Jan Willem van Holland: “Denk wel dat ik een trainer ben die een groep kan vormen”

Hij was maar liefst zes seizoenen hoofdtrainer van het Bornse NEO. Ongekend lang, maar zijn erkenning en waardering was groot. Jan Willem van Holland werd benoemd tot trainer van verdienste. Zes seizoenen is wel vrij lang. Wat trok je bij NEO om zo lang bij één club trainer te zijn?

Zes seizoenen is zeker een lange tijd. Maar achteraf zijn deze seizoenen voorbij gevlogen. Uiteraard weet je van te voren niet of je het zo lang gaat volhouden bij een vereniging, maar als het van beide kanten goed voelt kan het dus. Heeft uiteraard ook met resultaat te maken. Maar wat de groep waarmee je werkt zegt is voor mij bepalend.

Zes seizoenen geleden speelde NEO nog in de vierde klasse en nu tweede klasse. Een unieke prestatie.

Klopt we hebben elk seizoen meegedaan om het kampioenschap of een periodetitel. We hebben met z’n allen NEO weer mooi op de kaart gezet. En denk zelfs dat een volgende stap, maar de 1e klasse, tot de mogelijkheden behoort.

Maar wie is eigenlijk Jan Willem van Holland?

Ben 51 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen. Rob die bij Sparta Enschede in het eerste speelt en Esmee die bij Dames 1 van EHV hockyed. Ben werkzaam bij Van Holland Sport, een familiebedrijf. Om zelf een beetje in conditie te blijven probeer ik 1x in de week te kickboksen ( zaktraining ) en ben met een aantal vrienden gaan golfen.

Hoe trof je NEO bij je aantreden aan?

Toen ik begon bij NEO waren er net een flink aantal spelers gestopt of vertrokken naar andere clubs. Alle voorhoede spelers vertrokken. Daar kwam alleen een aantal jeugdspelers voor in de plaats. We moesten het doen met een hele smalle selectie.

Wat viel je (direct) op?

Dat het allemaal wat vrijblijvend was. De echte prestatiedrang was er niet. Ook het felle trainen was een verandering voor de spelers.

Was er voldoende kwaliteit in de selectie?

Er was zeker voldoende kwaliteit aanwezig. De jeugd, de toenmalige A1, bij NEO speelde op een prima niveau. Een aantal spelers van dat team kwamen de selectie versterken. In combinatie met de spelers die overbleven ontstond er een mooie mix.

Was er een trainersstaf of heb jij die geformeerd en was er überhaupt kader genoeg?

Er was een trainer voor het 2e en een technisch coördinator. Uiteraard hadden we bij de 1e selectie ook 2 leiders een grensrechter en een verzorger en fysiotherapeuten. Dat was allemaal prima voor elkaar.

Hoe was de doorstroming van jeugd naar senioren en wat heb jij veranderd?

De doorstroming vanuit de jeugd liep heel geleidelijk. Bijna elk seizoen kwamen er wel een paar spelers over naar de selectie. En eigenlijk speelde er zich altijd wel 1 of 2 jongens in het eerste.

Ben jij een echte verbinder?

Denk wel dat ik een trainer ben die een groep kan vormen. Ben ook van mening dat dit op den duur succes oplevert.

Hoe ziet het technisch hart van NEO er nu uit en heb je daar een rol in gehad?

Hoe het er nu precies uitziet weet ik niet exact. Uiteraard is er weer een nieuwe trainer aangesteld. Ook is er een onder 23 elftal bijgekomen. Heb hier geen rol ingespeeld, wat ik ook niet belangrijk vind. De club heeft haar zaakjes zelf heel goed voor elkaar.

Ik las in een interview met Rob Hoekschop dat jij zelf tot 2006 niet onverdienstelijk hebt gevoetbald.

Heb een aantal jaartjes zelf gevoetbald ja. Ook vanwege een aantal verhuizingen bij een aantal verschillende clubs gespeeld. Begonnen bij CDN Driebergen in de jeugd, daarna naar Sparta Enschede gegaan. Hier de hele jeugd doorlopen en vanuit de A1 naar Heracles gegaan. Daarna nog een aantal jaren in Duitsland gespeeld. Toen verhuist naar Badhoevedorp en gespeeld bij Pancratius, daarna verhuist naar Veenendaal en bij de plaatselijke voetbalclub vv Veenendaal gespeeld. Daarna nog een aantal seizoenen bij Advendo’57 waarna ik weer terug ben gekomen naar Enschede en nog een aantal jaren bij Sparta Enschede heb gespeeld.

Heb je nog contact met spelers van weleer?

Heb nog wel contact met diverse spelers met wie ik heb samen gespeeld. Kom ze ook regelmatig weer tegen in het trainersvak.

Ben je na 2006 direct het trainersvak ingegaan?

Ben nadat ik gestopt ben als voetballer meteen hoofdtrainer geworden. Had de laatste jaren van mijn voetbal loopbaan al mijn diploma’s gehaald. Mijn eerste club als trainer was Zenderen Vooruit, heb hier een geweldig seizoen gehad en enorm veel geleerd.  Ben hier 1 seizoen trainer geweest. Daarna 7 seizoenen bij Sparta Enschede en daarna dus 6 seizoenen bij NEO. Nu begonnen bij Enter Vooruit.

Wat ben je voor een trainer. Een technische of een tactische of misschien wel beiden?

Zoals gezegd ben ik een trainer die het belangrijk vind dat er een team staat en dat iedereen bereidt is om voor elkaar te werken. De jongens moeten het naar hun zin hebben, plezier hebben. Dit in combinatie met hard werken en uiteraard kwaliteit moet leiden tot succes. Het tactische, technische aspect lopen hier uiteraard ook doorheen maar ben geen trainer die heel erg de nadruk op legt.

Ik las ook dat je bij NEO een co-trainer had.

Heb bij NEO nooit een co trainer gehad. Ik heb het eigenlijk altijd alleen gedaan. Heb alleen tijdens een nacompetitie een geblesseerde speler, een oudere gerespecteerde speler Bas Smits, betrokken bij het elftal. Hij heeft die rol destijds prima ingevuld.

Hoe ben jij met de NEO selectie de corona tijd doorgekomen?

Ja, Corona, wat een ellende was en is dat nog. Hebben elkaar toen een aantal weken niet gezien op het veld. Toen het weer mogelijk was hebben we toch nog een aantal weken getraind met elkaar. Meer om gewoon nog effe met elkaar wat te doen en het nog een beetje op een leuke manier af te sluiten. Maakte wel op een hele vreemde wijze een einde aan mijn periode bij NEO.

Michel Steggink wordt je opvolger. Heb je nog met hem gesproken en bepaalde dingen doorgenomen?

Heb hem laatst nog gesproken toen wij bij aan het toernooi bij NEO meededen. Heb hem uiteraard heel veel succes gewenst bij deze mooie club.

Naast trainer van verdienste kreeg je niet alleen tal van complimenten van anderen, maar je won zelfs door de selectie georganiseerde bingo.

Ja ongelooflijk wat ik allemaal heb ontvangen tijdens mijn afscheid. Echt een grote eer en blijk van waardering van de vereniging!! Ben hier uiteraard enorm trots op.

Je gaat nu naar Enter Vooruit? Hoge verwachtingen en voor hoe lang heb je getekend?

Ja Enter Vooruit, in het oosten een gerenommeerde club. Ook weer erg vereerd om bij deze club trainer te mogen zijn. Heb hier ook voor 1 seizoen getekend, zoals ik altijd doe, en hoop hier ook weer wat moois neer te zetten. Hoop uiteraard ook op een mooie strijd tegen mijn zoon!!

 

Nog een ultieme wens?

Ultieme wens is natuurlijk gezondheid!!

Foto’s: met dank aan NEO

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer