegen komen die goed volleybal laten zien. Aan ons de kunst om ons eigenspel neer te zetten en met veel energie te spelen!

 

Ken je de tegenstanders en stemmen jullie je daar jullie eigen spel op af?

Ik ken een aantal tegenstanders van het vorige EK<18 dat ik heb gespeeld. Maar omdat dat EK nu 2 jaar geleden is, heeft iedereen zich ook verder ontwikkeld, waardoor het erg moeilijk is om ons spel daar op af te stemmen. We moeten van onze eigen kracht uitgaan.

Jouw nog jonge leven staat helemaal in het teken van volleybal, want het begon allemaal bij Dynamo in Tubbergen. Hoe jong was je toen je de eerste ballen sloeg?

Ik ben begonnen met volleybal toen ik 6 jaar was en heb me heel erg goed kunnen ontwikkelen bij Dynamo Tubbergen.

Het volleyballen is eigenlijk jouw met de paplepel ingegeven toch?

Met de paplepel, wil ik niet zeggen. Ik ben wel zeer fanatiek en sla geen enkele training of wedstrijd over. Daarbij ben ik wel vanaf het begin af aan gesteund door m’n ouders en zus. Ze zijn altijd m’n vaste supporters.

Wat betekende de Sporttalent van het jaar voor jouw van de gemeente Tubbergen?

Dat was echt super vet om te winnen! Het is heel erg bijzonder om even stil te staan bij de prestaties die je hebt geleverd en dat anderen dat dan ook zien is natuurlijk super gaaf! Daarbij ben je een voorbeeld voor andere jonge sporters, echt heel erg leuk dat je zo in het zonnetje wordt gezet.

Twee jaar geleden maakte je de overstap naar Set Up’65. Goed uitgepakt?

Ja, dat is een hele goeie beslissing geweest. Ik heb super mooie jaren gehad bij Dynamo Tubbergen en kon daardoor de overstap maken naar Ootmarsum om daar Eredivisie te kunnen spelen. Mijn ontwikkeling is hierdoor heel erg snel gegaan en ben enorm gegroeid als speelster en als persoon.

Hoe is de omschakeling van hal naar zand. Even wennen en dan?

De omschakeling is altijd weer wennen ja. Omdat ik het nu nog combineer is het elke dag weer schakelen van de beach naar de zaal en andersom. … etc.

Het zaalvolleybal werd abrupt afgebroken. Hoe ben jij en Set Up’65 daarmee omgegaan?

Wij als Set-Up’65 zijnde hadden afgelopen seizoen een best zwaar jaar. Doordat corona kwam werd het ineens stopgezet waardoor dat ook wel weer voordelen had. Persoonlijk heb ik gewoon alleen door getraind om mij in conditie te houden.

Ben je ook het komend seizoen weer in Ootmarsum te bewonderen?

Nee, na 2-mooie jaren bij Setup-65, heb ik gekozen om voor Team Eurosped te gaan spelen.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn grootste fans zijn zeker mijn ouders en mijn zus! Ze gaan altijd met me mee, het maakt ze niet uit hoe ver het is en ik kan alles met ze delen. Ook vrienden en familie komen heel vaak bij wedstrijden en toernooien kijken, wat ontzettend leuk is!

Wat verwacht je van het seizoen in de zaal?

Ik denk dat het nog even spannend wordt met de corona situatie natuurlijk. Maar zodra het eerste fluitsignaal is gegeven gaan we de strijd volledig aan en geven we alles wat we kunnen.

Is er naast het volleyballeven nog ruimte voor privé en studie?

Natuurlijk heb je een privé leven, alleen heb je niet de ruimte die je soms graag wilt om deze tijd te delen met je vriendinnen. Naast de volleybal is de studie ook erg belangrijk, waarbij ik soms lastige keuzes moet maken.

Nog een ultieme wens?

Mijn ultieme wens is plezier houden in wat ik doe! En dat op zo hoog mogelijk niveau. Waar mijn plafond ligt weet nog niet.

Succes en blijf gezond.

Dank je wel.

Overige foto’s: archief sportfoto-oost.nl/Herman Zandhuis

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer