Uitsmijters naar grote zege in Breda tegen Barons (39-77)

De dames van Uitsmijters hebben hun eerste uitwedstrijd van het seizoen tegen Barons met ruime cijfers gewonnen. De Almelose formatie nam direct het initiatief in de wedstrijd om het daarna niet meer uit handen te geven. Uitsmijters werd daarin bij de hand genomen werd door spelverdeelster Anke Waaijer. De aanvoerster nam haar team op sleeptouw met 23 punten, waarvan 9 achter de driepuntslijn. Het meest in het oog springend was echter het feit dat de thuisploeg niet verder kwam dan slechts 39 punten tegen de hechte verdediging van Uitsmijters. Een sterke teamprestatie die uiteindelijke leidde tot een riante overwinning op een tegenstander waarvan vorig jaar in Breda nog verloren werd.

Uitsmijters opende furieus in Brabant en liep direct uit naar een 0-9 voorsprong en de thuisploeg vluchtte al direct in een time out. Barons probeerde de opbouw van Uitsmijters te ontregelen met een zone-press, maar de Almelosen speelden zich daar behendig onderuit. Uitsmijters trok de voorsprong verder door na onder andere een driepunter van Estelle Droste en veldscore van Aliëtte Dupont naar een 3-15 voorsprong in de 6e minuut. Jovana Stoskovic, beste speelster aan de kant van Barons, deed dan wat terug via een driepunter en beperkte na 8 minuten het verschil naar 8-18. Opnieuw versnelde Uitsmijters echter en zette het 10-22 op de borden na het eerste kwart.

In het tweede bedrijf zijn het andermaal de bezoekers die de lakens uitdeelden. Uitsmijters liep verder uit naar 10-30 na een coast-to-coast lay up van Jasmijn de Ceuninck van Capelle. Bij Uitsmijters kwamen alle speelsters binnen de lijnen, behoudens Anna Korte, Madee Reinerink en Eline Bosch die vooralsnog niet inzetbaar zijn vanwege blessures. Barons had de grootst mogelijk moeite om tot een goede aanval te komen door fanatiek verdedigend werk van youngsters Emma Schumer en Nienke Jaspers Faijer, waardoor Uitsmijters steeds verder uit kon lopen. De laatste zet met een rake vrije worp een geruststellende ruststand op de borden van 16-35.

Ook na de thee was het Uitsmijters dat het tempo bepaalde. Barons moest het antwoord schuldig blijven op de Almelose dadendrang. Na het derde bedrijf stond het 22-55 en werd duidelijk dat de formatie van René Heeres afstevende op een grote overwinning. Ook in het laatste kwart was Uitsmijters trefzeker als Aliëtte Dupont namens Uitsmijters 4 punten op rij liet optekenen. Het slotstuk aan Almelose zijde was voor center Kirsten Ebeltjes die na haar aanvallende rebound een 39-77 eindstand op de borden zette.

Coach René Heeres over de overwinning op Barons: “Na het verlies van vorige week, was het zaak een goed resultaat neer te zetten. De “keywords” voor deze game waren intensiteit en controle. Continu, veertig minuten lang, druk zetten op je directe tegenstander. Maar dus ook vooral in aanvallend opzicht, controle houden over de wedstrijd. Weten wanneer je snel moet spelen, maar ook weten wanneer je de bal iets langer vast moet houden, om een goede optie te creëren.”

Heeres is tevreden met het resultaat: “Al met al hebben we ons goed gerevancheerd van vorige week. We hebben echt als team gespeeld, iedereen heeft zijn minuten gemaakt en gescoord. Wat mooi was om te zien, hoe Bente Kamphuis en Daniek Meijerink hun eerste korte minuten hebben gemaakt dit seizoen (na blessureleed). Ze draaiden niet alleen moeiteloos mee, maar daardoor kon er ook goed door gewisseld worden, waardoor de eerder besproken intensiteit de hele wedstrijd aanwezig was. Punt van aandacht zin wel onze vrije worpen. We gingen goed en agressief naar de ring en werden vaak foutief afgestopt. Prima. Maar dan moet je het wel afmaken aan de vrije worp lijn. Dit percentage was veel te laag.”